Απαράδεκτη η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για μείωση αποζημιώσεων αναλώσιμων για τους διαβητικούς…ιδιαίτερα ανασφάλιστους

658
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,  σε σχέση με τα προβλήματα και την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η απόφαση που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ, για μείωση της αποζημίωσης των αναλώσιμων υλικών προηγμένης τεχνολογίας για τη διαβητική νόσο. Ο λόγος για το  ΦΕΚ 4204 Β/08/08/2022, στο οποίο αναρτήθηκαν οι τιμές των νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων Σακχαρώδη Διαβήτη που ενέταξε ο ΕΟΠΥΥ στο Μητρώο των Αποζημιούμενων Προϊόντων του.

Ειδικότερα, οι βουλευτές χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη μείωση της αποζημίωσης των αισθητήρων νέας τεχνολογίας που λειτουργούν με τις σύγχρονες αντλίες μέτρησης και ρύθμισης της γλυκόζης στο αίμα, όπως επίσης και την εξίσωση της αποζημίωσης τριών (3) ουσιωδώς διαφορετικών αισθητήρων γλυκόζης με εκείνη των  ταινιών σακχάρου. Η δραστική μείωση από τον ΕΟΠΥΥ των αποζημιώσεων προς τις εταιρείες, μπορεί να οδηγήσει είτε σε έλλειψη αναλώσιμων που αλλάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, ιδιαίτερα βρεφών και παιδιών και αποτρέπουν επικίνδυνα υπογλυκαιμικά επεισόδια και σοβαρές παθήσεις που συνδέονται με τον Διαβήτη είτε σε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.  Γι αυτό, έντονη είναι και η αντίδραση των πασχόντων και των φορέων εκπροσώπησής τους.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη αν γνωρίζει το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την εν λόγω απόφαση του ΕΟΠΥΥ και αν ακολουθήθηκε η εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία προσδιορισμού αποζημίωσης των προϊόντων. Επίσης, ζητούν να μάθουν με ποιο τρόπο θα αποτρέψει τον κίνδυνο απόσυρσης από την αγορά ιατρο-τεχνολογικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και αν πρόκειται ο ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε νέα διαπραγμάτευση με τις εταιρείες για να επιτύχει καλύτερες τιμές αποζημίωσης. Τέλος, ρωτούν πώς θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πασχόντων στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την Διαβήτη και τη δωρεάν κάλυψη των αναλώσιμων μέτρησης και ρύθμισης της γλυκόζης στο αίμα για τους ανασφάλιστους διαβητικούς.