ΌΛΗ η χώρα μια (γαλέρα).
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεπέρασαν και τους εαυτούς τους. Αν και μας ήταν πολύ καλά γνωστή η νεοφιλελεύθερη εμμονή τους με το κόστος εργασίας και την ενοχλητική δράση των συνδικάτων, δεν περιμέναμε ότι, εν μέσω πανδημίας, πριν η κοινωνία, η οικονομία και οι εργαζόμενοι προλάβουν να συνέλθουν από το ισχυρό σοκ που προκάλεσαν ο κορονοϊός και η πολύμηνη καραντίνα, θα φέρουν προς ψήφιση το χειρότερο και πιο αντεργατικό νομοθέτημα από τη δεκαετία του 1980.
Καμιά από τις λίγες θετικές, εκ πρώτης όψεως, διατάξεις του δεν μπορεί να κρύψει την πολιτική και κοινωνική ουσία του νομοθετήματος που δικαίως αποκαλείται (έκτρωμα).
Η ουσία του, λοιπόν, έγκειται στη δραματική αποδυνάμωση των εργαζομένων απέναντι στους εργοδότες τους, με τρεις τουλάχιστον τρόπους:
Πρώτον με μείωση του μισθολογικού κόστους, τόσο με την κουτοπόνηρη κατάργηση του οκταώρου, στο όνομα της ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όσο και με τη δραστική μείωση του κόστους των υπερωριών.
Πρόκειται για την πιο θρασεία και ευρεία νομιμοποίηση της παρανομίας της απλήρωτης εργασίας που έχει επινοηθεί.
Δεύτερον, με την περαιτέρω αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων, που μόλις τώρα αρχίζουν να βγαίνουν από τον πολύχρονο μνημονιακό (γύψο). Με σαφή πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων, η οποία πρακτικά καθιστά το αδύναμο μέρος της εργασιακής σχέσης, τον εργαζόμενο, υποχείριο των ελαστικών αναγκών της επιχείρησης.
Τρίτον, με πρωτοφανή ακρωτηριασμό της συνδικαλιστικής νομοθεσίας, έπειτα από σχεδόν 40 χρόνια που έμεινε σε ισχύ ως κορυφαία δημοκρατική κατάκτηση της μεταπολεμικής περιόδου. Με πολλαπλή επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας, στα συνδικάτα και τους ίδιους τους συνδικαλιστές και την προστασία στο (δικαίωμα) της απεργοσπασίας.
Με λίγα λόγια, το αντεργατικό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη επιδιώκει με κραυγαλέο τρόπο να κρατήσει όσο γίνεται πιο χαμηλά τις αμοιβές της επισφαλούς εργασίας τους και ταυτόχρονα να στερήσει από τους εργαζόμενους από τα στοιχειώδη μέσα που τους δίνει το Σύνταγμα για να τις αυξήσουν. Αυτό είναι το (αναπτυξιακό) όραμα αυτής κυβέρνησης.
Φτηνή εργασία, φοβισμένοι εργαζόμενοι, υπάκουοι κωπηλάτες-σκλάβοι της παραγωγικής (γαλέρας).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *