Απένταξη απο το ΕΣΠΑ βρεφονηπιακών σταθμών Αθικίων-ΑΓ.Γεωργίου η Δ.αρχή δεν θέλει και δεν μπορεί

119

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ

ΤΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΘΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΚΑΙ ΔΕΝ  ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ

Τελικά τι συμβαίνει με τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς στο Δήμο Κορινθίων δεν μπορούμε να καταλάβουμε.

Σαν να μην έφτανε η μη έναρξη λειτουργίας του έτοιμου από αρκετό καιρό Βρεφονηπιακού Σταθμού Σοφικού, έχουμε άσχημες εξελίξεις και για δύο ακόμα Σταθμούς νέων κτιρίων στα Αθίκια και στον Άγιο Γεώργιο Κορίνθου.

Πρόκειται για δύο δημοπρατημένα και ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα  προϋπολογισμού 1.010.000 € όσον αφορά τα Αθίκια και 1.230.000 € όσον αφορά τον Άγιο Γεώργιο.

Τα έργα δημοπρατήθηκαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή τον Ιούνιο 2019.

Το αποτέλεσμα κατακυρώθηκε από την Οικονομική Επιτροπή στις 30/12/2019, πάνω από ένα χρόνο πριν, με τη νέα Δημοτική Αρχή. Μάλιστα ελέγχθηκαν τα δικαιολογητικά που προσκομίστηκαν από την εταιρεία και κατακυρώθηκε εκ νέου το αποτέλεσμα στην ίδια εταιρεία στις 10/3/2020 για τον Άγιο Γεώργιο και στις 4/5/20 για τα Αθίκια.

Και ενώ τα έργα έχουν και την έγκριση προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και περιμέναμε την άμεση υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη των οικοδομικών εργασιών, όλως περιέργως στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 29/12/20 η Δημοτική Αρχή έφερε θέμα και φυσικά ψηφίστηκε μόνο από την παράταξη του Δημάρχου, για ακύρωση όλων των μέχρι σήμερα διαδικασιών και επανάληψη των δύο διαγωνισμών, με το αστείο επιχείρημα ότι έληξε η ισχύς των προσφορών και των εγγυητικών επιστολών των διαγωνιζομένων.

► Καταψηφίσαμε τη συγκεκριμένη πρόταση και αναφέραμε επιγραμματικά:

  1. Είμαι σταθερός στις απόψεις μου για ανάθεση στον πρώτο ανάδοχο, όπως έπραξα και για την πλατεία Παναγή Τσαλδάρη και για το δημοτικό σχολείο Αρχαίας Κορίνθου.
  2. Η επανάληψη των δύο διαγωνισμών είναι καθαρά πολιτική απόφαση της Δημοτικής Αρχής , στην οποία αρνούμαστε να συμμετάσχουμε.
  3. Εάν υπάρξει αδυναμία του πρώτου αναδόχου να εκτελέσει εμπρόθεσμα και ομαλά το έργο, υπάρχει η διαδικασία λύσης της σύμβασης και να προχωρήσουμε στο δεύτερο ανάδοχο.
  4. Τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων, παρά τη διαβεβαίωση του Δημάρχου ότι έχει τη δέσμευση της Περιφέρειας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.Τρία έργα είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου και δυστυχώς και τα τρία καρκινοβατούν (δημοτικό Αρχαίας και οι δύο Βρεφονηπιακοί) με ορατό το κίνδυνο απένταξης.
  5. Τι θα γίνει σε περίπτωση που στους επαναληπτικούς διαγωνισμούς μειοδότης αναδειχθεί εκ νέου η εταιρεία MAC;
  6. Αναλογίζεται η Δημοτική Αρχή αν η έκπτωση που θα δοθεί στους νέους διαγωνισμούς είναι πολύ μικρότερη του 55% ποιος θα χρεωθεί τη ζημιά από τη διαφορά;
  7. Πέραν της καθυστέρησης δύο σχεδόν ετών μέχρι σήμερα θα έχουμε και νέα καθυστέρηση ένα ακόμα έτος μέχρι να ξεκινήσουν οι οικοδομικές εργασίες, αν φυσικά δεν έχουμε άλλα εμπόδια με Διαχειριστικές Αρχές, ενστάσεις, εγκρίσεις κλπ.
  8. Βέβαια έχουν παρέλθει ήδη πάνω από δύο μήνες και ακόμα δεν έχουν επαναδημοπρατηθεί τα έργα. Σιγά σιγά δικαιωνόμαστε. Με τους ρυθμούς αυτούς ένα είναι βέβαιο. Οι δύο Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα κατασκευαστούν με τη νέα Δημοτική Αρχή Σταυρέλη.

                  ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

                ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ                                                                

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ