Συγκινητική Βράβευση Ελλήνων Ηρώων στο Κρυονέρι Κορινθίας για την Διάσωση Εβραίων στο Ολοκαύτωμα

82

 Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν χτες Τετάρτη (14-11) στην Κοινότητα Κρoυνερίου Κορινθίας στην τελετή βράβευσης των αείμνηστων Ελλήνων Πατέρα Νικόλαου Αθανασούλη και Αθανάσιο Δημόπουλο με τον τίτλο του “Δικαίου των Εθνών” για την διάσωση της Ελληνο-Εβραίας Ρίβκα Καμχή και της οικογένειάς της από την Ναζιστική θηριωδία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Κοινότητα Κρυονερίου Κορινθίας σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ.

Η τιμητική διάκριση του «Δικαίου των Εθνών» απονέμεται σε μη Εβραίους ανά τον Κόσμο που με κίνδυνο της ζωής τους διέσωσαν Εβραίους από το Ολοκαύτωμα. Δίδεται από το Γιάντ Βασέμ, το Ινστιτούτο και Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, που δημιουργήθηκε από το Κράτος του Ισραήλ για την διαιώνιση της μνήμης των μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν με παρεμβάσεις των οικογενειών και των επισήμων, η διασωθείσα κυρία Ρίκβα Καχμή μαζί με δεκάδες μέλη της οικογένειας της που ταξίδεψαν από το Ισραήλ ειδικά για την τελετή, πολλά μέλη των οικογενειών Αθανασούλη και Δημόπουλου, ο Περιφερειάρχης Πελοππονήσου, κ. Πέτρος Τατούλης και ο Αντιπεριφεριάρχης, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Άνθιμος, εκπρόσώπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορινθίας, κ. Διονυσίου, η Πρέσβυς του Ισραήλ, κυρία Ιρίτ Μπέν –Άμπα μαζί με αντιπροσωπεία της Πρεσβείας, ο Επιτετραμμένος της Γερμανικής Πρεσβείας, κ. Μάρκ Μπογκντάν, ο Δήμαρχος Σικυωνίων, κ. Σπύρος Σταματόπουλος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κρυονερίου, κ. Κώστας Ραυτόπουλος. Επίσης και πολλοί πολίτες του χωριού, μικροί και μεγάλοι, που αγκάλιασαν τους επισκέπτες από το Ισραήλ και την αντιπροσωπεία της Ισραηλινής Πρεσβείας, επιδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την ζεστή φιλοξενία του τόπου τους.

Τα βραβείο εκ μέρους της οικογένειας του Πατέρα Αθανασούλη παρέλαβαν οι εγγονές του Μαγδαληνή και Ρενατίνα Αθανασούλη ενώ το βραβείο του Νικόλαου Δημόπουλου παρέλαβαν οι γιοί του, Γιώργος και Δημήτρης.

Στην κεντρική πλατεία του Κρυονερίου κυμάτιζαν οι Ελληνικές και Ισραηλινές σημαίες συμβολίζοντας τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Πριν την τελετή, αεροσκάφος της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιήσε τιμητική πτήση πάνω από το χωριό.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πόλεμου οι αείμνηστοι Πατέρας Αθανασούλης και ο Νικόλαος Δημόπουλος προσεφέραν στέγη και προστασία στην οικογένεια Καμχή και συγκεκριμένα στην Ρίβκα, τον πατέρα και την μητέρα της, Αβραάμ και Σουλαμίτ, τον αδερφό της, Γεχιέλ, τον θείο της, Ραφαήλ και την γιαγιά και τον παππού της, Ρίβκα και Γεχιέλ,  όταν τα μέλη της οικογένειας διέφυγαν στο χωριό από την Αθήνα για να αποφύγουν τις διώξεις των Ναζί.  Η οικογένεια διασώθηκε παρά τις επανειλλημένες επιδρομές των Γερμανών στην περιοχή χάρις στις ενέργειες των σωτήρων αλλά και όλων των κατοίκων του Κρυονερίου, οι οποίοι επέδειξαν αξιοθαύμαστη αλληλεγύη προς την οικογένεια των Ελλήνων Εβραίων.

Απευθυνόμενοι στους κατοίκους του χωριού, η Ρίβκα Καμχή δήλωσε ότι η ίδια, τα δέκα παιδιά της και τα σαράντα εγγόνια της δεν θα υπήρχαν σήμερα εάν δεν είχαν ενεργήσει να προστατεύσουν την οικογένειά της ο Πατέρας Αθανασούλης και ο Νικόλαος Δημόπουλος, μαζί με όλους του κατοίκους της κοινότητας. Ως εκ τούτου, είπε ότι στην ουσία όλοι οι κάτοικοι του Κρυονερίου βραβεύονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 23.000 άνθρωποι έχουν βραβευθεί από το Γιάντ Βασέμ μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων και 353 Έλληνες.

Οι φωτογραφίες:

Η οικογένεια Αθανασούλη με το βραβείο του Γιάντ Βασέμ

Η Πρέσβυς του Ισραήλ, κα Ιρίτ Μπέν-Αμπα απονέμει το βραβείο στην οικογένεια Δημόπουλου

Η Πρέσβυς του Ισραήλ με την διασωθείσα κα Ρίβκα Καμχή

Ο Κοινοτάρχης Κρυονερίου κ. Κώστας Ραυτόπουλος δίνει αναμνηστικό δώρο στην κα Ρίβκα Καμχή

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here