Τον Οκτώβριο ξεκινάει στην Πελοπόννησο η κατασκευή των μονάδων απορριμμάτων…! ποιανού έτους…?

120

Τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ” την κατασκευή των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του ypodomes.com, υπενθυμίζοντας ότι η ΤΕΡΝΑ αναδείχτηκε ανάδοχος το 2013, αλλά μετά από 4 κυβερνήσεις δεν έχει λειτουργήσει ακόμα καμία μονάδα διαχείρισης στην Περιφέρεια.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ:
«Σε νέα τροχιά μπαίνουν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, τις οποίες έχει αναλάβει ως έργα ΣΔΙΤ η “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ”, καθώς το Υπουργείο Ανάπτυξης απέστειλε νέο φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύστερα από την επιστολή της δεύτερης, όπως επιβεβαίωσε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. Το συγκεκριμένο έργο μετράει ήδη 4 κυβερνήσεις, καθώς η “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ” είχε οριστεί ως ανάδοχος από το 2013, ενώ το 2018 είχε υπογραφεί και η σχετική σύμβαση.

Ο νέος φάκελος που έχει αποσταλεί στην DG Regio έχει συνταχθεί εκ νέου και δεν προσθέτει απλά τροποποιήσεις στον υφιστάμενο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταφέρει να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τον “ευρωπαϊκό κουμπαρά” με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 66 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2007-2013.
Ενα δεύτερο πρόβλημα είναι αυτό των απαλλοτριώσεων, οι οποίες αποτελούν ένα γνωστό και δυσάρεστο κομμάτι του παζλ για ένα μεγάλο πλήθος επενδύσεων στα περιβαλλοντικά έργα στη χώρα μας. Από ότι φαίνεται η πρόοδος του -συγκριτικά με το θέμα του φακέλου- είναι πιο ραγδαία, καθώς αναμένεται η εκδίκασή τους.

Ωστόσο, ακόμα και αυτές “νόσησαν” από τον κορονοϊό, καθώς τα Εφετεία έμειναν για μεγάλο διάστημα κλειστά με αποτέλεσμα να υπάρξουν και εδώ καθυστερήσεις.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση (δηλαδή είτε εγκριθεί ο νέος φάκελος ή όχι), θα ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου η περίοδος παραχώρησης, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν και μερικά έργα στις 3 ΜΕΑ.
Μπορεί η ολοκλήρωση του έργου ναι εκτιμάται πως θα χρειαστεί 24 μήνες (άρα μιλάμε ήδη για τα τέλη του 2022), αλλά υπολογίζεται πως από τη στιγμή που θα ξεκινά η περίοδος παραχώρησης του έργου, η “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ” θα μπορεί να αναλάβει προσωρινά τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Πρόκειται για μία λεπτομέρεια που δεν πρέπει να παραβλέπεται, διότι κάτι τέτοιο σημαίνει πως από τα μέσα του 2021, όπου και θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ”, θα σταματήσουν να επιβάλλονται πρόστιμα στη χώρα μας (τα οποία ανήλθαν στα 15 εκατομμύρια ανά ευρώ εξάμηνο από το 2015 έως και το 2018) που καλούνται να καλύψουν οι φορολογούμενοι κάθε χρόνο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ