Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Απίστευτη τραγωδία στο Κιάτο: Νεκρή 46χρονη από αλλαντίαση, διασωληνωμένη και μια ηλικιωμένη

Απίστευτη τραγωδία στο Κιάτο: Νεκρή 46χρονη από αλλαντίαση, διασωληνωμένη και μια ηλικιωμένη

591

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν εσπευσμένα με ασθενοφόρο ΕΚΑΒ, δύο γυναίκες από το Κιάτο Κορινθίας μετά από αλλαντίαση ενώ σύμφωνα με τοπικό μέσο που φέρνει την είδηση στην δημοσιότητα, η μια γυναίκα μόλις 46 χρονών είναι νεκρή, ενώ η δεύτερη γυναίκα βρίσκεται διασωληνωμένη και σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι δύο γυναίκες αισθάνθηκαν έντονη αδιαθεσία, με αποτέλεσμα οι οικείοι τους να καλέσουν ασθενοφόρο.

Επί τόπου, έσπευσε ασθενοφόρο ΕΚΑΒ, όπου παρέλαβε και μετέφερε και τις δύο γυναίκες στο Κέντρο Υγείας Κιάτου. Εκεί, διαπιστώθηκε ο θάνατος της 46χρονης γυναίκας. Έπειτα, η ηλικιωμένη διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ και είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Το άψυχο σώμα της 46χρονης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου, όπου και θα διεξαχθεί ιατροδικαστική εξέταση.

Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο ότι οι γυναίκες, μάνα και κόρη, είχαν φάει διαβολόχορτο, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, οι γυναίκες κατανάλωσαν φασόλια, Η κόρη πέθανε από αλλαντίαση (μορφή δηλητηρίασης) και η ηλικιωμένη ετών 77 ετών βρίσκεται στην εντανική σε σοβαρή κατάσταση.

Τι είναι η αλλαντίωση

Συμπτωματολογία

Σύμφωνα με πληροφορίες από το wikipedia, η ασθένεια εμφανίζεται με αδυναμία, θολή όραση, αίσθημα κόπωσης και δυσκολία στην ομιλία. Στη συνέχεια ακολουθεί αδυναμία των χεριών, των θωρακικών μυών και των ποδιών. Μπορεί επίσης να προκαλέσει εμετό, οίδημα στην κοιλιά και διάρροιες. Συνήθως δεν επηρεάζει το επίπεδο συνείδησης ή πυρετό.

Μετάδοση

Η αλλαντίαση μπορεί να διαδοθεί με διάφορους τρόπους. Τα σπόρια των βακτηρίων που την προκαλούν είναι κοινά στο χώμα και στο νερό. Παράγουν τοξίνη όταν εκτίθενται σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Η αλλαντίαση από τρόφιμα συμβαίνει όταν καταναλώνονται φαγητά που περιέχουν τοξίνη.[1] Συνήθως, ευθύνονται φαγητά τα οποία είναι σε κονσέρβες ή σε κενό, τα οποία καταναλώνονται αφού ανοιχτούν.

Η νεογνική αλλαντίαση συμβαίνει όταν τα βακτήρια αναπτύσσονται στο έντερο και απελευθερώνουν τοξίνη. Αυτό συμβαίνει μόνο σε παιδιά κάτω των έξι μηνών, καθώς οι προφυλακτικοί μηχανισμοί αναπτύσσονται τότε.

Η τραυματική αλλαντίαση είναι περισσότερο συνηθισμένη σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Σε αυτή την περίπτωση, τα σπόρια εισέρχονται στην πληγή και απουσία οξυγόνου, απελευθερώνουν την τοξίνη. Δε μεταδίδεται άμεσα ανάμεσα σε ανθρώπους. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την ανίχνευση της τοξίνης ή των βακτηρίων στον ασθενή.

Πρόληψη

Η πρόληψη περιλαμβάνει κυρίως τη σωστή προετοιμασία του φαγητού. Η τοξίνη, αλλά όχι το βακτήριο, καταστρέφεται όταν θερμανθεί σε πάνω από τους 85°C για πάνω από 5 λεπτά. Το μέλι μπορεί να περιέχει το βακτήριο και γι’αυτό το λόγο το μέλι θα πρέπει να αποφεύγεται σε βρέφη κάτω των 12 μηνών.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της αλλαντίασης γίνεται με την χορήγηση αντιτοξίνης. Δεν θεραπεύει την εγκαταστημένη νόσο, αλλά εμποδίζει την επέκταση της. Σε όσους χάνουν την ικανότητα να αναπνέουν, ο μηχανικός αερισμός είναι απαραίτητος και μπορεί να διαρκέσει για μήνες. Τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα στην τραυματική αλλαντίαση. Ο θάνατος επέρχεται στο 5 με 10% των ανθρώπων. Η αλλαντίαση μπορεί να επηρεάσει και άλλα ζώα. Η λέξη προέρχεται από την λέξη αλλαντικό.

Στη νεογνική αλλαντίαση, συνίσταται η χορήγηση αλλαντικής ανοσοσφαιρίνης.

Πηγή-dikaiologitika.gr/