Το τέλος του lockdown: Ανοίγουν σχολεία, τουρισμός, μετακινήσεις μετά το άνοιγμα της εστίασης

91
Στην τελική ευθεία για την ολική άρση του lockdown μπαίνει η χώρα μετά και το σημερινό άνοιγμα της εστίασης.
Κυβέρνηση και ειδικοί ετοιμάζονται για τα επόμενα βήματα άρσης των περιορισμών, έχοντας συμμάχους την επιτυχή πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος αλλά και τη βελτίωση του καιρού.

Οι πρώτες ανάσες ελευθερίας ήρθαν σήμερα με το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους και τη διεύρυνση του ωραρίου μετακίνησης των πολιτών μέχρι τις 11 μ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι η εστίαση άνοιξε σήμερα με αυστηρά μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, ενώ το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι μέχρι τις 10:45. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι, υπό προϋποθέσεις, το ωράριο των καταστημάτων εστίασης θα διευρυνθεί από τις 15 Μαΐου.

Τα επόμενα βήματα

Τη σκυτάλη μετά την εστίαση παίρνουν τα σχολεία. Γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία θα ανοίξουν ξανά στις 10 Μαΐου για να υποδεχθούν τους μαθητές, με ειδικά μέτρα, προκειμένου να μην ενισχυθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε προ ημερών στο iefimerida.gr ότι ο σχεδιασμός είναι όλα τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν διά ζώσης από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, «με το πολύτιμο εργαλείο των self test», ενώ παρουσίασε το σκεπτικό που οδήγησε στο «πράσινο φως» για το άνοιγμα όλων των μονάδων.

Πέντε μέρες αργότερα, το Σάββατο 15 Μαΐου, θα κάνει πρεμιέρα και ο τουρισμός, με τους επισκέπτες να πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού είτε αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών.

Με το άνοιγμα του τουρισμού, στις 15 Μαΐου, αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες στη χώρα, ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών. Την ίδια μέρα θα καταργηθεί πλήρως και η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις.

Ικανοποίηση για την ανταπόκριση των νέων στους εμβολιασμούς

Μεγάλος σύμμαχος πολιτείας και πολιτών στον δρόμο προς το πλήρες άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων είναι το εμβολιαστικό πρόγραμμα, με τους νέους από 30 έως 44 ετών να σπεύδουν μαζικά στα εμβολιαστικά κέντρα. Χαρακτηριστικό είναι ακόμη το γεγονός ότι και στην ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών, που άνοιξε το Μ. Σάββατο, μέχρι χθες βράδυ είχαν κλείσει τα ραντεβού τους 170.000 συμπολίτες μας.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες 30-39 ετών (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 40-44 (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 45-49 με όλα τα εμβόλια, πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44.

Αυτόν τον μήνα ξεκινά η τρίτη φάση της Επιχείρησης «Ελευθερία». Από 5 Μαΐου αυξάνεται η δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικών κέντρων, με στόχο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον Ιούνιο μέχρι 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Πόσα εμβόλια θα παραλάβουμε το επόμενο δίμηνο

Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις τον Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε έναν αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ