Άρθρο του ΑΡΗ ΣΚΟΥΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟ 3 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

674

«Στον πόλεμο κινδυνεύεις κάποτε να σκοτωθείς,

αλλά στην πολιτική σκοτώνεσαι κάθε μέρα»

WINSTON CHURCHILL

Τι σπουδαίους καιρούς που ζούμε!

Παρά ποτέ άλλοτε, οι περιστάσεις απαιτούν φροντίδα και περίσκεψη.

Η πολιτική είναι ένας κύκλος, όπου τα άκρα ενώνονται!…

Σ’ έναν βαθιά ταραγμένο κόσμο, όπου κατοικούμε, που η μία κρίση διαδέχεται την άλλη και με την υγειονομική τώρα να δεσπόζει, αλλά και την κλιματική νέα κρίση καλά να κρατεί, «…για κοίτα ’κει χάσμα σεισμού…»!

Πόλεμος Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, τώρα και αφού περάσαμε μια φρικτή και τραγική οικονομική κρίση.

Γνωστό γαρ εις πάντας ημάς και υμάς, τα τελευταία χρόνια τα προβλή-ματα εντάθηκαν με όλες τούτες τις κρίσεις.

Σαφέστατα είμεθα ολιστικά κατά του πολέμου. Τούτο είναι το ζητού-μενο. Η μισή αλήθεια είναι το μεγαλύτερο ψέμα!

Ο κόσμος, η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε καθεστώς αμηχανίας, αβεβαιότητας, μα και ανασφάλειας, έπειτα και από την οικονομική κρίση. Η κρίση της πανδημίας προκάλεσε περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων, δυσχεραίνοντας έτι περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης. Οι ανισότητες μεγεθύνθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ουκ ολίγοι συμπολίτες μας έχουν υπαρκτό πρόβλημα στη διαχείριση της ζωής τους. Που βέβαια, και μετά το πέρασμα των κρίσεων, τίποτα δεν παραμένει το ίδιο.

Και έτσι, ορθοτομούντες τον λόγο της αληθείας, τον πολιτικό λόγο και μέσα σ’ ένα τέτοιο ζοφερό περιβάλλον, ανοίγει τις πύλες του το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έλαβε την εξουσία στις τελευταίες εκλογές του Ιουλίου 2019, υποσχόμενη επιτελικό κράτος και άλλα τινά και με τις αλλεπάλ-ληλες κρίσεις, μη μπορώντας να ανταποκριθεί, σήμερα αγκομαχεί…

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει να είναι παρούσες και δυναμικές.

Η πολιτική εκπολιτίζει τον άνθρωπο!

Το κόμμα πρέπει να αποδείξει πως αξίζει της εμπιστοσύνης των πολιτών και του εκλογικού σώματος. Μακριά από παθογένειες του εγγύτατου και μακρινού παρελθόντος. Μακριά από προσωπικές στρατηγικές, μακριά από το πελατειακό κράτος, μακριά από τον καταστροφικό κομματισμό.

Σαφέστατα, στη δημόσια συζήτηση κυριαρχούν σοβαρότατα, αλλά ήσσονος σημασίας θέματα. Κορυφαίο τούτων, η επιτυχημένη έκβαση του παρόντος Συνεδρίου. Κατά συνεκδοχή λοιπόν, εισάγον κόσμον στην πολιτική. Όπου «κατά συνεκδοχή» σημαίνει ικανότητα ανάδειξης μεστού ποιοτικού πολιτικού λόγου.

Επανάγαγε εις το βάθος. Προχώρησε περισσότερο. Τούτο σημαίνει μία αμφίδρομη σχέση λαού και πολιτικής.

Αρθρογραφώντας, είχαμε επισημάνει πως απαιτείται καθαρός πολιτι-κός λόγος και όχι ξύλινος. Απαιτείται πολιτικοποίηση της όλης προσπάθειας.

Αριστερή πολιτική, είναι η γλώσσα της αλήθειας. Είναι η πολιτική που εξηγεί, που δυσαρεστεί με τις αλήθειες της…

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ είναι ένα ενιαίο, μαζικό, δημο-κρατικό, πολυτασικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Οι καταβολές μας ανιχνεύονται στο εργατικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα του 19ου αιώνα, στην Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜ και την ΕΔΑ, την Νεολαία Λαμπράκη, τον αγώνα ενάντια στην εφτάχρονη δικτατορία, την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τους μεταδικτατορικούς αγώνες των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, τον Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, του κινήματος ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και του Κοινωνικού Φόρουμ. Επιδιώκει τη ζωντανή και ανοιχτή σχέση με τον πολίτη και την κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, του τριήμερου Συνεδρίου, γίνεται επιτακτική η ανάγκη οι συμμετέχοντες, διαισθανόμενοι το μέγεθος των ιστορικών στιγμών, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και με υπευθυνότητα να καταθέσουν απόψεις και πολιτικές θέσεις. Μα και προτάσεις, που ήθελε υλοποιηθούν.

Πρέπει άπαντες, συνδιασκεψάμενοι, συντεταγμένοι και συναριθμού-μενοι, να πάρουν θέση για όλα τα ανοιχτά θέματα και ζητήματα. Η ουδετερό-τητα δεν εξυπηρετεί ουδένα και ούτε το παρασκήνιο να θεωρεί ότι καθορίζει το προσκήνιο, αλλά τη ζώσα και περιρρέουσα πολιτική ουσία.

Πιστεύοντας ακράδαντα στο Αριστοτελικό «…σοφόν το σαφές…», λέγω ευκρινώς πως το παρόν Συνέδριο πρέπει να εγγυηθεί τη συλλογικότητα και τη μετεξέλιξη για μια ενωμένη και δυναμωμένη Αριστερά. Μία Αριστερά δίχως μοιρολατρικά στερεότυπα, ώστε να εμπνεύσει υπεύθυνους σκεπτόμε-νους πολίτες στις αρχές και ιδέες, αλλά και την προσφορά στην κοινωνία και στη χώρα, του συγκεκριμένου δημοκρατικού χώρου.

Αλλά να μην είναι ένα συνονθύλευμα που θα αθροίσει φαντάσματα του παρελθόντος, καθώς η κοινωνία, προχωρώντας, άφησε μια για πάντα στο πειθώριο, ούτως ή άλλως…

Θέση γι’ αυτό και πεποίθησή μας, είναι πως δεν λογίζεται παράταξη δίχως πολιτική πλατφόρμα αξιών και ιδεών!

Είναι για μας θεμελιώδης η σχέση αλήθειας και δημοκρατίας. Αλήθειες χωρίς ωραιοποιήσεις, αλήθειες δίχως ιδεολογικά make up και άλλοθι για αντιλογικές πολιτικές.

Στην εποχή του νέο-ορθολογισμού και της άκρατης παγκοσμιοποίησης είναι επιβεβλημένο ένα σύγχρονο κόμμα. Χρειάζεται μία Αριστερά που να παίρνει αποφάσεις, που να έχει πολιτικό λόγο, αλλά και εξουσία στη βάση του, οργανώνοντας με όποιον τρόπο τις κοινωνικές ομάδες του, ώστε να ξανακαταστήσει την πολιτική πόλο έλξης, συσπείρωσης και συμμετοχής, για το κοινό συμφέρον.

Το γεγονός αυτό καθ’ αυτό που απευθυνόμεθα στη βάση και στον κόσμο, διά μέσου της πολιτικής, δεν συνεπάγεται πως πρέπει να ανεβαίνουμε σε διάφορους θώκους, αλλά σημαίνει να αφουγκραστούμε τους πολίτες, να ακούσουμε τα προβλήματά τους και τις αγωνίες τους.

Καμία ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια στο κόμμα. Μακριά από εμάς η εσωστρέφεια.

Γίνεται σαφές πως παλεύουμε ενάντια τόσο στον συντηρητισμό της Νέας Δημοκρατίας του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και στις αδιέξοδες πολιτικές των άλλων.

Απευθύνουμε προσκλητήριο για αντιδεξιό μέτωπο, όλων των προο-δευτικών δυνάμεων, ως ανάχωμα στη συντήρηση, με στόχο να επιτευχθούν οι αναγκαίες αλλαγές και να αποτύχουν τα σχέδια όσων θέλουν πισωγύ-ρισμα!… Γίνεται επιτακτική η ανάγκη να γίνει μέρος της λύσης και να λύνει προβλήματα. Η Δημοκρατία στην εξουσία!

Ποθούμε, εις το ελάχιστο το μείζον, εις το σμικρόν το μέγα!

Απαιτείται τόλμη και πολιτική βούληση! Και εμείς αυτά τα διαθέτουμε!…

Καλή επιτυχία λοιπόν στο 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, με λογισμό και μ’ όνειρο!…

___________________________

*   Ο κ. ΑΡΗΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.