‘Ένταση και διαξιφισμοί με φόντο… τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για τα σκουπίδια

67

Ένταση σημειώθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου…

Πιο συγκεκριμένα ο κ.Πετράκος στην έναρξη της συνεδρίασης, ανέφερε πως το ζήτημα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, που αφορούν στο έργο ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, θα συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή (06/11), ζητώντας να σεβαστεί η Περιφερειακή Αρχή την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που λήφθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση – με την οποία υπήρξε αίτημα, προκειμένου το θέμα να μεταβιβαστεί από την Οικονομική Επιτροπή προς συζήτηση για λήψη απόφασης στο ΠεΣυ. «Σας καλούμε να δεσμευτείτε πολιτικά, πως δεν θα λάβετε απόφαση, αλλά θα μεταβιβάσετε την αρμοδιότητα στο ΠεΣυ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ.Τατούλης έθεσε με την σειρά του θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης αναφέροντας μεταξύ αλλων: «Πρέπει όλοι όσοι πιστεύουμε στους δημοκρατικούς θεσμούς να τους υπερασπιστούμε. Θέτω θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης. Η απόφαση της οικονομικής επιτροπής έρχεται δυνητικά, να ανατρέψει αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου. Η τροπολογία δεν αναφέρεται σε περιπτώσεις, όπου το περιφερειακό συμβούλιο έχει λάβει ήδη αποφάσεις. Θεωρώ, πως αυτό που κάνετε είναι ατόπημα. Η πρόταση στην οικονομικη επιτροπή έχει νομικά κενα και θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στο έργο».

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ.Σκαντζός, ο οποίος ξεκαθάρισε, πως το θέμα αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί ξανά εντός διμήνου, μιας που είχε προηγηθεί μακροσκελής συζήτηση επ΄αυτού στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΠεΣυ.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας και πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής κ. Λαμπρόπουλος, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η προηγούμενη απόφαση του ΠεΣυ καλεί την επιτροπή να διαβιβάσει το θέμα στο συμβούλιο. Αρα και για όσους συμφωνουν με αυτό, πρέπει να ξέρουν πως θα πρέπει πρώτα να υπάρξει πρόσκληση για να συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή και να μεταβιβαστεί το θέμα. Εγώ διαφωνώ με αυτό. Το θέμα που φέρνετε κ.Πετράκο είναι ίδιο με αυτό που συζητήσαμε την προηγούμενη φορά. Εντός του διμήνου δεν μπορούμε να συζητάμε το ίδιο θέμα με διαφορετική διατύπωση».

Ο πρόεδρος του ΠεΣυ επανήλθε επισημαίνοντας εκ νέου πως το σώμα δεν έχει το δικαίωμα να πει στην οικονομική επιτροπή ποια θέματα θα συζητήσει, ενώ κάλεσε όποιον πιστεύει πως δεν τηρούνται οι αποφάσεις του ΠεΣυ να απευθυνθεί στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. «Αυτό το θέμα – με το οποίο ζητάτε κ.Τατούλη να επιβάλλουμε στην οικονομική επιτροπή τι θα συζητήσει – δεν μπορεί καν να μπει για ψηφοφορία», τόνισε ο κ.Σκαντζός, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κα.Νικολάκου η οποία φώναξε: «Βάλτε το σε ψηφοφορία. Πάτε να καταργήσετε το ΠεΣυ. Ντροπή σας!»

«Το ΠεΣυ έχει ήδη εκφράσει την άποψη του επι του θέματος. Συζητούσαμε για 4-5 ώρες. Το να τρώμε τώρα χρόνο με το ίδιο θέμα, μου δείχνει πως μπορεί κάποιοι να μην θέλουν να συζητηθούν άλλα θέματα. Αφήστε την οικονομική επιτροπή να κάνει την δουλειά της και ξανασυζητάμε», ανέφερε στην συνέχεια ο κ.Σκαντζός.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Νίκας έκανε λόγο για «πολιτικό τακτικισμό» από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας: «Μας παρακολουθεί κόσμος και αν νομίζετε ότι τιμά αυτός ο τακτικισμός το συμβούλιο, νομίζω πως κάνετε λάθος. Υπάρχει μια ευκαιρία για εσάς που αγωνίζεστε για την απλή αναλογική – εγώ ήμουν πάντα απέναντι – να αποδείξετε στις συνεδριάσεις πως μπορεί να λειτουργήσει.

Πίσω από εκφράσεις κρύβονται υστερόβουλες διαθέσεις. Για ποια θεσμική περιφρούρηση μιλάτε όταν ρόλος του κάθε θεσμικού οργάνου είναι διακριτός; Ποιος μπορεί να υποχρεώσει τα μέλη της οικονομικής επιτροπής να ψηφίζουν αυτά που θα τους πείτε εσείς και να τους καταδικάσουν αύριο αν δεν υπάκουσαν σε μια απόφαση του ΠεΣυ;», ενώ συμπλήρωσε: “Το πολιτικά ορθό είναι να αφήσετε τον κάθε θεσμό να λειτουργήσει όπως ορίζει ο νόμος. Το θέμα έχει συζητηθεί και δεν μπορεί αν συζητηθεί ξανα.

Μπορεί αν βγει ένα ψήφισμα αλλά μην ζητάτε να συντρίψετε άλλους θεσμούς. Να υπάρξει σεβασμός στην οικονομική επιτροπή και στην ελεύθερη βούληση. Κάπου αλλού έδιναν εντολές για το τι θα βγει από τις ψηφοφορίες. Το θεωρούμε όλο αυτό πολιτικό τακτικισμό για να μην γίνει τίποτα και να συνεχίσει να υποφέρει η Πελοπόννησος.

Τέλος ο κ.Τατούλης ανέφερε πως «χαίρεται που κάποιοι χύνουν τώρα δάκρυα για το έργο, που ήταν αυτοί που το πολέμησαν”, τονίζοντας παράλληλα, πως το έργο είναι δικό του και πως ο κ.Νίκας ήταν αυτός που ωθούσε σε αποστασία την παράταξη της Νέας Πελοποννήσου, με τον Περιφερειάρχη να απαντά: “Ασφαλώς είναι δικό σας έργο. Κανένας δεν το διεκδικεί. Δεν θα μιλήσουμε τώρα για την ουσία του έργου και τα αδιέξοδα. Κάποια στιγμή θέλετε δεν θέλετε θα τα πούμε. Ανίκανος είναι εκείνος που εννέα χρόνια δεν τον τελείωσε το έργο, όταν σχεδόν όλη η Ελλάδα έχει βάλει τα θέματα αυτά σε μια σειρά και μια τάξη. Εμείς υιοθετούμε αυτό που υπάρχει, γιατί είμαστε σε αδιέξοδο και εξού και το φέραμε στην πρώτη συνεδρίαση όπου εσείς το καταψηφίσατε. Δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω το γιατί».

Οι δυο προτάσεις – τόσο του κ.Πετράκου για την έγκριση ψηφίσματος, όσο και του κ.Τατούλη – απορρίφθηκαν μετά από σχετική ψηφοφορία που έγινε στο σώμα.

πηγή- www.drt915.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ