Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τελεσίδικα αναδρομικά για 600.000 συνταξιούχους – Η απόφαση του Ελεγκτικού που “κλειδώνει”...

Τελεσίδικα αναδρομικά για 600.000 συνταξιούχους – Η απόφαση του Ελεγκτικού που “κλειδώνει” τις επιστροφές

56

Τελεσίδικα αναδρομικά για 600.000 συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς, απόστρατους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ) φέρνει νέα απόφαση – βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που «κλειδώνει» οριστικά και αμετάκλητα τις επιστροφές από τις περικοπές 5% ως 20% σε κύριες συντάξεις που έχουν άθροισμα άνω των 1.000 ευρώ μαζί με επικουρικές και μερίσματα.

Η απόφαση εκδόθηκε στις 29 Ιουνίου 2018 με πρότυπη δίκη σε αγωγή συνταξιούχου δικαστικού κατά του Δημοσίου, ο οποίος κερδίζει 13.500 ευρώ.

Η αγωγή υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.) στις 29/12/2014 και με αυτή ο συνταξιούχος ζητούσε να του καταβάλει το Δημόσιο το ποσό των 29.518 ευρώ, από την επίδοσή της, άλλως το ποσό των 13.500 ευρώ λόγω των μειώσεων που είχε από το νόμο 4093/2012 στην κύρια σύνταξη με ποσοστό περικοπής 20% επειδή το άθροισμα συντάξεων ήταν πάνω από 3.000 ευρώ.

Το Ε.Σ. συνήλθε σε διαδοχικές συνεδριάσεις που έλαβαν χώρα στις 10/6/2015, στις 29/3/2017 και στην Ολομέλεια του Σώματος στις 16/5/2018, που πήρε και την τελική απόφαση με αριθμό 1277/2018 με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές και «μη νόμιμες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι μειώσεις 20% που του επεβλήθησαν με το νόμο 4093 στο ποσό της κύριας σύνταξης.

Η απόφαση θεωρείται σταθμός διότι θεωρεί «λυσιτελή» την ίδια αντιμετώπιση (δηλαδή την κατάργηση της περικοπής του νόμου 4093 και την επιστροφή αναδρομικών) για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Αυτό αναφέρεται στις σελίδες 5, 6 και 7 από το κείμενο των 50 σελίδων της απόφασης που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος.

Στη σελίδα 7 αναφέρεται ότι «οι θεσπισθείσες με τις ανωτέρω διατάξεις περικοπές στη σύνταξη του ενάγοντος, ο οποίος έχει την ιδιότητα του συνταξιούχου δικαστικού λειτουργού, είναι μη νόμιμες, πλην όμως η επίλυση των τιθέμενων νομικών ζητημάτων που αποτελούν αντικείμενο της πρότυπης δίκης παραμένει λυσιτελής για τους λοιπούς συνταξιούχους του Δημοσίου.

Και τούτο διότι αφενός με τις ανωτέρω διατάξεις θεσπίστηκαν περικοπές που βαρύνουν όλες εν γένει τις καταβαλλόμενες από το Δημόσιο συντάξεις, και όχι ειδικά τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών, αφετέρου η εισαγωγή της κρινόμενης υπόθεσης ενώπιον του παρόντος σχηματισμού ως πρότυπης δίκης αποφασίστηκε από την αρμόδια Τριμελή Επιτροπή, καθόσον σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ενάγοντος τίθεται ζήτημα αντίθεσης των ρυθμίσεων προς διατάξεις υπέρτερης ισχύος».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

σχολίασε κι εσύ
σχετικά άρθρα
 • Πετρόπουλος για αναδρομικά: Δεν χρειάζεται να σπεύδουν οι συνταξιούχοι για αιτήσεις και αγωγές- Οι τελικές αποφάσεις θα ισχύσουν για όλους

  Πετρόπουλος για αναδρομικά: Δεν χρειάζεται να σπεύδουν …

 • Η παγίδα στις e- αιτήσεις για τα αναδρομικά

  Η παγίδα στις e- αιτήσεις για τα αναδρομικά

 • SZ: H E.E. εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Τσίπρα χωρίς περικοπές στις συντάξεις

  SZ: H E.E. εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Τσίπρα χωρίς …

 • "Βροχή" εφέσεων από το Δημόσιο κατά των αποφάσεων για τα κομμένα δώρα

  “Βροχή” εφέσεων από το Δημόσιο κατά των αποφάσεων για τ…

 • Πώς θα πάρετε δώρο - αναδρομικά - Όλες οι λεπτομέρειες για τις αιτήσεις

  Πώς θα πάρετε δώρο – αναδρομικά – Όλες οι λεπτομέρειες …

 • Αυτά είναι τα ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι από μειώσεις και δώρα

  Αυτά είναι τα ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι από μ…

 • «Ψαλίδι» στα αναδρομικά ενστόλων, ειδικών μισθολογίων

  «Ψαλίδι» στα αναδρομικά ενστόλων, ειδικών μισθολογίων

 • "Κύμα" διεκδικήσεων αναδρομικών - Και οι ένστολοι ζητούν τον 13ο μισθό

  “Κύμα” διεκδικήσεων αναδρομικών – Και οι ένστολοι ζητού…

 • Νέα απόφαση - βόμβα για επιστροφή των δώρων- Έρχονται μαζικές αγωγές από συνταξιούχους

  Νέα απόφαση – βόμβα για επιστροφή των δώρων- Έρχονται μ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here