Έφυγε από τη ζωή μία σπουδαία φωνή του Ελληνικού τραγουδιού-βίντεο

156

Μια σπουδαία φωνή η Ζωή Κουρούκλη σίγησε στα 81 της χρόνια. Η Ζωή Κουρούκλη, νικήθηκε από τον καρκίνο. Ήταν πρώτη εξαδέρφη της Ζωής Λάσκαρη και την ανακάλυψε ο Μίμης Πλέσσας.

Η Ζωή Κουρούκλη, είχε ξεκινήσει παίζοντας από μικρό παιδί στο θέατρο. Μαζί με τον Μίμη Πλέσσα ηχογραφούν τον πρώτο τους τραγούδι 45 στροφών. Έκανε εμφανίσεις σε παλιές ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες σαν τραγουδίστρια ενώ το 1966 συνεργάστηκε και με το ποπ συγκρότημα The Stormies. Άρχισε να εργάζεται σαν τραγουδίστρια στην Ελληνική Ραδιοφωνία.

Παράλληλα, είχε γυρίσει τον κόσμο εκπροσωπώντας την Ελλάδα στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ τραγουδιού εκείνης της εποχής, κερδίζοντας πολλές φορές το πρώτο βραβείο. Το τραγούδι «Μην λες τίποτα» ήταν η απόδειξη πόσο σπουδαία τζαζ φωνή ήταν.

Είχε μεγάλη αδυναμία άλλωστε και η ίδια στην τζαζ. Η Ζωή Κουρούκλη είχε τραγουδήσει το πρώτο τραγούδι τπου Σταύρου Κουγιουμτζή στο Τρίτο Φεστιβάλ Ελληνικού τραγουδιού. Η απήχησή της την εποχή εκείνη ήταν τόσο μεγάλη που το τραγούδι «Μην λες τίποτα» το τραγούδησε και στα ισπανικά και κυκλοφόρησε σε όλες τις ισπανόφωνες χώρες με μεγάλη επιτυχία.

Η Ζωή Κουρούκλη είχε δεχθεί πρόταση από τον μεγάλο συνθέτη Henry Mancini, να τον ακολουθήσει στο Λος Άντζελες αλλά δεν πήγε γιατί δεν της το επέτρεψε ο τότε σύζυγός της….

Ποια ήταν η Ζωή Κουρούκλη

Γεννήθηκε το 1937. Λάτρευε το τραγούδι τόσο πολύ που όταν τα παιδιά έπαιζαν εκείνη τραγουδούσε. Μιλούσε 4 γλώσσες. Φοίτησε στη δραματική σχολή του Μιχαηλίδη και έγινε η πρώτη τραγουδίστρια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Όμως εγκλωβίστηκε στον γάμο της. Παντρεύτηκε στα 25 της χρόνια και ο σύζυγός της δεν ήθελε να έχει επαφή με το τραγούδι. Όπως περιέγραφε η ίδια, έβλεπε στα κρυφά τον Πλέσσα και την Βάνου. Χώρισε στα 52 της χρόνια. Ο Πλέσσας την βοήθησε να σταθεί στα πόδια της. Εκπομπές στο ραδιόφωνο.

Σε ένα αφιέρωμα στην εφημερίδα «Καθημερινή» περιγράφονται τα υπέροχα παιδικά της χρόνια:

Στο πατρικό της, ο Κώστας Βάρναλης έπινε τον απογευματινό του καφέ, ο Ιακωβίδης, ο Καπνίσης, ο Χαιρόπουλος ήταν επισκέπτες, όπως και πολλοί ηθοποιοί. Η γιαγιά Ζωή Καλέντση είχε ρίζα από τον Διονύσιο Σολωμό. «Νονά μου ήταν η Μελίνα Μερκούρη, σύζυγος τότε του Παναγή Χαροκόπου.

Όλη η υψηλή κοινωνία της εποχής περνούσε από το σαλόνι. Με βάφτισαν 4 ετών. Ο μπαμπάς μου είπε Ζωή – Χαρίκλεια θα είναι το όνομα του παιδιού, αλλά στην εκκλησία η Μελίνα πρόσθεσε και το Πηνελόπη. «Για να είναι πιστή σύζυγος, τα ονόματα σημαδεύουν τον άνθρωπο», είπε, όταν τη ρώτησαν. Στην οικογένεια είχαμε τρία ονόματα γιατί είχαν βαφτιστεί από βασιλείς. Και να σκεφτείς ότι εγώ είμαι αριστερή.

Η Μαίρη Αρώνη και ο πρώτος της σύζυγος, ο Φέντια, ήταν επίσης φίλοι. Με έβγαλε στη σκηνή τριών ετών στο “Μουσούρη”, στα 8 έπαιξα στη Λυρική, στα 10 τραγουδούσα στην ΥΕΝΕΔ, στα 11 με ανακάλυψε ο Πλέσσας, μόλις είχε έρθει από την Αμερική. Τα θυμάμαι όλα, σαν τώρα…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ