Το Brexit είναι τρανταχτή απόδειξη για τους λαούς ότι η ΕΕ του κεφαλαίου δεν είναι ακλόνητη

72

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η διαδικασία έναρξης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την ΕΕ λίγο πριν τα μεσάνυχτα της αυριανής  Παρασκευής 31 Γενάρη, έπειτα και από την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης από το Ευρωκοινοβούλιο με 621 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 13 αποχές. Το τελευταίο στάδιο είναι  σήμερα (Πέμπτη) με την τυπική έγκριση της συνθήκης από το Συμβούλιο των κρατών – μελών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποχαιρέτησε τους Βρετανούς ευρωβουλευτές διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ θα αφοσιωθεί «με όλη μας την ενέργεια, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα για να καταλήξουμε σε αποτελέσματα στη διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση». Επιπλέον, ο Μισέλ Μπαρνιέ, που είναι επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ στο νέο παζάρι που θα ακολουθήσει, πιθανώς στις αρχές Μάρτη, προειδοποίησε πως θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες γιατί «όποια κι αν είναι η συμφωνία που θα συνάψουμε για τη μελλοντική σχέση μας, το Brexit θα είναι πάντα μια επιχείρηση με στόχο να περιοριστούν οι ζημιές».

Οι προετοιμασίες για το Brexit απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, ένα μεγάλο μέρος της χτεσινής συνεδρίασης στη Βουλή των Κοινοτήτων με τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να διαβεβαιώνει πως η αποχώρηση από την ΕΕ δημιουργεί ευκαιρίες για περισσότερη καπιταλιστική ανάπτυξη.

Αργότερα, η κυβέρνηση Τζόνσον αποφάσισε να προχωρήσει στην κρατικοποίηση των σιδηροδρόμων στη βόρεια Αγγλία, που διαχειριζόταν η ιδιωτική εταιρεία «Northern Rail» (της γερμανικής «Arriva» που είναι θυγατρική της «Deutsche Bahn»), έπειτα από σοβαρά προβλήματα και πολλές δυσλειτουργίες. Η «Νorthern Rail», που είναι η δεύτερη εταιρεία σιδηροδρόμων που κρατικοποιείται μέσα στην τελευταία διετία, προγραμματίζεται να περάσει στην κυριότητα του βρετανικού κράτους την 1η Μάρτη.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ