Φαραωνικό λίφτινγκ εξαφάνισε την Ακρόπολη-φωτο

90

Γκρίνια για τις εργασίες στο ιστορικό «στρατηγείο» της οικογένειας Μητσοτάκη

Νέα πνοή στο ιστορικό σπίτι της οδού Αραβαντινού, με ένα «φαραωνικό» λίφτινγκ, δίνει εδώ και λίγο καιρό η Ντόρα Μπακογιάννη!

Εκεί όπου κάποτε στεγαζόταν το πολιτικό γραφείο του πατέρα της Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, οι πυρετώδεις εργασίες δίνουν και παίρνουν, με τα συνεργεία να έχουν πιάσει δουλειά πριν από την «επίσκεψη» του κορονοϊού στη χώρα μας και την επιβολή των περιοριστικών μέτρων και της καραντίνας.

Στο κτίριο, το οποίο βρίσκεται μια ανάσα από το Προεδρικό Μέγαρο, τοποθετήθηκαν σκαλωσιές και ειδικά πανιά για λόγους προστασίας, ενώ εδώ και λίγους μήνες τα χέρια των εργατών έχουν πάρει «φωτιά», για να κάνουν πραγματικότητα το όραμα της οικογένειας, που θέλει να αναμορφώσει την ιστορική οικία.

Τα συνεργεία δουλεύουν ακατάπαυστα, ενώ στην αυτοψία που κάναμε πέριξ της οικίας παρατηρήσαμε ότι σε μία από τις σκαλωσιές υπάρχει και η σχετική άδεια για τις εργασίες, με την ένδειξη «έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας».

Η άδεια για εργασίες μικρής κλίμακας στο οίκημα της Αραβαντινού

Πάντως, είναι απορίας άξιο πώς ανάμεσα στις εργασίες «μικρής κλίμακας» περιλαμβάνεται και η ανέγερση επιβλητικού… αίθριου στην ταράτσα της οικίας! Μάλιστα, είναι τέτοιο το ύψος του, ώστε με το που οι εργάτες τοποθέτησαν περιμετρικά προστατευτικά καλύμματα (προφανώς για να μην είναι ορατό τι φτιάχνεται στη ταράτσα), αλλά και σκαλωσιές κατάφεραν να… εξαφανίσουν την Ακρόπολη από τα μάτια ορισμένων γειτόνων, οι οποίοι είχαν θέα τον Παρθενώνα και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης!

Να σημειωθεί πως ορισμένοι από τους περιοίκους δεν είδαν από την αρχή με καλό μάτι τις εργασίες, μια και ο θόρυβος από τα συνεργεία που εργάζονται επί της Αραβαντινού για το «λίφτινγκ» τούς είχε σπάσει τα νεύρα! Η ενόχληση των γειτόνων ήταν ιδιαίτερα έντονη τις πρώτες μέρες επιβολής της καραντίνας, τότε που όλη η Ελλάδα βίωνε συναισθήματα άγχους, φόβου και ψυχολογικής πίεσης εξαιτίας της απειλής του Covid-19.

Την ώρα που οι κάτοικοι των γύρω σπιτιών τηρούσαν ευλαβικά την οδηγία «Μένουμε σπίτι», δεν μπορούσαν να βρουν λίγη γαλήνη, καθώς ήταν υποχρεωμένοι να ακούν τα τρυπάνια και τα κομπρεσέρ!

Ενα από τα «θύματα» του τρομακτικού θορύβου ήταν και ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Βασίλης Ζούλιας (θαυμαστής της Μαρέβας για τις ενδυματολογικές της επιλογές!), ο οποίος κατοικεί σε διαμέρισμα στη συμβολή των οδών Ησιόδου και Αραβαντινού, ακριβώς δίπλα στο ιστορικό σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη.

Η ενόχληση του σχεδιαστή ήταν κάτι παραπάνω από έντονη και μάλιστα στις 18 Μαρτίου είχε κάνει και σχετική αναφορά μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook.

Αν και η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη πραγματοποιεί τις εργασίες στο σπίτι, σε επικοινωνία που είχε η «Espresso» με το γραφείο της, μας ανέφεραν πως κακώς δέχθηκε τα παράπονα για τον θόρυβο που προκαλούν, καθώς είναι γνωστό ότι έχει κληρονομήσει το συγκεκριμένο οίκημα μαζί με τις αδελφές της, Αλεξάνδρα και Αικατερίνη Μητσοτάκη, ενώ στην ίδια ανήκει το μικρότερο ποσοστό (κάτω από το 40%). Την ίδια στιγμή, μια διαφορετική εικόνα στο ζήτημα της ενόχλησης των γειτόνων έδωσε ο Θοδωρής Zουμπουλάκης, ιδρυτής του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου «Zoumboulakis architects» που έχει αναλάβει την ανακαίνιση σε πολλά σπίτια επωνύμων και όχι μόνο και είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του νέου σπιτιού της οδού Αραβαντινού (προς το παρόν τον σχεδιασμό των εξωτερικών όψεων, όπως είπε ο ίδιος στην «Espresso»).

Συγκεκριμένα, είπε πως οι γείτονες είχαν έρθει σε συνεννόηση με τους εργάτες, ώστε να δουλεύουν περιορισμένες ώρες για να μην ενοχλούν. Ωστόσο, ο κ. Ζουμπουλάκης δεν θέλησε να αποκαλύψει για ποιον λόγο γίνεται η ανακαίνιση στο σπίτι και αν σε αυτό πρόκειται να μείνει μία από τις δύο αδελφές της κυρίας Μπακογιάννη, όπως είχε ακουστεί.

Το κτίριο στην παλιά του μορφή

Το πολιτικό γραφείο στην Αραβαντινού όπου «χαράχτηκε» το μέλλον της χώρας

Πολλές σελίδες της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας έχουν γραφτεί στο πολιτικό γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που στεγαζόταν στο οίκημα της οδού Αραβαντινού, στο οποίο πλέον πραγματοποιείται ολική μεταμόρφωση.

Στο «στρατηγείο» του, το οποίο βρισκόταν στον πρώτο όροφο του εν λόγω κτιρίου, ο αείμνηστος πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός συνήθιζε να πηγαίνει για πολλά χρόνια και εκεί έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις που καθόρισαν το μέλλον της χώρας. Εκεί, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνήθιζε μεταξύ άλλων να διαβάζει τις πρωινές εφημερίδες και να δέχεται τα προγραμματισμένα ραντεβού του.

Το «δρομολόγιο»

Μάλιστα, τη συνήθειά του να πηγαίνει στο γραφείο του δεν την ξέχασε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ούτε όταν μεγάλωσε και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Από το 2004 που αποχώρησε από την πολιτική, μοίραζε τη ζωή του ανάμεσα στο σπίτι του που βρισκόταν στην οδό Ρηγίλλης (στο οποίο άφησε την τελευταία του πνοή το 2017) και στο γραφείο του στην οδό Αραβαντινού, που ήταν μόλις 100 μέτρα μακριά.

Μάλιστα, αυτό το καθημερινό «δρομολόγιο» το έκανε ακόμα και όταν δεν του το επέτρεπαν οι δυνάμεις του λόγω ηλικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις ανάγκες της ανακαίνισης τα έπιπλα και τα αντικείμενα από το γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έχουν μεταφερθεί στο Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», στον Κεραμεικό.

Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη να ενταχθούν σε έναν μουσειακό χώρο που θα δημιουργηθεί για να εκτίθενται στο κοινό.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Espresso

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ