Αλγεινή εικόνα: Επίσημοι και ιερείς στην εξέδρα, ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής μόνος-βίντεο

934
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε εικόνα από τα εγκαίνια αθλητικής εγκατάστασης στην Κρήτη. Η εξέδρα δεν… χώρεσε τον πρόεδρο της Παραολυμπιακής Επιτροπής. Συγγνώμη για το περιστατικό ζήτησε με ανάρτησή του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Το να μιλήσει κανείς για προσβασιμότητα στις περισσότερες ελληνικές πόλεις και δη στην Αθήνα, φαντάζει ανέκδοτο. Οι άνθρωποι με αναπηρίες βιώνουν καθημερινό μαρτύριο μιας και οι δρόμοι φαντάζουν κυριολεκτικά με ζούγκλα, με τα πεζοδρόμια σε πολλές γειτονιές να έχουν απαξιωθεί εντελώς. Παρκαρισμένα οχήματα, ράμπες που κλείνονται από σταθμευμένα ΙΧ, πεζοδρόμια που έχουν ξηλωθεί, άλλα που δεν έχουν διαπλατυνθεί, γενικώς η ζωή είναι δύσκολη ακόμη και για τους πεζούς που δεν αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, πόσω μάλλον για ΑμεΑ.

Δυστυχώς, τα παραπάνω αποτελούν διαχρονικό κανόνα. Πριν λίγες ώρες ένα νέο περιστατικό ήρθε να προστεθεί στην ατζέντα που έχει στηθεί γύρω από τα αυτονόητα δικαιώματα των ΑμεΑ, η οποία έχει μείνει ακόμη σχέδιο επί χάρτου.

Συγκεκριμένα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας κυκλοφόρησε ένα καρέ που προκάλεσε αιτιολογημένες αντιδράσεις. Τι απεικονίζει; Στο καρέ καταγράφονται προσκεκλημένοι πολιτικοί, αρχιερείς, τοπικοί παράγοντες, στην παραλία του Καρτερού στο Ηράκλειο της Κρήτης, για τα εγκαίνια αθλητικών εγκαταστάσεων. Οι καλεσμένοι βρίσκονται  σε ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα την ώρα του αγιασμού, ενώ ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Καπελλάκης είναι μόνος του, μιας και δεν υπήρχε πρόβλεψη για ράμπα. Κοινώς, οι διοργανωτές που τον είχαν καλέσει, δεν φρόντισαν να υπάρχει πρόσβαση για το αμαξίδιό του για την εξέδρα των επισήμων.

Την ανάρτηση έκανε η σελίδα “Η αναπηρία είναι κουλ” σχολιάζοντας σχετικά, και πολύ εύστοχα:

“Αυτή δεν είναι απλά μια εικόνα σε μια τελετή εγκαινίων κάποιου γηπέδου στην Κρήτη·

Αυτή δεν είναι απλά μια εικόνα όπου αξιωματούχοι της κυβέρνησης και κληρικοί βρίσκονται σε μια υπερυψωμένη εξέδρα κι ένας παραολυμπιονίκης (και πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής) βρίσκεται κάτω, εκτός εξέδρας, με το αμαξίδιο του·

Αυτή δεν απλά μια ακόμα εικόνα αποκλεισμού.

Αυτή εδώ η εικόνα είναι η καθημερινότητα μας. Και δεν είναι και πολύ κουλ…”.

Και επιπρόσθετα:

 

Συγγνώμη από Αυγενάκη

Στον λογαριασμό του στο facebook ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης σχολίασε:

“Ήταν λάθος και δεσμεύομαι πως δεν θα επαναληφθεί!

Τέτοια εικόνα, όπως η μη πρόνοια πρόσβασης του Προέδρου της Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή – Hellenic Paralympic Committee, Γιώργου Καπελλάκη, στην πρόχειρη εξέδρα για τον αγιασμό των εγκαταστάσεων Karteros Beach Sports Center, τέτοια παράλειψη δεν θα ξανασυμβεί.

H κουλτούρα συμπερίληψης είναι φιλοσοφία μας από την πρώτη ημέρα στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά και βασικός άξονας πολιτικής της Κυβέρνησής μας.

Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι αθλητές ΑμεΑ. Και το αναγνωρίζουν.

Το δήλωσε, αμέσως μετά, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, ο ίδιος ο Giorgos Kapellakis, τον οποίο ευχαριστώ θερμά.

«Με τις συμπεριφορές σας μας αντιμετωπίζετε ίσα. Ήταν μεγάλο παράπονό μας όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είχαμε ίση αντιμετώπιση και με σένα τη βρήκαμε, Λευτέρη Αυγενάκη. Κι είναι πολύ βασικό αυτό, όχι μόνο για τους Αθλητές με Αναπηρία, αλλά για όλη την κοινωνία».

Το περιστατικό πάντως, πριν τη συγγνώμη του υπουργού, σχολίασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, με ανάρτησή του.

Σχόλιο έκανε και ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

“Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Εγκαίνια του Karteros Beach Sports Center. Στην εξέδρα δεν “χώρεσε” ο παραολυμπιονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής παραολυμπιακής επιτροπης Γιώργος Καπελλάκης. Δεν είναι σαφές γιατι έπρεπε να έχουν εξέδρα σε αυτή την εκδήλωση”, έγραψε χαρακτηριστικά.

Όπως και να’χει τα παραπάνω ευτελίζουν τον πολιτισμό που θέλουμε να έχουμε ως χώρα. Ή δεν θέλουμε. Η συγγνώμη εκ μέρους των θεσμών μπορεί να είναι δεκτή, ωστόσο λόγια -ιδίως σε τέτοια ζητήματα κοινωνικής υφής- που δεν συνοδεύονται από έμπρακτες αποδείξεις, παραμένουν κούφια λόγια για τις εντυπώσεις. Αν μη τι άλλο, από ντροπή και μόνο, θα περίμενε κανείς, κάποιος εκ των επισήμων, να κατέβει από την εξέδρα και να σταθεί στο πλευρό του κ. Καπελλάκη.

Και αν στο δια ταύτα υπήρχε πραγματική ευαισθησία για τον άνθρωπο που κλήθηκε αλλά δεν μπόρεσε να βρεθεί στη θέση που του άρμοζε, τότε η όλη τελετή θα έπρεπε να σταματήσει μέχρι να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα. Ακόμη και για λόγους συμβολικής σημασίας.

  News247.gr