Σε δύο φάσεις έρχονται οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας για 60.000 δικαιούχους που έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον Μάιο του 2016 και μετά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο που «κλειδώνει» αυτές τις μέρες στον ΕΦΚΑ προβλέπει πως οι χήροι/χήρες θα λάβουν τα επιπλέον ποσά που δικαιούνται σε δύο δόσεις:

• Στα τέλη Σεπτεμβρίου με την πληρωμή των συντάξεων Οκτωβρίου θα καταβληθούν σε όλους τα νέα αυξημένα ποσά που αντιστοιχούν σε ένα νέο μηνιάτικο (σύνταξη Οκτωβρίου).

• Στα τέλη Οκτωβρίου με την πληρωμή των συντάξεων Νοεμβρίου θα δοθούν και τα αναδρομικά τεσσερισήμισι μηνών, δηλαδή οι διαφορές των ποσών από τις 17 Μαΐου 2019 έως και την σύνταξη Σεπτεμβρίου που πληρώθηκε με τα παλιά δεδομένα τέλη Αυγούστου.

Αυτό σημαίνει πως οι χήρες/χήροι θα δουν την πρώτη αύξηση στα τέλη Σεπτέμβρη.

Από 25 έως 27 Σεπτέμβρη καταβάλλονται οι συντάξεις Οκτωβρίου (στις 25/9 οι συντάξεις ΟΑΕΕ, ETAA και ΟΓΑ και στις 27/9 όλες οι υπόλοιπες). Τότε θα δουν οι 60.000 δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου τα νέα ποσά που θα λαμβάνουν στο εξής κάθε μήνα.

Ένα μήνα μετά, στις 28-30 Οκτωβρίου οι ίδιοι συνταξιούχοι θα λάβουν και τα αναδρομικά τους. Υπενθυμίζεται πως οι αυξήσεις «μετρούν» από τις 17 Μαΐου, όταν δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νόμος για την ρύθμιση των 120 δόσεων. Στον ίδιο νόμο θεσμοθετήθηκαν και οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας. Συνεπώς έχουν ήδη συσσωρευθεί αναδρομικά 4,5 μηνών.

Οι αυξήσεις οι οποίες είναι τουλάχιστον 40% αφορούν όλες τις συντάξεις χηρείας που εκδόθηκαν με το σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου, για θανάτους από 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Υπενθυμίζεται πως με τις διατάξεις του περασμένου Μαΐου καταργήθηκε το όριο ηλικίας των 55 ετών που είχε θέσει ο νόµος Κατρούγκαλου και από 17.5.2019 ο επιζών σύζυγος συνεχίζει να λαµβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα από την ηλικία του. Από την ίδια ηµεροµηνία επανακαθορίστηκε το ποσοστό που δικαιούται ο επιζών σε 70% (αντί 50% που ίσχυε από τον Μάιο του 2016 έως και τον Μάιο του 2019).

Επίσης καταργήθηκε το «ψαλίδι» του επανυπολογισμού, αφού πλέον το νέο ποσοστό (70%) υπολογίζεται στο ποσό της παλιάς σύνταξης πριν τον επανυπολογισμό εφόσον η σύνταξη προκύπτει μικρότερη από τον επανυπολογισμό. Έτσι η αύξηση για πολλούς θα είναι διπλή και θα ξεπερνά το 40% αφού:

• Αλλάζει το δικαιούμενο ποσοστό από 50% σε 70%

• Καταργείται το «ψαλίδι» του επανυπολογισμού και διατηρείται το συμφερότερο για τον συνταξιούχο ποσό ως βάση υπολογισμού (είτε της παλιάς σύνταξης πριν τον νόμο Κατρούγκαλου είτε της νέας μετά τον επανυπολογισμό).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *