Βασίλης Νανόπουλος”Openmall Το όψιμο ενδιαφέρον, τα προβλήματα και οι έμποροι δύο ταχυτήτων”

87

Openmall: Το όψιμο ενδιαφέρον, τα προβλήματα και οι έμποροι δύο ταχυτήτων

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις όψιμες προσπάθειες του δήμου Κορινθίων και του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ένταξης της Κορίνθου στο πρόγραμμα openmall – ανοιχτά εμπορικά κέντρα. Και μπορεί ο όρος «όψιμο ενδιαφέρον» να είναι συνήθης στην αντιπαράθεση, όμως είναι σαφές πως χαρακτηρίζει απόλυτα τις ενέργειες που κάνουν με μεγάλη καθυστέρηση οι δύο φορείς. Η προκήρυξη του έργουεγινε 4 .6.18 και μόλις την προηγουμένηεβδομάδαζητήθηκε από τους εμπόρους η συμμετοχή στο πρόγραμμα το οποίο δεν περιγράφεταιγιατί δεν υπάρχεισυγκεκριμένηπρόταση !!!

Τι είναι τα openmall
Πρόκειται για μία δράση για την δημιουργία των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, η οποία αλλάζει ριζικά την αρχιτεκτονική όψη των κέντρων των πόλεων, την αισθητική και την οργάνωση της οικονομικήςδραστηριότητας  και είναι 100% επιδοτούμενη.Ο προϋπολογισμός ξεκινάει από τα 50 εκατ. ευρώ και αφορά σε παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα, 1,5 εκατομμύριοευρώανάπρόταση που θα καταθέσουν οι δήμοι σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους

Ούτε διαγωνισμός, ούτε διαβούλευση
Το ζήτημα είναι πως ο Δήμος Κορινθίων εμφανίζεται για μία ακόμα φορά να υλοποιεί τις δράσεις του με καθυστέρηση. Οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, ήδη από την άνοιξη του 2018 και πριν ανοίξει το πρόγραμμα, είχαν προκηρύξει πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για την υλοποίηση της πρότασης.Στην Κόρινθο με ευθύνη τόσο της δημοτικής αρχής όσο και του Εμπορικού Συλλόγου δεν έχει υπάρξει ούτε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ούτε πραγματική διαβούλευση με τους επιχειρηματίες ή το επιμελητήριο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως πολλοί έμποροι αναφέρουν ότι υφίστανται πίεση να υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής, άρον άρον, «για να μην χαθεί η ευκαιρία» και «για να προλάβει να μπει ο δήμος στο πρόγραμμα»! Γίνονται, όμως, έτσι οι δουλειές; Και καλά, η δημοτική αρχή έτσι έχει μάθει να τις κάνει. Ο Εμπορικός Σύλλογος όμως; Πως είναι δυνατόν να επιχειρεί να δεσμεύσει τα μέλη του, με τέτοιον πιεστικό τρόπο;

Διάλογος για το θεαθήναι
Ο διάλογος που αναπτύχθηκε στα Socialmediaγύρω από το θέμα επιβεβαιώνει πως όλα έγιναν στο πόδι. Δεν υπάρχει έστω μια μακέτα που να δείχνει πώς θα διαμορφωθεί ο συγκεκριμένος χώρος, ούτε ποιος θα είναι αυτός, ή ποια τμήματα του εμπορικού κέντρου θα περιλαμβάνει. Είναι χαρακτηριστικό πως ανάμεσα στις προτεινόμενες δράσεις στα πλαίσια του Προγράμματος του Ανοιχτού Εμπορικού Κέντρου περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου στην περιοχή παρέμβασης η διαμόρφωση και ανάδειξη μιας ενιαίας ταυτότητας για την περιοχή με τοποθέτηση σημάνσεων,ενιαίων επιγραφών, φωτισμού) και ενέργειες προώθησης της εμπορικής περιοχής (υλοποίηση εκδηλώσεων για την τόνωση της περιοχής,προβολή σε ψηφιακά μέσα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ).

Έμποροι δύο ταχυτήτων

Εδώ ακριβώς, σε αυτό το τελευταίο, δημιουργείται ένας σοβαρός προβληματισμός. Ασφαλώς τα open-mallσυνιστούν μια θετική εξέλιξη και η Συμμαχία Πολιτών είναι σύμφωνη για την υλοποίηση του προγράμματος, αν ξεπεραστούν τα προβλήματα εξ αιτίας της αβελτηρίας της δημοτικής αρχής και του εμπορικού συλλόγου. Ωστόσο, θα πρέπει στο πλάνο σχεδιασμού να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε η δημιουργία του openmall και η δυναμική που θα δημιουργήσει, να μην ενισχύσει τις ανισότητες που ήδη υπάρχουν στις εμπορικές γειτονιές της πόλης της Κορίνθου.

Ένα ακόμα θέμα που αναδεικνύεται αφορά την εντατικοποίηση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Η δημιουργία του openmall θα επιφέρει αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο στο κέντρο της πόλης, που ήδη στενάζει από το συγκοινωνιακό χάος. ΟΙ θέσεις στάθμευσης, όπως έχει αναδείξει η «Συμμαχία Πολιτών» με παλαιότερες παρεμβάσεις της, είναι είδος εν ανεπαρκεία. Και θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο όταν το κέντρο της πόλης θα ενισχύσει την επισκεψιμότητά του.

Όλα αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα που δεν έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο. Για μια ακόμα φορά, η δημοτική αρχή σύρεται από τις εξελίξεις, αντί να θέτει την ατζέντα. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να δείξει την ανεπάρκειά της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ