Συνεχίζονται οι αμερικανικές πιέσεις για να μην δοθεί καμία βοήθεια στο πλοίο

112

Συνεχίζονται οι πιέσεις και οι απειλές των ΗΠΑ προς όλες τις Μεσογειακές χώρες, προκειμένου να μην προσφέρουν την παραμικρή βοήθεια στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Adrian Darya 1» (πρώην «Grace 1»).

Οι αμερικανικές προειδοποιήσεις δεν περιορίστηκαν στις επίσημες κρατικές αρχές της Ελλάδας και άλλων χωρών, αλλά μεταφέρθηκαν και στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

«Ο ναυτιλιακός τομέας ειδοποιήθηκε ότι θα εφαρμόσουμε με επιθετικό τρόπο τις κυρώσεις των ΗΠΑ», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο «Reuters».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», το πλήρωμα του τάνκερ ήθελε να αγκυροβολήσει ανοιχτά των ελληνικών ακτών για να πάρει προμήθειες και να μεταφορτώσει το πετρέλαιο σε άλλο δεξαμενόπλοιο. Ωστόσο, ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις αρνήθηκαν να προσφέρουν συνδρομή, φοβούμενες τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το δεξαμενόπλοιο πλέει στη Μεσόγειο, έχοντας ασαφή προορισμό. Το πιθανότερο είναι ότι είχε επιλέξει την Καλαμάτα ως ενδιάμεσο προορισμό του. Λόγω του μεγάλου εκτοπίσματος που έχει, το τάνκερ θα πρέπει να ξεφορτώσει σε άλλο πλοίο ένα μεγάλο μέρος του φορτίου για να μπορέσει να περάσει από τη διώρυγα του Σουέζ.

Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο να εγκλωβιστεί στη Μεσόγειο χωρίς καύσιμα, μιας και θα πρέπει να κάνει τον περίπλου της Αφρικής και να περάσει πάλι από το Γιβραλτάρ.

Η ελληνική κυβέρνηση, ευθυγραμμισμένη πλήρως με τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, έχει διαμυνήσει πως δεν θα παράσχει την παραμικρή βοήθεια στο «Adrian Darya 1».

Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο δήλωσε πως «το πλοίο δεν κατευθύνεται προς την Ελλάδα», προσθέτοντας πως «δεν έχουμε λάβει κάποιο αίτημα για τον ελλιμενισμό του σε ελληνικό λιμάνι».

 

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την παρέμβαση των ΗΠΑ σχετικά με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, αναφέρει:

«Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο “Adrian Darya 1”, το οποίο απέπλευσε από το Γιβραλτάρ και ταξιδεύει στη Μεσόγειο, το ΚΚΕ θεωρεί απαράδεκτη την παρέμβαση των ΗΠΑ και καταγγέλλει τις υποδείξεις και τις προειδοποιήσεις που εκτοξεύει προς την ελληνική και κάθε άλλη κυβέρνηση, για την περίπτωση που το ιρανικό δεξαμενόπλοιο κατευθυνθεί σε ελληνικό ή άλλο λιμάνι.

Κι αυτή η αμερικανική παρέμβαση, ενταγμένη στον ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό κλιμάκωσης της επιθετικότητας κατά του Ιράν, στο πλαίσιο των γενικότερων ανταγωνισμών στον Περσικό Κόλπο και την ευρύτερη περιοχή, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους λαούς της περιοχής.

Το δεξαμενόπλοιο “Adrian Darya 1” έχει δικαίωμα να προσεγγίσει ελληνικό ή άλλο λιμάνι, για τις ανάγκες που αφορούν σε εφοδιασμό καυσίμων και τροφίμων, για ζητήματα ασφαλείας, τις ανάγκες του πληρώματος κ.α., τηρώντας τους σχετικούς διεθνείς κανόνες και την εθνική νομοθεσία.

Το ΚΚΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει τις αμερικανικές προειδοποιήσεις και να αποκλείσει κάθε συμμετοχή ελληνικού πλοίου ή αεροσκάφους στη λεγόμενη πολυεθνική δύναμη, που στήνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στον Περσικό Κόλπο και τα πολεμικά σχέδια κατά του Ιράν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ