Ανοίγουν οι εκκλησίες την Κυριακή με τη συμμετοχή πιστών… συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαφτίσεων

131

«Πράσινο φως» για την τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαφτίσεων) και με τη συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων δίνει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, που δημοσιεύεται εντός της ημέρας, 12 Μαΐου, επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαφτίσεων) με τη συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων. Την ίδια ώρα συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος για τα μέτρα στις εκκλησίες, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται από όλους τους παρευρισκόμενους στους ναούς.

Η ισχύς της ΚΥΑ είναι από 17/5/2020 έως και 5/6/2020.

Στην ΚΥΑ αναφέρεται ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων, ο οποίος καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. (π.χ. σ’ έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων είναι 30), καθώς επίσης και η τήρηση απόστασης 1,5 μ. μεταξύ των παρευρισκομένων.

Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να τηρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ (π.χ. σύσταση για τη χρήση μάσκας, υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών, συχνός καθαρισμός επιφανειών κ.λπ.).

Επίσης αποσαφηνίζεται ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών ή θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων. Στην ΚΥΑ για τις εκκλησίες και εν γένει τους χώρους λατρείας ενσωματώθηκαν επιπλέον συστάσεις και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που ανταποκρίνονται σε ειδικότερες ανάγκες και χαρακτηριστικά επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων (π.χ. τρόπος εισόδου σε χώρους λατρείας όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος με υποδήματα κ.λπ.).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ