Υπάρχει σκάνδαλο αλλά δεν είναι εκεί που δήθεν το ψάχνουν

84

Της Κάλι Καρά 

Καμώνονται πως έπεσαν από τα σύννεφα με το σκάνδαλο «Novartis». «Σκάνδαλο μεγατόνων» ο ένας, «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» ο άλλος. Κουβέντες που όσο και αν προσπαθούν δεν μπορούν να κρύψουν τη μπόχα που αναδύει η σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος.

Σύστημα που από τα σπλάχνα του γεννιούνται αυτά τα φαινόμενα.

Σύστημα που δεν μπορεί να εξυγιανθεί, όπως ισχυρίζονται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που το υπηρετούν με νύχια και με δόντια.

Υπάρχει σκάνδαλο αλλά δεν είναι εκεί που δήθεν το ψάχνουν. Το πραγματικό σκάνδαλο είναι η εμπορευματοποίηση του φαρμάκου και θα υπάρχει όσο το φάρμακο αποτελεί κινητήριο μοχλό για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, όσο υπάρχει ένας τεράστιος πόλεμος ανάμεσα στις πολυεθνικές για το ποια θα αποκτήσει μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα, όσο είναι πανάκριβο και απλησίαστο για τους ασφαλισμένους, τα λαϊκά στρώματα και τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 350 μεγάλες πολυεθνικές, που καλύπτουν όλο το φάσμα της επιχειρηματικής ζωής. Από αυτές περίπου 27 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στους τομείς παραγωγής και εμπορίας φαρμάκων, καλλυντικών, απορρυπαντικών και χημικών προϊόντων. Οι επιχειρήσεις αυτές συγκεντρώνουν πάνω από το 50% των συνολικών κερδών των 500 σημαντικότερων επιχειρήσεων των παραπάνω κλάδων.

Η σημασία του χώρου της φαρμακοβιομηχανίας στον σημερινό κόσμο είναι αδιαμφισβήτητη με τα έσοδα των φαρμακευτικών παγκοσμίως να υπολογίζονται περίπου στο 1 τρις δολάρια και να αυξάνονται συνεχώς, ενώ ο ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακευτικών είναι σκληρός.

Είναι, άραγε, τυχαίο πως το σκάνδαλο με τη «Novartis» βγαίνει με αφορμή έρευνες στις ΗΠΑ γιατί οι αμερικανικές πολυεθνικές έχουν χάσει έδαφος σε σχέση με τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές στο μοίρασμα των αγορών;

Μια επιλεκτική ματιά σε μερικά από τα μεγαθήρια της φαρμακοβιομηχανίας είναι αποκαλυπτική για το σκοπό της παραγωγής στον καπιταλισμό, που είναι το κέρδος. Πρόκειται για τον ορισμό της «υγιούς επιχειρηματικότητας», η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των ασθενών και μάλιστα αυτών που κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους.

Οι εταιρείες φαρμάκων δεν ξοδεύουν σχεδόν τίποτε για τις ασθένειες που σκοτώνουν τους περισσότερους ανθρώπους, όπως η ελονοσία, διότι τα θύματα είναι φτωχά και δεν κερδίζουν από αυτά.

Η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία «Roche» -γνωστή και για τα Προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εκπονεί για τις «ευάλωτες κοινωνικές ομάδες»- αποφάσισε να αποσύρει από τη «θετική λίστα» συνταγογράφησης φαρμάκων ένα νέο ογκολογικό φάρμακο για το μεταστατικό μελάνωμα, γιατί όπως η ίδια ανέφερε «δεν τη συμφέρει οικονομικά».

Το φάρμακο, που η τιμή του είναι περίπου 5.500 ευρώ, θα κυκλοφορεί μεν στην ελληνική αγορά, αλλά με όρους που η πολυεθνική θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία από την πώληση του εμπορεύματός της.

Σύμφωνα με έναν κανονισμό που ορίζει ότι στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά πιεστικής έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, όπως για τη νέα γρίπη, θα επιτρεπόταν στις φτωχές χώρες η παρασκευή γενοσήμων και θα είχαν το δικαίωμα να παρασκευάσουν όσο γενόσημο του «Τamiflu» ήθελαν. Η «Roche» όμως, η φαρμακοβιομηχανία που διαθέτει την πατέντα του, δεν θέλει να φτιάχνονται φθηνότερα αντίγραφα, αλλά να αγοράζει ο φτωχός κόσμος την πατενταρισμένη εκδοχή του φαρμάκου από την οποία εισπράττει κέρδη. Η «Roche» έδωσε άδεια σε λίγες εταιρείες του αναπτυσσόμενου κόσμου να φτιάξουν το φάρμακο, με τη διαφορά ότι πρέπει να πληρώσουν για αυτή την άδεια, πράγμα αδύνατον. Ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα; Αν υπάρξει πανδημία, ο αριθμός των ανθρώπων που θα πεθάνουν θα είναι πολύ μεγαλύτερος απ΄ ό,τι θα μπορούσε να ήταν.

Η «Bayer» ξεκίνησε το 1863. Είναι αυτή που το 1898 παράγει την ηρωίνη (Heroisch: δυνατό, ισχυρό) την οποία διαφημίζει ως την απόλυτη θεραπεία για σοβαρές ασθένειες όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα, η φυματίωση. Φέτος κατάφερε να διπλασιάσει τα έσοδά της από πέρσι ανεβαίνοντας 7 θέσεις στη λίστα των κορυφαίων εταιρειών του χώρου.

Ο όμιλος «Novartis» ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 1997, όταν δημιουργήθηκε η «Novartis Hellas ΑΕΒΕ». Η εταιρεία, παρά τη σύντομη πορεία της στον ελληνικό χώρο, κατέχει ηγετική θέση ανάμεσα στις εταιρείες που ασχολούνται με τον τομέα της Υγείας στη χώρα μας. Η ελληνική θυγατρική, που απασχολεί περίπου 350 άτομα, στοχεύει μέσω των τριών βασικών τμημάτων του ομίλου, της Υγείας, των καταναλωτικών προϊόντων υγείας και της Γεωργίας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων καταναλωτών!

Επιπλέον, η «Novartis» ασχολείται με φαρμακευτικά προϊόντα που μπορούν να χορηγηθούν χωρίς ιατρική συνταγή (Otrivin, Fenistil κ.τλ.) και με προϊόντα φροντίδας βρεφών και νηπίων,, καθώς επίσης και με προϊόντα παιδικής διατροφής, όπως τα Gerber και Cereal, και ειδικής διατροφής που χορηγούνται είτε σε ασθενείς μονάδων εντατικής θεραπείας είτε σε ασθενείς που χρήζουν ιδιαίτερου σιτισμού. Έσοδα: 49, 4 δις δολάρια.

Αξιοσημείωτες οι μελέτες που αποκαλύπτουν ότι μόνο το 14% του προϋπολογισμού των φαρμακοβιομηχανιών διοχετεύεται στην ανάπτυξη φαρμάκων -συνήθως στο μη δημιουργικό τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών. Το υπόλοιπο πηγαίνει στο μάρκετινγκ και γίνεται κέρδη. Και ακόμη και με αυτό το ισχνό 14% οι φαρμακοβιομηχανίες κατασπαταλούν μια περιουσία δημιουργώντας φάρμακα που έχουν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με άλλα προϋπάρχοντα, αλλά έχουν ένα διαφορετικό μόριο. Έτσι δημιουργούν μια νέα πατέντα και εισπράττουν έναν πακτωλό κερδών.

Από το «έργο» που παίζεται αυτές τις ημέρες για το σκάνδαλο «Novartis», ο λαός χρειάζεται να κρατήσει ένα συμπέρασμα:

Όσο κουμάντο στην οικονομία κάνουν τα μονοπώλια, τα σκάνδαλα και η διαφθορά θα ζουν και θα βασιλεύουν, όπως ζει και βασιλεύει το καπιταλιστικό σύστημα, η μήτρα των σκανδάλων, γιατί είναι σάπιο, εκμεταλλευτικό και απάνθρωπο και γιατί έχει από την ίδια του τη φύτρα να κάνει την εργατική τάξη και το λαό ακόμα πιο φτωχούς, να μην μπορούν να ικανοποιούν τις ανάγκες τους με βάση το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, τις δυνατότητες που δίνουν η τεχνολογία και η επιστήμη να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες. Μαζί με την απαίτηση για διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση κάθε είδους ευθυνών, ο λαός να μην επιτρέψει να αξιοποιηθεί αυτό το σκάνδαλο ως βολικό άλλοθι κάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here