Αποκριάτικες συνταγές με κρητικές γεύσεις

163

Επαναφέρω μια χρήσιμη ανάρτηση για το τραπέζι της Αποκριάς , και ελπίζω αύριο να κάνω το ίδιο για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Φυσικά έχει συμπληρωθεί και εμπλουτισθεί. Καλές Απόκριες σε όλους!

Το τραπέζι του μεσημεριού της Μεγάλης Αποκράς (Μεγάλη Αποκρά λέγαμε στην Κρήτη την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς) είναι από τα πλουσιότερα της χρονιάς στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα. Αν και η τελευταία βδομάδα του Τριωδίου λέγεται Τυρινή ή μακαρονού ή λαζανού  και υποτίθεται ότι καταναλώνονται μόνο ζυμαρικά και τυροκομικά, η κατανάλωση του κρέατος καλά κρατεί ( ακόμη φέτος τουλάχιστον. Του χρόνου δεν ξέρω τι μας περιμένει…).

Το βράδυ της Κυριακής η γιαγιά μου ( και τώρα ακόμη η μάνα μου) έβραζε αυγά και αυτά ήταν τα τελευταία «λεργιά» που κατανάλωνε (έτσι λέμε τα μη νηστίσιμα)   αφού τηρούσε πιστά τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η ευχή που λέγεται χαρακτηριστικά  είναι   «με αβγό το κλείνω, με αβγό να το ανοίξω»  εννοώντας βέβαια το κόκκινο πασχαλινό αυγό.

Η πρόταση λοιπόν για το αποκριάτικο τραπέζι δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει μακαρόνια σπιτικά ή του εμπορίου σε ζωμό κρέατος με μπόλικο κρητικό κεφαλοτύρι ή ξερό αθότυρο.

Δείτε  και φτιάξτε τα σπιτικά σκιουφιχτά με μπόλικο βούτυρο (κατά προτίμηση στακοβούτυρο)κλασικό πιάτο της Τυρινής ,  αλλά και την κρητική μακαρονάδα, ανάμεσα σε άλλα πιάτα που συνηθίζουμε τις Απόκριες. (Κλίκ στον τίτλο για κάθε συνταγή).

Η συνέχεια στο webkorinthos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ