Χάνουν τα 800 ευρώ πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι…και τα υπόλοιπα ευεργετήματα 

79

Εκτός του επιδόματος των 800 ευρώ, μένουν πάνω από 1.000.000 πολίτες, οι οποίοι παρότι πλήττονται από την παύση της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω της πανδημίας, εντούτοις δεν είναι μέσα στον κατάλογο των δικαιούχων.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για 1,7 εκατομμύρια δικαιούχους – εργαζόμενους του επιδόματος των 800 ευρώ, αλλά ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων στην ειδική πλατφόρμα, δείχνει ότι δεν θα φτάνουν ούτε στο 50%, σε σχέση με την κυβερνητική εξαγγελία.

Ωστόσο πέρα από εκείνους που βρίσκονται μέσα στους εν δυνάμει δικαιούχους, αλλά για διαφόρους τυπικούς λόγους, δεν λαμβάνουν το επίδομα,  μένουν εκτός του επιδόματος και ολόκληρες κοινωνικές ομάδες.

Οι αποκλεισμένοι, δεν χάνουν, μόνο το επίδομα των 800 ευρώ. Χάνουν και τα υπόλοιπα ευεργετήματα που έχουν, όσοι μπαίνουν στον κατάλογο των δικαιούχων των 800 ευρώ. Πρόκειται για:

  • Την αναστολή πληρωμών των χρεών προς την εφορία.
  • Τη μείωση του ενοικίου κατά 40%
  • Την αναστολή των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Το πάγωμα των δόσεων των δανείων προς τις τράπεζες.
  • Την αναστολή των πληρωμών προς τη ΔΕΗ και τις άλλες εταιρείες ενέργειας.

Ποιοί χάνουν το επίδομα των 800 ευρώ

Αναλυτικότεροι οι κοινωνικές ομάδες που χάνουν αναίτια το επίδομα των 800 ευρώ είναι οι ακόλουθες:

  • Οι μακροχρόνια άνεργοι: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε επίπεδο τριμήνου (γ’ τρίμηνο 2019), οι άνεργοι στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 777.041 άτομα. Από αυτούς, το 73,6% ή 571.902 άτομα είναι μακροχρόνια άνεργοι, πάνω από 12 μήνες και δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν κανένα εισόδημα, ενώ λόγω της κρίσης, που επέφερε ο κορονοϊός, και την περεταίρω αύξηση της ανεργίας, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η προσπάθεια εύρεσης εργασίας.
  • Οι αγρότες: Οι επαγγελματίες αγρότες (κύριο επάγγελμα) ανέρχονται σε 329.497, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ. Με την προσθήκη και των συζύγων και των παιδιών που βοηθάνε στην παραγωγή, ο αριθμός τους ξεπερνά το 1 εκατ.  Ωστόσο, ας μείνουμε στον αριθμό που προκύπτει με βάση τις φορολογικές δηλώσεις, τους 329.497. Οι συγκεκριμένοι, παρότι πλήττονται καθώς έχει μειωθεί η ζήτηση για τα προϊόντα τους, λόγω και της μείωσης των σημείων πώλησης (κλειστές λαϊκές αγορές κ.λ.π), εντούτοις δεν μπήκαν στον κατάλογο των δικαιούχων των 800 ευρώ.
  • Οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό: Πρόκειται για όσους περίμεναν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια για να επιστρέψουν στην εργασία τους, αλλά λόγω των λουκέτων, η έναρξη καθυστερεί επ΄ αόριστον και οι ίδιοι μένουν χωρίς εισοδήματα. Ταυτόχρονα, επειδή δεν δηλώθηκαν από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν πέρυσι και θα προσλαμβάνονταν και φέτος, δεν λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ.
  • Οι συμβασιούχοι: Όσοι ήταν συμβασιούχοι και οι συμβάσεις τους έληξαν από τις 14 μέχρι τις 21 Μαρτίου, επίσης αποκλείονται από το επίδομα των 800 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ