Απροστάτευτος απέναντι στη σφοδρή κακοκαιρία ο λαός στις ΗΠΑ ( Βίντεο -φωτο)

2155

Στο έλεος των φυσικών φαινομένων, βρίσκεται για μία ακόμη φορά ο λαός στις ΗΠΑ, που αποδεικνύεται απροστάτευτος απέναντι στη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα και η οποία αναδεικνύει τη «γύμνια» του αστικού κράτους, στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, σε ό,τι έχει να κάνει με την προστασία της ζωής των κατοίκων του.

Μέχρι στιγμής σε όλες τις ΗΠΑ, τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε περιστατικά που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα εν μέσω της τεράστιας χειμερινής καταιγίδας που έχει πλήξει όλη τη Βόρεια Αμερική.

Η κακοκαιρία οδήγησε επίσης στην ακύρωση χιλιάδων πτήσεων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 4.700 μόνο το πρωί της Τρίτης. Χιλιάδες επιβάτες έχουν μείνει αποκλεισμένοι στα αεροδρόμια σε όλη τη χώρα.

Το μόνο θετικό νέο είναι ότι οι συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν, με ελάχιστες χιονοπτώσεις την Τρίτη και ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες.

Στην πόλη Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, που έχει πληγεί βαρύτερα από οποιαδήποτε άλλη, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει σε 28. Ένας αξιωματούχος της πόλης είπε ότι η στρατιωτική αστυνομία έχει κληθεί για να βοηθήσει στη διαχείριση της κυκλοφορίας στην πόλη, όπου εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση οδήγησης. Έχουν αναφερθεί λεηλασίες σε σημεία της πόλης κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, αξιωματούχοι στην κομητεία Έρι της Νέας Υόρκης – η οποία περιλαμβάνει το Μπάφαλο – δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι στην περιοχή παραμένουν χωρίς ρεύμα μετά την καταιγίδα, ενώ στην κορύφωση της, περίπου 20.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα.

Ο αστυνομικός διευθυντής του Μπάφαλο Τζόζεφ Γκραγκμάλια είπε ότι οι λεηλασίες «συνεχίζονται ακόμα». Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα.

Η γειτονική πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ έστειλε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης για να παράσχουν περαιτέρω βοήθεια.

Η κυβερνήτης του Νιου Τζέρσει, Κάθι Χότσουλ, που κατάγεται από το Μπάφαλο, περιέγραψε την καταιγίδα ως «τη χιονοθύελλα του αιώνα». «Είναι [σαν] να πηγαίνεις σε εμπόλεμη ζώνη και τα οχήματα στις πλευρές των δρόμων είναι συγκλονιστικά».

Αν και ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών έχει αναφερθεί στη Νέα Υόρκη, θάνατοι που σχετίζονται με καταιγίδες έχουν αναφερθεί σε όλες τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Βερμόντ, του Οχάιο, του Μιζούρι, του Ουισκόνσιν, του Κάνσας και του Κολοράντο.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εκτιμάται ότι 250.000 σπίτια και επιχειρήσεις αντιμετώπισαν διακοπές ρεύματος, αν και η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταθερά. Ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν χωρίς ρεύμα την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων περίπου 22.000 στο Οχάιο.

Στον Καναδά, η κεντρική επαρχία του Οντάριο και το Κεμπέκ, στα βορειοανατολικά, υπέστησαν το κύριο βάρος της καταιγίδας.

Η κομητεία Πρίγκηπας Έντουαρντ του Οντάριο, κατά μήκος της λίμνης Οντάριο, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αναγκάστηκε να απομακρύνει τα εκχιονιστικά μηχανήματα από τους δρόμους επειδή κινδύνευαν να κολλήσουν, δήλωσε στο CBC News ο δήμαρχος Στιβ Φέργκιουσον.

Τέσσερις θάνατοι σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα όταν λεωφορείο ανετράπη σε παγωμένο δρόμο κοντά στην πόλη Μέριτ, στη δυτική επαρχία της Βρετανικής Κολούμπια.

(Πηγή: BBC, CNN