Το μοναστήρι με το πιο… «φονικό» όνομα βρίσκεται στην Πελοπόννησο

118

Χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά με τη λίμνη και την κοιλάδα του Φενεού να απλώνονται στα πόδια του, το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του «Φονιά», λεκτική παραφθορά της λέξης Φενεός, εντυπωσιάζει με την δεσπόζουσα θέση του πάνω από τη λίμνη.

Ιδρυμένη αρχικά τον 14ο αιώνα σε πιο χαμηλό σημείο (η αρχική μονή βρισκόταν εκεί όπου σήμερα συναντάται το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου δίπλα στη λίμνη), η  μονή μεταφέρθηκε στη σημερινή της τοποθεσία στα τέλη του 17ου αιώνα. Χτίστηκε περίπου το 1610 και ανακαινίστηκε το 1754 και στο κέντρο της είναι χτισμένος ο ναός του Αγίου Γεωργίου με σπάνιες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.

Στη μονή λειτούργησε Κρυφό Σχολειό κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ενώ την εποχή της Επανάστασης του ’21 αποτέλεσε το Αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας, όπου με επικεφαλής των Θεόδωρο Κολοκοτρώνη πραγματοποιήθηκαν πολλές συνεδριάσεις των οπλαρχηγών της Κορινθίας και της Αρκαδίας.

Από τα σημεία που σίγουρα μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη του επισκέπτη η θέα από τον ξύλινο εξώστη της μονής προς τη λίμνη και την πεδιάδα του Φενεού που απλώνονται ακριβώς μπροστά της. Ένα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς αλπικό τοπίο που συγκλονίζει.

πηγή-gargalianoionline.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ