Όταν επιτεθούν σε σένα, δεν θα έχει απομείνει κανείς για να αντιδράσει…

83

Η δράση της Χρυσής Αυγής απορρέει από το ναζιστικό χαρακτήρα της και επαληθεύει το ιστορικό συμπέρασμα ότι ο ναζισμός είναι από τη φύση του εγκληματικός και ως τέτοιος εκδηλώνεται με τις ανάλογες συμπεριφορές.

Όταν επιτέθηκαν στο μετανάστη δεν αντέδρασες, όταν επιτέθηκαν στο δάσκαλο δεν αντέδρασες, όταν επιτέθηκαν στο μαθητή δεν αντέδρασες…Όταν επιτεθούν σε σένα;

κατάλογος των θυμάτων από φασιστικές επιθέσεις, είναι τρομακτικά ατελείωτος. Θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος, μα υπάρχουν επιθέσεις που δεν θα φτάσουν ποτέ στα αυτιά μας, γιατί τα θύματα είτε δεν έζησαν ποτέ για να τις διηγηθούν, είτε φοβήθηκαν τόσο για τη ζωή τους, που δεν τις ξεστόμισαν πουθενά. Με αφορμή την απρόκλητη και άνανδρη επίθεση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Σε μια προσπάθεια υπενθύμισης του πόσο επικίνδυνος είναι ο φασισμός και πόσο αφορά όλη την κοινωνία, η οποία δεν θα έπρεπε να παρακολουθεί αμέτοχη και καμία περίπτωση να επιχαίρει τέτοιες ενέργειες, θα γίνει αναφορά σε επιθέσεις που έλαβαν χώρα την τελευταία δεκαετία. Επελέγη μία επίθεση από κάθε έτος, παρότι αυτές ήταν δεκάδες. Η επιλογή δεν είχε να κάνει με την αξιολόγηση της επίθεσης ως σπουδαιότερης των υπολοίπων.Έγινε μια προσπάθεια να ανδειχθούν θύματα από κάθε χώρο. Δεν επελέγησαν οι δολοφονίες του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα, καθότι δεν ήταν απλές επιθέσεις, αλλά και η δολοφονική επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών και εκείνη κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι οποίες αποτελούν βασικό πυρήνα της δικογραφίας στη Δίκη της Χρυσής Αυγής.

2008-2018:

Το 2008  είκοσι κρανοφόροι,  αφού συναντήθηκαν με άλλους μοτοσικλετιστές, οι οποιοι κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι με καλυμμένες ή αφαιρεμένες τις πινακίδες των δίκυκλων στα οποία επέβαιναν , εισέβαλαν και επιτέθηκαν στο  ημιυπόγειο διαμέρισμα της πολυκατοικίας επί των οδών Αριστοβούλου και Πυλλάδου στα Κάτω Πετράλωνα, το οποίο χρησιμοποιείτo ως χώρος συγκέντρωσης αντιεξουσιαστών με την ονομασία “Αντίπνοια”.Ήταν προκλητικά οργανωμένοι, εξοπλισμένοι με σκεπάρνια και μαχαίρια και εισέβαλαν στην αίθουσα όπου άνθρωποι, αμέριμνοι, έκαναν μάθημα. Αφού προκάλεσαν φθορές στο χώρο, κάνοντας υπερβολικό θόρυβο και ποδοβολώντας χαιρετούσαν ναζιστικά και δήλωναν στα άτομα που βρίσκονταν μέσα στο χώρο κάτω από την απειλή τους “Έχετε τα χαιρετίσματα της Χρυσής Αυγής…”. Ένας από αυτούς επιτέθηκε με μαχαίρι και τσεκούρι σε καθηγητή που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο χώρο και παρέδιδε μαθήματα ισπανικών, την ώρα που ο τελευταίος προσπαθούσε να προστατεύσει μια κοπέλα. Εκτός από τον Ισπανό καθηγητή μαχαιρώνεται από άλλον δράστη ένας ακόμη παρευρισκόμενος. Ο χώρος μετατρέπεται ξαφνικά σε λίμνη αίματος και οι δράστες φεύγουν μόνο όταν ακούγεται το σύνθημα “Τέλος χρόνου”. Είναι δυνατόν να μην είχαν γίνει αντιληπτοί από τις αρχές;

Το 2009,  τρία μέλη της Ο.Ε.Ρ (παρακλάδι της Χρυσής Αυγής) επιτέθηκαν στο Γιάννη Μωραΐτη, φοιτητή του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Ρεθύμνου και ενεργό μέλος αριστερής φοιτητικής παράταξης. Η επίθεση έγινε στις τέσσερις τα ξημερώματα , όταν οι τρεις δράστες πέταξαν ένα γυάλινο μπουκάλι στο φοιτητή που ήταν μόνος, τον πλησίασαν και τον κλωτσούσαν στο κεφάλι ρωτώντας τον τι ψηφίζει. Δεν ήταν το πρώτο περιστατικό στο νομό, μα ούτε και το τελευταίο. Τα περιστατικά που ακολούθησαν ήταν πανομοιότυπα, πολλοί εναντίον ενός ή ακόμη περισσότεροι εναντίον λίγων, πάντα πισώπλατα, πάντα ξαφνικά, με τρόπο τρομοκρατικό, με καδρόνια, με γυαλιά, με ρόπαλα.Οι φοιτητικοί σύλλογοι κάλεσαν την κοινωνία να στηρίξει και να προστατεύσει τους φοιτητές, το ίδιο το θύμα όχι μόνο δεν δείλιασε αλλά κατήγγειλε την επίθεση δημόσια.

Το 2010 στη Λάρισα, τέσσερα άτομα επιτίθενται σε πακιστανικό παντοπωλείο. Οι δύο κρατούν μπουκάλια και πτυσσόμενα γκλομπ και οι άλλοι δύο κρατούν τσίλιες. Τραυματίζουν σοβαρά στο κεφάλι τον υπάλληλο που βρίσκεται στο ταμείο. Τις προηγούμενες μέρες είχαν γραφτεί στου τοίχους του μαγαζιού φασιστικά συνθήματα. Ο υπάλληλος του παντοπωλείου από το νοσοκομείο βρέθηκε στο τμήμα,  ενώ ήταν θύμα επίθεσης ,καθώς δεν είχε πάνω του τα χαρτιά του. Από την τοπική κοινωνία, αρκετοί αλληλέγγυοι στάθηκαν στο πλευρό του θύματος, όμως πόσοι τελικά αναγνώρισαν την επικινδυνότητα αυτού του περιστατικού; Πόσοι το θεώρησαν μεμονωμένο ή ακόμη πόσοι κατά βάθος επιβράβευσαν την επίθεση καθώς το μαγαζί ανήκε σε μετανάστες;

To 2011, είκοσι περίπου άτομα με την προβιά των αγανακτισμένων πολιτών, επιτέθηκαν σε μετανάστες στην οδό Περγάμου κοντά στην Μιχαήλ Βόδα. Οι άνθρωποι για να προφυλαχθούν έτρεξαν και μπήκαν σε μια πολυκατοικία. Οι άνθρωποι έτρεξαν να μπουν στην πολυκατοικία που διέμεναν για να σωθούν. Οι ”αγανακτισμένοι” τους πρόλαβαν, μπήκαν μαζί τους στην πολυκατοικία και ένας από αυτούς, μαχαίρωσε έναν Αφγανό δίπλα στην καρδιά και στο στομάχι. Το έβαλαν αμέσως στα πόδια, συνελήφθησαν και την επόμενη μέρα οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, ο ένας με την κατηγορία των σωματικών βλαβών κι οι υπόλοιποι για συνέργεια. Δε δίστασαν να μηνύσουν το θύμα κατηγορώντας το για ψευδή καταμήνυση. Πώς αντέδρασε σε όλο αυτό η πολιτεία και τα ΜΜΕ; Μα, μας είναι ήδη γνωστό, η γνωστή για τη δράση της στην Περιοχή Σκορδέλη θα συλληφθεί με  τους επιτιθέμενους, τις ίδιες μέρες που πρωταγωνιστεί στα παράθυρα των ειδήσεων ως αγανακτισμένη κάτοικος που ανησυχεί για το μέλλον της γειτονιάς της.

Το 2012 στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, αφού πρώτα πέταξε ένα ποτήρι νερό στην τότε υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, επιτέθηκε με γροθιές στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Έφυγε από το στούντιο με άνεση και διέφυγε του αυτοφώρου, καθώς η αστυνομία δεν μπόρεσε να τον εντοπίσει. Τα σχόλια που ακούστηκαν ήταν εξίσου εγοργιστικά με την ίδια την πράξη. Υπήρχε κόσμος που δεν προσβλήθηκε από αυτήν την εικόνα και βρήκε την ώρα να εκφράσει όλη του την κακία στο πρόσωπο ενός θύματος επίθεσης, το οποίο όχι μόνο δεν θυματοποίησε τον εαυτό του, αλλά από την πρώτη στιγμή δήλωσε τον επικίνδυνα φασιστικό χαρακτήρα της πράξης και προέβλεψε τα χειρότερα που δυστυχώς ακολούθησαν.

Το 2ο13, έξω από το 3ο Λύκειο Παλαιού Φαλήρου τραυματίζεται σοβαρά ο 15χρονος μαθητής Φοίβος Δ. Ο δράστης Γιώργος Αποστολόπουλος , μέλος του “Μετώπου Νεολαίας” μέρες πριν την επίθεση τριγυνρνούσε έξω από το σχολείο φωνάζοντας: «Aίμα-Τιμή-Χρυσή Αυγή». Τα παιδιά στο σχολείο είχαν δεχτεί απειλές στο παρελθόν, οι οποίες δεν θεωρήθηκαν σοβαρές από τις αρχές. Μετά την επίθεση στον 15χρονο η οποία από τύχη δεν κόστισε τη ζωή του, “άγνωστοι” έπαιρναν τηλέφωνο τους οικείους του απειλώντας τους ότι την επόμενη φορά δεν θα αστοχήσουν.

Το 2014 περίπου εκατό περίπου μέλη της Χρυσής Αυγής, παρελαύνουν στο Κερατσίνι. Πηγαίνουν στον τόπο που έχει στηθεί το μνημείο του δολοφονημένου από την οργάνωσή τους, αντιφασίστα Παύλου Φύσσα και κατεβάζουν πανό που έχουν ανέβει από φίλους του. Έπειτα επτίθενται στον αυτο-οργανωμένο χώρο αλληλεγγύης “Ρεσάλτο”. Πετούν πέτρες, φωνάζουν, προσπαθούν να ξηλώσουν την πόρτα και μέσα στο μένος τους αστοχούν,  πετυχαίνοντας διπλανό σπίτι και μάλιστα το παιδικό δωμάτιο της οικογένειας που διαμένει. Ανάμεσα στους δράστες αναγνωρίζονται μέλη και βουλευτές του μορφώματος.

Το 2015 ομάδα από είκοσι περίπου χρυσαυγίτες φορώντας κράνη και κουκούλες κρατώντας και κραδαίνοντας κοντάρια, επιτίθεται σε δύο από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής και σε τρία συγγενικά τους πρόσωπα που τους συνοδεύουν. Τους γρονθοκόπησαν ξεκινώντας πρώτα από τη γυναίκα μάρτυρα και στοχεύοντας στο να τους τρομοκρατήσουν, αλλά και να καθυστερήσουν τη διαδικασία της δίκης.Η Αστυνομία, της οποίας ζητήθηκε η συνδρομή από τους παθόντες, αδιαφόρησε.  Τους έδερναν μπροστά στα μάτια τους! Οι άνθρωποι γλίτωσαν όχι από τις δυνάμεις της αστυνομίας αλλά από αυτοαπασχολούμενους της λαϊκής αγοράς που υπήρχε για καλή τους τύχη στην περιοχή. Οταν έφτασαν τα περιπολικά, οι χρυσαυγίτες είχαν απομακρυνθεί. Το περιστατικό αναφέρθηκε από τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής στο δικαστήριο, ζητήθηκαν μέτρα πρόληψης, αλλά όπως αποδείχθηκε στο μέλλον, δεν πάρθηκαν.

Το 2016, χρυσαυγίτες βουλευτές επιτίθενται προκλητικά και χυδαία στο μουσουλμάνο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, εντός Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που περιλαμβάνει και διάταξη για ισλαμικό τέμενος στην Αττική. Με τη γνωστή τους τάση για τραμπουκισμό , φώναζαν «Σκάσε ρε Τούρκε» και ζητούσαν δήλωση ότι δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Το περιστατικό έληξε με μια επίπληξη από τον προεδρεύοντα της διαδικασίας , με τους χρυσαυγίτες βουλευτές να μην ανησυχούν για την παρακώλυση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ούτε για τις συνέπειες και να δρουν όπως θέλουν ακόμη και μέσα σε ένα χώρο που υποτίθεται πως ο κάθε βουλευτής πρέπει να αισθάνεται απόλυτη ασφάλεια.

Το 2017, “άγνωστοι” εισβάλλουν καταδρομικά σε τρόλεϊ και τραυματίζουν έναν άντρα. Στη στάση του τρόλεϊ επιτίθενται με γροθιές κατά τριών γυναικών. Η μία από αυτές είναι η Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής των Αιγυύπτιων Αλιεργατών στη Δίκη της Χρυσής Αυγής. Το περιστατικό συνέβη σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, ένα πρωινό καθημερινής μπροστά στα έντρομα μάτια των περαστικών. Το τάγμα των Χρυσαυγιτών συνεπλάκη στη συνέχεια με άντρες των ΜΑΤ, χωρίς να υπάρξουν προσαγωγές έξω από το Εφετείο. Η Χρυσή Αυγή, με την παρουσία τεσσάρων βουλευτών της στη ΓΑΔΑ, των Κασιδιάρη, Λαγού, Κούζηλου και Καρακώστα, ανέλαβε με τον πλέον επίσημο τρόπο την πολιτική ευθύνη της επίθεσης των μελών της σε βάρος των 3 γυναικών.

Το 2018, δέκα περίπου άτομα με κράνη, κρατώντας πυρσούς και ρόπαλα εισέβαλαν στον Ελεύθερο Κοινωνικό χώρο “Φαβέλα” στον Πειραιά. Οι δράστες φρόντισαν να κρύψουν τα πρόσωπά τους, μα όχι τις προθέσεις και το πού ανήκουν. Οι απειλές κατά της ζωής των παρευρισκομένων ήταν παραπάνω από ξεκάθαρες και η επίθεση είχε κάθε χαρακτηριστικό φασιστικής επίθεσης. Λίγους μόλις μήνες μετά την επίθεση στη δικηγόρο της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Ευγενία Κουνιάκη, άλλη μία δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής δέχεται επίθεση από ροπαλοφόρους που ανάμεσα στα “Αίμα- Τιμή -Χρυσή Αυγή” ουρλιάζουν “Θα πεθάνετε όλοι’’. Η Ελευθερία Τομπατζόγλου ήταν μια εκ των τραυματιών που άφησαν πίσω τους οι δέκα “άγνωστοι”, όπως χαρακτηρίστηκαν από τα ΜΜΕ.

Δέκα από τις εκατοντάδες χωρίς υπερβολή επιθέσεις , των τελευταίων δέκα ετών. Άλλες από αυτές κατά εφήβων ή και παιδιών, άλλες κατά αντεξουσιαστών, άλλες κατά  κομμουνιστών, άλλες κατά μεταναστών, άλλες κατά εργατών, άλλες κατά δκηγόρων, άλλες κατά  δημοσιογράφων, άλλες κατά βουλευτών, άλλες κατά δημάρχων. Όλες όμως με ένα κοινό χαρακτηριστικό, το φασισμό! Ας μην έχει κανείς δεύτερες σκέψεις για το με ποια πλευρά οφείλει να ταχθεί.

Η δράση της Χρυσής Αυγής απορρέει από το ναζιστικό χαρακτήρα της και επαληθεύει το ιστορικό συμπέρασμα ότι ο ναζισμός είναι από τη φύση του εγκληματικός και ως τέτοιος εκδηλώνεται με τις ανάλογες συμπεριφορές.

Όταν επιτέθηκαν στο μετανάστη δεν αντέδρασες, όταν επιτέθηκαν στο δάσκαλο δεν αντέδρασες, όταν επιτέθηκαν στο μαθητή δεν αντέδρασες…Όταν επιτεθούν σε σένα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ