Φρίκη στο Μεξικό : Σκότωσαν, έκαψαν, αποκεφάλισαν δεκάδες σε στριπ μπαρ

174
Firefighters and rescue personnel stand near a destroyed house after an explosion at the San Pablito fireworks market outside the Mexican capital on Tuesday, in Tultepec, Mexico, December 20, 2016. REUTERS/Edgard Garrido - RTX2VXYO

Μπροστά στο καμένο μπαρ μπορούσε να δει κανείς συντρίμμια κι αναποδογυρισμένες καρέκλες. Το πτώμα χορεύτριας κείτονταν πλάι στην πίστα με τις μπάρες.

Εμπρησμός, ριπές ημιαυτόματων τουφεκιών: ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε μπαρ στριπτίζ της Πολιτείας Βερακρούς στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 28 ανθρώπους και άφησε πίσω του άλλους 9 σοβαρά τραυματίες, ανακοίνωσαν οι αρχές του Μεξικού χθες Τετάρτη.

Ανοιξαν πυρ και έβαλαν φωτιά

Οκτώ πάνοπλοι άνδρες έκαναν έφοδο τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στο Caballo blanco («Ασπρο Αλογο»), νυχτερινό κέντρο στην πόλη Κοατσακοάλκος, λιμάνι και κόμβο της πετρελαϊκής βιομηχανίας, αφηγήθηκαν αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με ορισμένους από τους αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον πελατών κι έβαλαν φωτιά πετώντας κοκτέιλ μολότοφ. Κατ’ άλλους, περιέχυσαν καύσιμο στον χώρο πριν βάλουν φωτιά, αφού απέκλεισαν όλες τις εξόδους κινδύνου.

Θρήνος για τους συγγενείς των θυμάτων (EPA)

Μπροστά στο εν μέρει καμένο μπαρ μπορούσε να δει κανείς συντρίμμια κι αναποδογυρισμένες καρέκλες, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Το πτώμα χορεύτριας κείτονταν πλάι στην πίστα με τις μπάρες.

Χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δίνει συνήθως καθημερινά ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ καταδίκασε τη «φρικιαστική» και «απάνθρωπη» επίθεση, κάνοντας λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών που συνδέονται με κυκλώματα διαφθοράς.

Διαμάχη συμμοριών

Η επίθεση διαπράχθηκε σε περιοχή όπου ο γόρδιος δεσμός της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος παραμένει άλυτος. Η Πολιτεία, ως εκ της θέσης της – μέρος της βρίσκεται στον Κόλπο του Μεξικού – αποτελεί κόμβο στρατηγικής σημασίας για τους διακινητές ναρκωτικών με προορισμό τις ΗΠΑ.

Η πόλη Κοατσακοάλκος όπου σημειώθηκε η επίθεση (δεξιά στον χάρτη)

Η Βερακρούς μετατρέπεται εξάλλου συχνά σε θέατρο απαγωγών και εκβιάσεων, με θύματα ιδίως μετανάστες.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας, ο Κουιτλάουακ Γκαρσία, ανέφερε μέσω Twitter πως κατά τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διενεργείται για το «ειδεχθές έγκλημα», η επίθεση συνδεόταν με διαμάχη μεταξύ συμμοριών, και ο ένας από τους δράστες είχε συλληφθεί τον Ιούλιο, πριν αφεθεί ελεύθερος 48 ώρες αργότερα από την εισαγγελία. Οι εισαγγελικές αρχές της Βερακρούς διέψευσαν το στοιχείο αυτό.

Παράλληλα, μακάβριο βίντεο που κυκλοφόρησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης χθες εικονίζει τη σφαγή δύο αιχμαλωτισμένων ανδρών, με δεμένα τα μάτια, ο ένας εκ των οποίων, σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ, ήταν ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου όπου διαπράχθηκε η επίθεση.

Τους αποκεφαλίζουν με μαχαίρια

Στο βίντεο, οι δήμιοι κατηγορούν, πριν τους εκτελέσουν, τον ιδιοκτήτη και τον άλλον όμηρο πως πούλαγαν ναρκωτικά στο μπαρ χωρίς έγκριση, και κατόπιν τους αποκεφαλίζουν χρησιμοποιώντας μαχαίρια.

Το πτώμα ενός εκ των θυμάτων μέσα στο μπαρ (Twitter)

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του βίντεο, αποσπάσματα του οποίου μεταδόθηκαν από μεξικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η επίθεση ακολούθησε εκείνη σε άλλο μπαρ, στη Μινατιτλάν της Βερακρούς, τον Απρίλιο, όταν δολοφονήθηκαν 13 άνθρωποι.

Τον Αύγουστο του 2011, πάνω από 50 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στο Μοντερέι (βόρεια) όταν μέλη συμμορίας πυρπόλησαν καζίνο.

Ο μεξικανός κεντροαριστερός πρόεδρος επιβεβαίωσε πως ένας από τους δράστες είχε συλληφθεί, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του απαίτησε να διενεργηθεί έρευνα «σε βάθος» για την επίθεση και για την παραμικρή υποψία συναλλαγής ανάμεσα σε συμμορίες κακοποιών και την εισαγγελία της Βερακρούς.

Gloria@GlodeJo07

23 personas murieron y 13 resultaron lesionadas en un ataque en un bar en Coatzacoalcos, Veracruz.
Cayéndose en violencia el país y el presidente diciendo que el pueblo está feliz…
Y ahora que solapa al crimen organizado, la que nos espera 😪

Ενσωματωμένο βίντεο

1.448 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

«Αυτή η συνέργεια, αυτή η σύσταση και συμμορία με την εμπλοκή κακοποιών και δημόσιων λειτουργών, εάν επιβεβαιωθεί – αυτή είναι η διαφθορά, αυτήν πρέπει να πολεμήσουμε», επέμεινε ο Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος εξελέγη πέρυσι στην προεδρία υποσχόμενος να ξεριζώσει την ενδημική διαφθορά που μαστίζει το Μεξικό.

«Αυτό είναι το σάπιο φρούτο»

«Αυτό είναι το σάπιο φρούτο της οικονομικής πολιτικής που άσκησαν» προηγούμενες κυβερνήσεις, συμπλήρωσε ο Λόπες Ομπραδόρ: «της πολιτικής της λεηλασίας».

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία και η κυβέρνηση της Βερακρούς ανακοίνωσαν ότι διεξάγουν επιχειρήσεις στην Κοατσακοάλκος, πόλη 235.000 κατοίκων, χωρίς να υπεισέλθουν σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η επίθεση άρχισε όταν «άνδρες κατέφθασαν με πολλά αυτοκίνητα, (εφοδιασμένοι) με ημιαυτόματα τουφέκια εφόδου και πιστόλια. Απείλησαν θαμώνες και πήραν τον έλεγχο της κεντρικής εισόδου», αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας, προσθέτοντας πως ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που έγινε.

Το εσωτερικό του στριπ μπαρ μετά την επίθεση

Συγγενείς ανθρώπων που δούλευαν στο μπαρ έψαχναν αλλόφρονες τους δικούς τους. «Θέλω να μου πουν ότι είναι καλά», εκλιπαρούσε η μητέρα ενός. Επέστρεφε αφού έτρεξε σε τρία νοσοκομεία, ψάχνοντας τον γιο της. «Είδατε την κόρη μου; Είναι χορεύτρια», ρώταγε απελπισμένη άλλη γυναίκα.

Εχουν χάσει τη ζωή τους 250.000 άνθρωποι

Από το 2006 και την ανάπτυξη του στρατού στο εσωτερικό από τον τότε πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν για την πάταξη των καρτέλ των ναρκωτικών, η βία που συνδέεται με τη δράση των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 250.000 ανθρώπους.

Ειδικοί θεωρούν ότι η στρατηγική που ακολούθησαν οι αρχές, στρεφόμενες ιδίως εναντίον των αφεντικών του υποκόσμου, επιδείνωσε την κατάσταση, αφού οδήγησε στον κατακερματισμό των ισχυρότερων καρτέλ και τη δημιουργία νέων, πιο αιμοδιψών συμμοριών που θέλουν χρήμα και επιρροή.

Μέχρι στιγμής φέτος, ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στο Μεξικό συνεχίζει να αυξάνεται. Πέρυσι, έφτασε σε επίπεδο χωρίς ιστορικό προηγούμενο.


Πηγή: ΑΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ