Χρύσανθος Σαμοϊλης- Είναι επικίνδυνοι, εχθροί των εργαζομένων και ψεύτες!

150
Είναι επικίνδυνοι, εχθροί των εργαζομένων και ψεύτες!
Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ελαστικοποίηση εργασίας [προστατεύει τον εργαζόμενο από τις καταχρήσεις των εργοδοτών].
Οι απλήρωτες υπερωρίες και επίσης η απλήρωτη υπερεργασία φέρνουν την κατάργηση του 8ωρου. [Η οποία δεν είναι κατάργηση του 8ωρου αλλά… αντικαταβολή σε ρεπό – ένας απλός και λειτουργικός τρόπος], είπε ο πρωθυπουργός, [που δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας που θα το επιλέξει ο ίδιος σε άδεια].
Ενδεχομένως να πάει να μαζέψει ελιές, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Δεν είναι μαγική εικόνα. Είναι αντιμεταρρύθμιση, που βαφτίστηκε μεταρρύθμιση, του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά: Μια αντί- μεταρρύθμιση που θεσμοθετεί την εβδομάδα εργασίας των 50 ωρών, αντικαθιστά την αμειβόμενη υπερωρία με μελλοντικές άδειες και ατομική σύμβαση μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη. Και πότε;
Στον πυρήνα της πανδημίας απαντά στην οικονομική κρίση της, με νέα εισοδηματική συμπίεση μέσω της απλήρωτης υπερεργασίας. Όλα αυτά σε μια χώρα όπου το 8ωρο επέζησε λάθρα τριών Μνημονίων και μιας χρεοκοπίας όπου εργαζόμενοι δουλεύουν τις περισσότερες ώρες ετησίως σε όλη την Ευρώπη – 2.035 .ώρες τον χρόνο με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ έναντι 1.363 ωρών στη Γερμανία,- επίσης στη χώρα μας 700.000 άνθρωποι αμείβονται με λιγότερα από 400ευρώ μικτά τον μήνα.
Πίσω από τους αριθμούς, μάλλον έχει ενδιαφέρον τι λένε τα δεδομένα, και όχι εκείνα που επικαλέστηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Γερμανία για παράδειγμα, με τις λιγότερες ώρες εργασίας είναι πρώτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδό.
Η Σουηδία επίσης, συζητά το 6ωρο ημερήσιας εργασίας χωρίς μείωση μισθών, ακριβώς για ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ανεργία. Η Ισπανία -που και εκείνη βγάζει ελιές- Τολμά το μεγάλο πείραμα με τις 32ώρες εβδομαδιαίας εργασίας την τετραήμερη αντί πενθήμερης επίσης χωρίς μείωση αποδοχών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ