Φορολογικές Δηλώσεις…η μεγάλη αλλαγή απο φέτος…

Η αυτόματη συμπλήρωση του ΙΒΑΝ θα διευκολύνει την αποφυγή λαθών και θα καταστήσει πιο εύκολη και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Προσυμπληρωμένος θα είναι πιθανότατα από εφέτος στις φορολογικές δηλώσεις ο Διεθνής Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού, o γνωστός σε όλους μας ΙΒΑΝ (International Bank Account Number), με το υπουργείο Οικονομικών να προχωρεί σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή την προσθήκη προκειμένου να διευκολύνει τους φορολογουμένους.

Μέχρι και το 2018 η κοινή φορολογική δήλωση των ζευγαριών απαιτούσε τη συμπλήρωση ενός τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο η εφορία πίστωνε τις τυχόν επιστροφές φόρο. Από πέρυσι, έκαστος σύζυγος λαμβάνει το δικό του ξεχωριστό εκκαθαριστικό. Αυτό σημαίνει πως οι σύζυγοι πρέπει να δηλώνουν IBAN τραπεζικού λογαριασμού, ακόμα και εάν αυτός ο λογαριασμός είναι κοινός.

Συγκεκριμένα, στη θέση «ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΙΒΑΝ» της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να συμπληρώνουν προσεκτικά και τους 25 αριθμητικούς χαρακτήρες (εκτός από τους χαρακτήρες GR) του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή IBAN) που έχουν στην Τράπεζα και τον οποίο βρίσκουν τυπωμένο είτε στο τραπεζικό τους Βιβλιάριο, είτε στο έντυπο κίνησης λογαριασμού της τράπεζας τους.

Η συμπλήρωση του αριθμού ΙΒΑΝ είναι υποχρεωτική, εκτός από τις περιπτώσεις των κατοίκων εξωτερικού και των φορολογουμένων που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό. Στις περιπτώσεις αυτές συμπληρώνονται οι ενδείξεις «Δεν διαθέτω λογαριασμό IBAN» ή/και «Κάτοικος Εξωτερικού.

Γιατί η αναγραφή του ΙΒΑΝ είναι σημαντική;

Στις κοινές δηλώσεις εγγάμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, επειδή διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση και επιστροφή του φόρου, συμπληρώνονται δύο αριθμοί IBAN από τον υπόχρεο και τη σύζυγο ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, αντίστοιχα. Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού μεταξύ των συζύγων ή των μερών συμφώνου συμβίωσης, δύναται να συμπληρώνεται και από τους δύο ο ίδιος αριθμός IBAN. Στις περιπτώσεις έγγαμων φορολογούμενων που έχουν γνωστοποιήσει την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης, συμφώνου συμβίωσης καθώς και άγαμων, συμπληρώνονται IBAN λογαριασμού ατομικού ή κοινού.

Η πρωτοβουλία του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή για αυτόματη συμπλήρωση του ΙΒΑΝ θα διευκολύνει την αποφυγή λαθών και θα καταστήσει πιο εύκολη και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, αλλά και την επιστροφή φόρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *