Τζάκι: 5 tips για να είναι όσο πιο «οικολογικό» γίνεται

85

Ο Πέτρος Πατάκος, ιδιοκτήτης ενός μεγάλου καταστήματος με καυσόξυλα στη Λ. Βάρης, εξηγεί στο Dikaiologitika News ποιος είναι ο σωστός τρόπος λειτουργίας του τζακιού έτσι ώστε να γίνεται το λιγότερο επιβαρυντικό για το περιβάλλον.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας γαι τη μεγάλη επικινδυνότητα της χρήσης των τζακιών και των επιπτώσεν τους στη δημόσια υγεία, το Dikaiologitika News ζήτησε την γνώμη ενός ειδικού για το ποιος είναι ο πιο φιλικός στο περιβάλλον και κατ επέκταση στην υγεία μας τρόπος για να χρησιμοποιούμε το τζάκι.

Ιδού 5 χρήσιμα tips:

1. Η οικονομική και δελεαστική τιμή ενός καυσόξυλου μπορεί να είναι μεγάλη παγίδα. Πολλοί έμποροι καυσόξυλων πωλούν ξύλα υποδεέστερης ποιότητας σε πολύ καλύτερες τιμές από άλλα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να τα προτιμά στα «τυφλά». Συνήθως πρόκειται για ξύλα τα οποία έxουν υγρασία, τα οποία όμως κάνουν τo τζάκι να «καπνίζει» πολύ επιβαρύνοντας ιδιαίτερα την ατμόσφαιρα. Τα κακής ποιότητας ξύλα κοστίζουν περίπου € 30 το κυβικό μέτρο φτηνότερα. Γι αυτό κι είναι πολύ σημαντικό το κράτος να ελέγχει τα ξύλα στα καταστήματα πώλησης με το ειδικό υγρασιόμετρο και να τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο όσοι πωλούν στον κόσμο ακατάλληλα, βρεγμένα ξύλα. Μια απλή συμβουλή πάντως για τους καταναλωτές που δεν γνωρίζουν και πολλά από ξύλα είναι πως ένα βαρύ ξύλο θα χει και πολλή υγρασία. Τα στεγνά ξύλα είναι αυτά που έχουν κοπεί τουλάχιστον μια χρονιά νωρίτερα. Τα πιο ποιοτικά καυσόξυλα είναι η ελιά, η οξιά κι ο δρυς.

2. Υπάρχουν κι ακόμα πιο ακατάλληλα ξύλα. Είναι τα ξύλα με χρωστικές ουσίες, με χημικά, με βερνίκια και βαφές αλλά κι οι παλέτες, όλα αυτά που στοιβάζονται με δύο λόγια στα σκουπίδια.

3. Το άναμμα του τζακιού όταν φυσάει Νοτιάς είναι επίσης μια κακή ιδέα κι αν ο κόσμος μπορεί να παρακολουθεί τον καιρό, τότε πρέπει να χει στο νου του ότι ο Νοτιάς γενικώς δεν δεν ευνοεί την καλή κυκλοφορία του αέρα στο τζάκι και το κάνει να καπνίζει και να μην αποδίδει καλά.

4. Συχνή κι επιμελής συντήρηση στο τζάκι. Δεδομένου ότι οι νέες κατασκευές τζακιών είναι και πιο πρόχειρες αλλά κι ευτελείς σε σχέση με το παρελθόν η πιο συχνή συντήρηση επιβάλλεται. Έτσι, είναι απαραίτητος ο καθαρισμός από έναν ειδικό κάθε 2 χρόνια ενώ αν χρησιμοποιείται κυρίως ξύλο από πεύκο τότε ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται κάθε ένα χρόνο καθώς το πεύκο έχει την τάση να λερώνει πιο γρήγορα την καμινάδα.

5. Τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται οπωσδήποτε σε απόσταση 3 με 4 μέτρων από το τζάκι όταν αυτό καίει. Για παιδιά ως 5 ετών το σωστό είναι να μην ανάβει καθόλου το τζάκι στο σπίτι καθώς τα μικροσωματίδια που αυτό εκλύει κάνουν κακό στους πιο ευαίσθητους σε σχέση με τους ενήλικες, πνεύμονες τους.

 

dikaiologitika

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ