Έλληνας εφοπλιστής σκηνοθέτησε επίθεση πειρατών στο τάνκερ του για να εισπράξει 77 εκατ. δολάρια …

104

Έλληνας εφοπλιστής ενορχήστρωσε σχέδιο που περιελάμβανε άνδρες που υποδύονταν τους πειρατές να επιτεθούν και να βάλουν φωτιά στο δεξαμενόπλοιό του, σε μια περίτεχνη απάτη με σκοπό να αναζητήσει 77 εκατ. δολάρια από ασφαλιστική εταιρεία, έκρινε δικαστήριο του Λονδίνου.

Το 2011 ο Μάριος Ηλιόπουλος παρέσυρε τον πλοίαρχο και τον πρώτο μηχανικό του πλοίου, όπως και επτά λιμενοφύλακες της Υεμένης, σε μια συνωμοσία στα ανοιχτά της ακτής της Υεμένης την οποία ακόμη διευρευνά η αστυνομία του Σίτι του Λονδίνου, έκρινε τη Δευτέρα ο δικαστής Νάιτζελ Τίαρ.

Θέτοντας τέλος σε χρόνια δικαστικής διαμάχης, με την απόφαση απορρίφθηκε η απαίτηση της Suez Fortune Investments, εταιρείας που συνδέεται με τον Ηλιόπουλο, και της ελληνικής τράπεζας να αναγκαστούν οι ασφαλιστικές εταιρείες να πληρώσουν την αποζημίωση.

«Η δομική ολική απώλεια του “Brillant Virtuoso” προκλήθηκε με δόλο του ιδιοκτήτη, κ. Ηλιόπουλου», είπε ο δικαστής Τίαρ. «Τα κίνητρα των ενόπλων δεν ήταν να κλέψουν ή να ζητήσουν λύτρα για το πλοίο ή να ληστέψουν το πλήρωμα, αλλά να βοηθήσουν τον ιδιοκτήτη να διαπράξει απάτη εις βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών».

Η καταστροφή του «Brillante Virtuoso» είναι απίθανη υπόθεση που συνεχίστηκε πολύ μετά την ψεύτικη πειρατική επίθεση. Βρετανός εμπειρογνώμονας που προσλήφθηκε για να διερευνήσει την υπόθεση δολοφονήθηκε στην Υεμένη κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Κατά τον δικαστή Τίαρ, ο Ηλιόπουλος, ο οποίος είχε αγοράσει οκτώ δεξαμενόπλοια μεταξύ 2004 και 2008, άρχισε να εφαρμόζει το σχέδιό του διότι το πλοίο είχε αρχίσει να παρουσιάζει οικονομική ζημία εξαιτίας της κατάρρευσης των ναύλων το 2008. Δικηγόροι της Suez Fortune και της ασφαλιστικής εταιρείας Talbot Underwriting Ltd. που κέρδισε την υπόθεση, δεν απάντησαν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα οποία ζητούνταν σχολιασμός.

Δεν ήταν δυνατή η επαφή με τον Μ. Ηλιόπουλο όταν το Bloomberg News έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κάλεσε τηλεφωνικά την πλοιοκτήτρια εταιρεία του στην Ελλάδα. Πηγή: Kathimerini…

mixanitouxronou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ