Ανασχηματισμός: Άρχισαν τα τηλέφωνα…Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

109

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό. Οι οριστικές αποφάσεις φαίνεται πως έχουν ληφθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, άρχισαν τα τηλέφωνα προς τους υπουργούς που μετακινούνται ή αποχωρούν από το κυβερνητικό σχήμα, καθώς και σε εκείνους που θα εισέλθουν στην κυβέρνηση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών κλήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια για τον ανασχηματισμό. Ο Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε ότι αύριο, Τρίτη, θα γίνει Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό και η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ήταν αν θα γίνει με την ίδια ή νέα σύνθεση.

“Όλοι διαβάζουμε αυτά που γράφονται, θέλω να σας πω ότι η ανάγκη, η έκταση, το βάθος, το αποτύπωμα και ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχιακού δυναμικού της κυβέρνησης είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά και μόνο τον Πρωθυπουργό” σημείωσε αρχικά.

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που έχει την πλήρη αίσθηση της εικόνας, είναι ο μόνος που γνωρίζει σε όλη της την έκταση την μεγάλη εικόνα. Είναι αυτός που έχει όχι μόνο το προνόμιο συνταγματικά, αλλά και την ευθύνη απέναντι στην ισχυρή πλειοψηφία που του έδωσε την εντολή να κυβερνά, να παίρνει τις αποφάσεις για να διαμορφώνονται κάθε φορά οι καλύτεροι δυνατοί όροι έτσι ώστε να πηγαίνουμε την πατρίδα μπροστά” πρόσθεσε.

“Αυτό έγινε μέχρι τώρα, αυτό θα γίνει και τα υπόλοιπα δύο χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας” τόνισε.

Ανασχηματισμός

Ανασχηματισμός: Όλες οι πληροφορίες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Realnews, σε κάθε περίπτωση, ο ανασχηματισμός θα είναι ευρύς και στο νέο σχήμα θα υπάρξουν και αλλαγές και σε αρμοδιότητες, με χαρτοφυλάκια να μετακινούνται και νέα κυβερνητικά όργανα να συστήνονται. Στο τραπέζι έχει πέσει, για παράδειγμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές να επιστρέψει στο Υποδομών και ουσιαστικά να έχουμε επανασύσταση του παλαιού ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα σπάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πιθανό να επιστρέψει το σχήμα της κυβερνητικής επιτροπής, από τα έξι κορυφαία υπουργεία.

Παράλληλα, θα αποτυπωθούν ακόμα καλύτερα σε κάποιες περιπτώσεις οι αρμοδιότητες, ώστε να μην προκύπτουν συναρμοδιότητες για μια σειρά ζητημάτων με αποτέλεσμα περαιτέρω γραφειοκρατία, ενώ είναι σαφές ότι θα υπάρξουν αποχωρήσεις και ανακάτεμα της τράπουλας.

Οσον αφορά τα πρόσωπα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο «κόκκινο» φαίνεται πως είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως θα αντικατασταθεί. Καθώς το συγκεκριμένο υπουργείο θεωρείται κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση, πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να μετακινεί εκεί είτε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, είτε τον σημερινό υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για τον οποίο έγκυρες πηγές δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τομέα στον οποίο ήταν αρμόδιος όταν η Ν.Δ. βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Ανασχηματισμός Κικίλιας

Ενα δεύτερο πρόσωπο που θεωρείται πιθανό να αποχωρήσει είναι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μετά από 26 μήνες στην Μπουμπουλίνας, ενώ πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και τη θέση που έχει σήμερα ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Σοβαρή πιθανότητα μετακίνησης σε άλλο υπουργείο υπάρχει για την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, πολλές από τις αποφάσεις της οποίας έχουν προκαλέσει τριβές το τελευταίο διάστημα. Στο μικροσκόπιο φαίνεται πως μπαίνουν και τα υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης και Τουρισμού, με ενδεχόμενες μετακινήσεις υπουργών.

Κεραμέως

Οι πληροφορίες επιμένουν πως ειδικά στις τάξεις των υφυπουργών οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές και θα αξιοποιηθούν κυρίως «γαλάζιοι» βουλευτές και στελέχη από τον κεντρώο και φιλελεύθερο χώρο.

Στη λίστα που έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός προς αξιοποίηση φαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι περιλαμβάνονται τα ονόματα του Θάνου Πλεύρη, του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, του Δημήτρη Καιρίδη, του Τάσου Χατζηβασιλείου κ.ά.

Πάντως, πληροφορίες θέλουν να συζητείται στο Μαξίμου και πιθανή συνέχιση της διεύρυνσης προς το Κέντρο και στο πλαίσιο αυτό ακούγονται τα ονόματα του Γιώργου Φλωρίδη και του πρώην υφυπουργού Θόδωρου Παπαθεοδώρου.

Οσον αφορά ενδεχόμενη αναβάθμιση γενικών γραμματέων, έντονα συζητείται το όνομα της Σοφίας Νικολάου, γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, ενώ και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έχει ξεχωρίσει για τις επιδόσεις του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ