Αρωγός η “ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ” στο Υπουργείο Περιβάλλοντος…για την αποκατάσταση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος-φωτο

129

Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την εταιρεία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. (ΜΟΗ). Το μνημόνιο υπέγραψε οΑναπληρωτής Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού ΠεριβάλλοντοςΕυάγγελος Γκουντούφαςκαι ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίαςΙωάννης Κοσμαδάκης, για την εγκαθίδρυση και ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών.

Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. (ΜΟΗ) εκδήλωσε την πρόθεσή της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υ.Π.ΕΝ., να συμμετάσχει σε κοινές δράσεις που αφορούν στη συλλογή, επεξεργασία, παραγωγή και πιστοποίηση του δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή φυτών. Πρόκειται για φυτά, που προορίζονται για αναδασώσεις και πάσης φύσεως φυτοτεχνικά έργα. Η εταιρεία αναγνωρίζει, ότι για την εκτέλεση έργων αναδασώσεων, τα φυτά που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι αυτόχθονα, έτσι ώστε να διατηρηθεί η ελληνική βιοποικιλότητα η οποία απειλείται με τον αφανισμό αυτόχθονων και ενδημικών ειδών της χλωρίδας της χώρας.

Το Υ.Π.ΕΝ. αναγνωρίζοντας την πρόθεση της ΜΟΗ, για συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, πρότεινε προς την εταιρεία να συνεργαστούν και να αναλάβουν δράσεις από κοινού στο Κέντρο Επεξεργασίας,Ελέγχου και Πιστοποίησης Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού (Κ.Ε.Ε.Π.ΔΑ.Π.Υ.), το οποίο βρίσκεται στην Αμυγδαλέζα Αχαρνών και ανήκει στη Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών της ανωτέρω Γενικής Διεύθυνσης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν επισκέψεων στις εγκαταστάσεις του Κ.Ε.Ε.Π.ΔΑ.Π.Υ. και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων μερών, αποφασίστηκε να προωθηθούν κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις για την ενδυνάμωση του Κέντρου. Ενέργειες οι οποίες αποσκοπούν στην αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας του πρωτογενούς υλικού (σπόρων), οι οποίες επικυρώνονται με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας.

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η επάρκεια του υλικού για την ανάπτυξη του απαραίτητου αριθμού φυταρίων (νέων φυτών), προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, των έργων αποκατάστασης σε περιοχές που έχουν υποστεί πλήγμα από φυσικές καταστροφές και εν γένει η μεσοπρόθεσμη στοχοθεσία που αφορά στη δημιουργία Τράπεζας Δασικού Γενετικού Υλικού.

Με το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπεται η υλοποίηση σημαντικών δράσεων, όπως:

  1. H ενίσχυση-υποστήριξη του Κ.Ε.Ε.Π.ΔΑ.Π.Υ. από τη Μ.Ο.Η
  • με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό
  • με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό
  • στην επισκευή και αναβάθμιση των κτιριακών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων
  • στη σποροσυλλογή
  1. Η από κοινού συνεργασία στη σύνταξη, εκτέλεση και συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα.
  2. Η από κοινού συνεργασία στην οργάνωση επισκέψεων-ξεναγήσεων ομάδων πολιτών, συλλόγων και σχολείων.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας θα έχει διάρκεια πέντε ετών με δυνατότητα ανανέωσής του.

σ.σ.Με στόχο την αναδάσωση των πυρόπληκτων περιοχών το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας διάρκειας πέντε ετών, με δυνατότητα ανανέωσης, με την εταιρεία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.(ΜΟΗ).

Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ εκδήλωσε το ενδιαφέρον να σταθεί αρωγός σε αυτή την εθνική προσπάθεια αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στηρίζοντας το Κέντρο Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού (Κ.Ε.Ε.Π.ΔΑ.Π.Υ.), στην Αμυγδαλέζα Αχαρνών. Για το μείζον θέμα των αναδασώσεων ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και παρακολουθεί στενά αυτό το μεγάλο ζωτικής σημασίας εγχείρημα.

  Οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται είναι από την τελευταία αυτοψία του κ. Ταγαρά στην Αμυγδαλέζα, στο Κέντρο – φυτώριο.