Το βιβλίο της “Κορίνθιας” Παναγιώτας Παπαϊωάννου ”Νούρα:Το μήνυμα”…Ένα βιβλίο που θα προβληματίσει…

122

H σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων είναι η συγγραφέας κυρία Παναγιώτα Παπαϊωάννου.

H σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων είναι η συγγραφέας κυρία Παναγιώτα Παπαϊωάννου.

Ξεκίνησα το βιβλίο μου πριν από τέσσερα χρόνια. Έγραφα με χαρά, αλλά μεσολαβούσαν αρκετά μεγάλα διαστήματα που, για διάφορους λόγους, δεν μπορούσα να γράψω.

Ο Νούρα είναι ένας μικρός πλανήτης, στον ίδιο Γαλαξία με τη Γη.

Έχτισα λοιπόν έναν κόσμο, που μοιάζει με τον δικό μας, οι ήρωες είναι νέοι σε ηλικία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι παρόμοιες με αυτές, που ήδη ξεκινήσαμε να αντιμετωπίζουμε τώρα με την κλιματική αλλαγή και τις ασθένειες.

Δεν το κρύβω πως το όνομα ΝΟΥΡΑ, μου ήρθε σαν αναλαμπή και προέκυψε από την σύνθεση των λέξεων νους και ροή.

Το βιβλίο της ”Νούρα:Το μήνυμα” κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.

Νούρα: Το μήνυμα

Dominica 21 hrs ago Εφηβική λογοτεχνία, Φαντασίας

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Ποιά θα ήταν η αφορμή,ή,το κίνητρο,για να αρχίσουν οι άνθρωποι να αφυπνίζονται σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες;

Ένα βιβλίο,σίγουρα,θα μπορούσε μέσω της ιστορίας του να προβληματίσει καί να διδάξει καί να δώσει-στον βαθμό που του αναλογεί-τις κατευθυντήριες οδηγίες για να ξεκινήσει ο κόσμος να σκέφτεται διαφορετικά. Πιστεύω στους ανθρώπους,καί ειδικά στους εφήβους καί τα παιδιά,γιατί εκείνοι είναι το μέλλον. Πρέπει,λοιπόν,να τους εφοδιάσουμε με τα κατάλληλα μέσα,ξεκινώντας από τα βιβλία.
Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Παναγιώτας Παπαϊωάννου,με τίτλο ”Νούρα: Το μήνυμα”.

Ένα μυθιστόρημα που ανήκει στο είδος της φανταστικής λογοτεχνίας,αλλά ταυτόχρονα μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα καί από εφήβους. Άλλωστε,η ίδια του η ιστορία έχει ως πρώτο αποδέκτη,την έφηβη εγγονή της συγγραφέως.
Αν καί η πλοκή του βασίζεται κατά κόρον στον κόσμο του φανταστικού,δεν παύει να κρύβει μέσα της μία αλληγορία. Μας δίνει την αίσθηση ότι μιλάει για την δική μας σύγχρονη κοινωνία καί τρόπο ζωής,αναφέροντας έναν κόσμο έξω από εμάς. Πιθανότατα,αυτό βοηθάει στο να γίνει πιο κατανοητή καί ”εύπεπτη” από το αναγνωστικό κοινό.

Είναι αλήθεια,ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο δεκτικοί στο να ακούσουν λιγότερο όμορφες ιστορίες που να αφορούν άλλα άτομα,κι όχι τους ίδιους. Σαν ένας ιδιόμορφος μηχανισμός άμυνας,που εντέλει πετυχαίνει τον σκοπό του,που δεν είναι άλλος από την κατανόηση του νοήματος της υπόθεσης ενός βιβλίου.
Το ύφος του βιβλίου είναι ανάλαφρο καί οικείο. Το λεξιλόγιο είναι κι αυτό άφθονο καί η εσκεμμένη διαφορετική επιλογή γραμματοσειράς,ανάμεσα στην εξιστόρηση της ιστορίας καί στους διαλόγους ανάμεσα στην συγγραφέα καί την εγγονή της,δίνει μία νεανική πνοή. Ο λόγος της συγγραφέως είναι διδακτικός καί προσιτός καί η πλοκή του πολυεπίπεδη.

Τι θέλω να πω με αυτό. Πέραν του ψυχαγωγικού της κομματιού,αναφέρεται σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα,πρόσωπα καί θεωρίες αυτών. Επίσης,καταπιάνεται με θέματα κοινωνικά,πολιτικής,φιλοσοφίας,ιστορίας με έναν ενδιαφέροντα καί δελεαστικό τρόπο,απαλλαγμένο από ένα μονότονο καί ξύλινο τόνο γραφής. Οι γλαφυρές εικόνες που περιέχονται μέσα στις σελίδες του βοηθούν να ”ζωντανεύει” το κείμενο στα χέρια των αναγνωστών.
Εκτός από τα παραπάνω,το κείμενο μιλάει για τον σωστό τρόπο διαπαιδαγώγησης καί όχι την στείρα γνώση,που ως επί των πλείστων προσφέρουν τα σχολεία.

Θα πρέπει από μικρή ηλικία τα παιδιά να διδαχθούν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής,την οικολογική συνείδηση καί τη σωστή φροντίδα του περιβάλλοντος καί να αποβάλλουν την λανθασμένη στάση που πολλοί έχουν υιοθετήσει. Θα πρέπει να τους δίνεται κίνητρο για μάθηση καί ανάπτυξη της κριτικής σκέψης καί ικανότητας. Να μάθουν να καταδικάζουν ακραίες συμπεριφορές όπως είναι ο σχολικός εκφοβισμός,ή,η υπερίσχυση του ατομικού συμφέροντος έναντι του γενικού καλού.

Να ξέρουν ότι η υπερβολική συγκέντρωση δύναμης στα χέρια ενός,ή,λίγων ανθρώπων οδηγεί εντέλει στην διαφθορά του ίδιου. Αλλοιώνει τον χαρακτήρα του κι επιφέρει καταστροφικές συνέπειες καί στους υπόλοιπους.
Η συγγραφέας προς το τέλος του βιβλίου ”προσωποποιεί” το μικρόβιο της διχόνοιας καί του μίσους. Παρατηρεί,εύστοχα,ότι αλλάζει μορφές καί ονόματα καί υπάρχει παντού. Το οξύμωρο είναι πως,αν καί φύσει κακό,βοηθάει στο να αλλάζουν τα πράγματα. Να γίνονται ανακαλύψεις καί να δίνονται κίνητρα. Επιβάλλεται η ύπαρξη του κακού για να επιτυγχάνεται η απόλυτη αρμονία καί ισορροπία με το καλό. Έτσι φαίνεται η αξία του δεύτερου.
Θα κλείσω κάπου εδώ την κριτική μου,προτρέποντάς σας να διαβάσετε το βιβλίο καί με την σκέψη ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αρκεί να το θέλουμε. Ειδικά,τώρα,που είναι πιο αναγκαίο από ποτέ.
Καλά σας αναγνώσματα!

Βιογραφικό: Είμαι η Παναγιώτα Παπαϊωάννου, γεννήθηκα στην Αθήνα και κατοικώ στην Κόρινθο. Από μικρή ύφαινα ιστορίες που τις μοιραζόμουν με τ’ αδέλφια μου και τα παιδιά της γειτονιάς. Προτιμούσα παραμύθια με νεράιδες και ξωτικά, με χώρες μυθικές και κόσμους παράξενους… Μ’ αυτά μεγάλωσα…

Και μεγάλωσα, έγινα έφηβη κι οι καλοί βαθμοί μου στο σχολείο, μαζί με την επιμονή των γονιών μου να σπουδάσω, με έστειλαν στο Πανεπιστήμιο, στη Μαθηματική Σχολή.

Πήρα το πτυχίο μου και στράφηκα προς τη Δημόσια Εκπαίδευση, γιατί αγαπούσα και αγαπώ τα παιδιά. Εργάστηκα με ζωντανό υλικό κι είχα άπειρες ευκαιρίες να βοηθήσω, με ουσιαστικό τρόπο, όσους εφήβους το είχαν ανάγκη. Δε μετάνιωσα ποτέ για την επιλογή μου. Συμμετείχα ενεργά σε σεμινάρια, ημερίδες, πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις για την ενίσχυση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Στο βάθος του μυαλού μου όμως, ζούσε πάντα το κοριτσάκι που ήθελε να διηγείται ιστορίες, που λάτρεψε «το κοριτσάκι με τα σπίρτα» κι αργότερα «τον άρχοντα των δαχτυλιδιών».

Εκτός όμως απ’ την ανάγκη μου αυτή, επιθυμούσα να κεντρίσω το ενδιαφέρον της εγγονής μου, κι αργότερα του εγγονού μου, ώστε να αναζητήσουν, μες απ’ τη Φιλοσοφία και τις Φυσικές Επιστήμες, απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα που απασχολούσαν και απασχολούν τον άνθρωπο στο πέρασμα των Εποχών… Αποφάσισα λοιπόν, αφού μου αρέσει το γράψιμο, να συνομιλήσω με την εγγονή μου τη Δήμητρα δημιουργώντας ένα Μυθιστόρημα, το: «ΝΟΥΡΑ: Το μήνυμα».

!

Οπισθόφυλλο: «Αν κρύψεις την αλήθεια με τους μύθους, αποτρέπεις την περιφρόνηση των ανοήτων και αναγκάζεις τους καλούς να ασκήσουν φιλοσοφία…» είπε, ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Σαλλούστιος, τον 4ο μ.Χ. αιώνα.

Ένα σημαντικό μήνυμα φθάνει στη Γη, μ’ έναν παράδοξο τρόπο. Έρχεται απ’ τον πλανήτη Νούρα κι αγγελιοφόρος είναι ο Νούριος, ο Άννις-Ίλου.

Ο Νούρα είναι ένας μικρός πλανήτης, στον ίδιο Γαλαξία με τη Γη.

Οι πανάρχαιοι πολιτισμοί του έζησαν σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Ένα περιπετειώδες ταξίδι όμως στον πλανήτη Ζόφο, για καθαρά ερευνητικούς σκοπούς, ήταν η αιτία να μεταφερθεί στον Νούρα το Μπελσεμέν· μια άγνωστη ουσία που θα περάσει στον οργανισμό τους και θα τους σύρει σε μια θλιβερή πραγματικότητα με απώλειες, ανταγωνισμούς και άφθονο πόνο.

Μετά απ’ τον Μεγάλο πόλεμο των τριών Βαρμάν και τις δοκιμασίες που ακολούθησαν, η Φύση σταδιακά αποσταθεροποιήθηκε, σκοτείνιασε, ακολουθώντας τα πλάσματα της κακής ψυχικής τους προδιάθεσης.

Πώς θα αντιδράσει ο Νούρα που είναι ένας ζωντανός οργανισμός και νοσεί; Ποιο είναι το Φορμένιο, που θα φέρει την ισορροπία και την αναβίωση των Ιερών Πηγών;

Οι μάχες τους με το σκοτάδι πώς επηρεάζουν όλους εμάς, που θεωρητικά είμαστε τόσο μακριά; Είμαστε όμως;

Το μήνυμα που μας έστειλαν είναι ξεκάθαρο… μας αφορά. Έφθασε και σε εσένα… Αγκάλιασέ το, και, αν συμφωνείς, μετάδωσέ το… Να φτάσει σε πολλούς, να φτάσει μακριά…

 

Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Παναγιώτα Παπαϊωάννου

Dominica 1 hour ago Συνεντεύξεις

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

H σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων είναι η συγγραφέας κυρία Παναγιώτα Παπαϊωάννου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Το βιβλίο της ”Νούρα:Το μήνυμα” κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.

  Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

                                                     Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας…

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;

 

Π.Π. Πάντα μου άρεσε να αποτυπώνω τις σκέψεις μου στο χαρτί είτε με την μορφή ενός ημερολόγιου, είτε με τις εκθέσεις ιδεών, είτε με επιστολές σε δικούς μου ανθρώπους. Έμπαιναν τα πράγματα σε μια σειρά, σε μια τάξη κι αυτό μου έδινε χαρά.

Με την συνταξιοδότησή μου, βρήκα τον χρόνο να αφοσιωθώ στην συγγραφή.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας ‘’Νούρα:Tο μήνυμα’’.Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.Πώς εμπνευστήκατε την ιστορία καί τον τίτλο του;Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να το γράψετε;

 

Π.Π. Για τριάντα πέντε χρόνια βρισκόμουν καθημερινά με εφήβους, λόγω της εργασίας μου.

Δίδασκα Μαθηματικά και προσπαθούσα να τα προσφέρω ευχάριστα και με φαντασία στους μαθητές μου. Δεν ήθελα να τα αντιμετωπίζουν σαν ένα σωρό από σύμβολα και ορολογίες, κουραστικές, χωρίς αξία και νόημα για την ζωή. 

Όταν ζαλίζουμε τα παιδιά με καθήκοντα, απαγορεύσεις και αυστηρότητα, το σίγουρο είναι ότι θα κρατήσουν ελάχιστα απ’ αυτά που θέλουμε να τους διδάξουμε.

Έχτισα λοιπόν έναν κόσμο, που μοιάζει με τον δικό μας, οι ήρωες είναι νέοι σε ηλικία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι παρόμοιες με αυτές, που ήδη ξεκινήσαμε να αντιμετωπίζουμε τώρα με την κλιματική αλλαγή και τις ασθένειες.

Δεν το κρύβω πως το όνομα ΝΟΥΡΑ, μου ήρθε σαν αναλαμπή και προέκυψε από την σύνθεση των λέξεων νους και ροή.

Ξεκίνησα το βιβλίο μου πριν από τέσσερα χρόνια. Έγραφα με χαρά, αλλά μεσολαβούσαν αρκετά μεγάλα διαστήματα που, για διάφορους λόγους, δεν μπορούσα να γράψω.

Η έμπνευσή μου είναι τα εγγόνια μου και όλα τα παιδιά του κόσμου. Κύρια η εγγονή μου, η Δήμητρα, που μια μέρα με κοίταξε στα μάτια και μου είπε: «Δεν θέλω να διαβάσω. Πες μου καλύτερα ένα παραμύθι…» Αυτή ήταν η σπίθα, το έναυσμα, να γράψω ένα παραμύθι και να της απαριθμήσω όλα όσα πρόσεξα στο πέρασμά μου απ’ αυτήν την  ζωή…

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιό το νόημα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας ‘’Νούρα:Tο μήνυμα’’ προς τους αναγνώστες;

 

Π.Π. Τα γεγονότα με πρόλαβαν. Το βιβλίο βγήκε στην αγορά λίγες ημέρες πριν την καραντίνα.

Αλλάζει το κλίμα, αλλάζει η εποχή, η καθημερινότητα, αλλάζουν όλα. Τί γίνεται με εμάς τους ανθρώπους; Πού πρέπει να στραφούμε και ποιά πράγματα πρέπει να διαφυλάξουμε, για να έχουμε θετικές προοπτικές στη ζωή μας πάνω σ’ αυτόν τον υπέροχο πλανήτη;

Αξιολογώντας την Γνώση των τεράστιων προγόνων μας, θα ξυπνήσει μέσα μας  η ανάγκη  να περιφρουρήσουμε το φυσικό περιβάλλον μας. Κι  αυτό τα περικλείει όλα… Σεβασμό και αποδοχή  προς στον συνάνθρωπο, αλλά και αγάπη και φροντίδα για την μάνα Φύση.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;

 

Π.Π. Για το όραμά μου νομίζω πως ήδη αναφέρθηκα. Το αναφέρω και στο βιβλίο μου, αλληγορικά. Επιθυμώ να είμαι μέλος του Συμπαντικού Δικτύου που αγωνίζεται για την ζωή και το μέλλον.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιό λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

 

Π.Π. Δεν έχω ξεκινήσει ακόμη το δεύτερο βιβλίο μου, αλλά ο σπόρος του υπάρχει ήδη μέσα μου.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί επιλέξατε να γράψετε βιβλίο που να ανήκει στο είδος του φανταστικού; Θα μπορούσατε να γράψετε βιβλία,τα οποία να ανήκουν σε άλλα λογοτεχνικά είδη;

 

Π.Π. Θα μπορούσα να γράψω μια καλή ιστορία, όχι απαραίτητα απ’ τον χώρο του φανταστικού. Και ίσως το κάνω στο μέλλον. Εξάλλου γύρω μας υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες ανθρώπων που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Επέλεξα αυτόν τον τρόπο, για να εξάψω την φαντασία της εγγονής μου, όπως και κάθε αναγνώστη που αγαπά να βλέπει πέρα απ’ το προφανές.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Από τί εμπνέεστε συνήθως;

 

Π.Π. Παρατηρώ τις συγκυρίες και τη σύνδεση κάποιων γεγονότων  μεταξύ τους.  Η σκέψη μου σαν να παίρνει φωτιά και πλάθω κάποια  ιστορία, που στην πορεία θα με οδηγήσει μόνη της, στο δικό της μονοπάτι.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

 

Π.Π. Διαβάζω από οκτώ χρονών. Ό,τι βέβαια θα μπορούσα να διαβάζω σ’ εκείνη την ηλικία.

Λένε αρκετοί πως η ζωή είναι το μεγάλο σχολείο. Ναι, αλλά χωρίς το βιβλίο περπατάς ξυπόλυτος στ’ αγκάθια. Γιατί να μην έχεις προετοιμαστεί για κάποια πράγματα;

Η αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία θα σου είχε μιλήσει για το «μέτρο», για το αγαθό, για την αρετή και για τις ψευδαισθήσεις. Θα μάθουμε κάποια πράγματα γερνώντας, αλλά γιατί να μη ξεκινήσουμε από καλύτερη θέση; Γιατί να μην ακούσουμε τις εμπειρίες και τις παρατηρήσεις συνανθρώπων μας που έκαναν κόπο, για να τις ανακαλύψουν και να τις μοιραστούν μαζί μας;

 

EΡΩΤΗΣΗ 9: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

 

Π.Π. Μου αρέσει η αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και τα  βιβλία επιστημονικής έρευνας πάνω στην Ψυχολογία, στην Κοινωνία και στον άνθρωπο. Διάβασα όμως και τα βιβλία του Τόλκιν, του Μίχαελ Έντε, του Φίλιπ Πούλμαν και του πατέρα του Fantasy Λόρδου Ντανσανύ. Λάτρεψα τον τρόπο γραφής τους, την ομορφιά των κόσμων τους και τα μηνύματα που δίνουν.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;

 

Π.Π. Κάρλ Ρούιθ Θαφόν (Σκιά του ανέμου) και αγαπώ επίσης τους Χαρούκι Μουρακάμι( 1Q84) Καζούο Ισιγκούρο (Μη μ’ αφήσεις ποτέ) και την υπέροχη Ιζαμπέλ Αλιέντε.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

 

Π.Π. Για τους νέους, θα συνιστούσα να γράφουν τις σκέψεις τους, αν αυτό τους  βοηθάει και νιώθουν όμορφα. Για το αν θα γράψουν ένα βιβλίο, θα πρέπει η επιθυμία τους να εξωτερικεύσουν αυτό που τους πιέζει, για  να βγει στο φως και να μοιραστεί, να είναι μεγάλη.

Αυτή η έντονη επιθυμία γεννά τους συγγραφείς.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις σας!

 

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη απ΄το blog Dominica Amat

 

Π.Π. Ευχαριστώ για την τιμή.

 

Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:

 

https://dominicamat.blogspot.com/2020/04/blog-post_12.html

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ