Βροχή επιδομάτων από τον Μάρτιο για 1,2 εκατ. νοικοκυριά

74

Πριν προλάβουν τα νοικοκυριά –αλλά και οι λογιστές που αναλαμβάνουν τις ηλεκτρονικές δηλώσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό- να ηρεμήσουν από τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, έρχεται νέος γύρος ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Από την Παρασκευή ξεκινάει –εκτός απροόπτου- η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου ενώ από τις 7 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα και για την υποβολή των αιτήσεων του επιδόματος τέκνων. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα μπουν και πάλι στη διαδικασία για να διερευνήσουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να εισπράξουν το ποσό που τους αναλογεί. Συνολικά, μόνο για τα δύο επιδόματα –τέκνων και ενοικίου- ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων νοικοκυριών θα φτάσει στο 1-1,2 εκατομμύρια, αριθμός ικανός για να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον για τις επόμενες εβδομάδες.

Οι πρώτες πληρωμές αναμένονται στο τέλος Μαρτίου οπότε και θα πέσει ζεστό χρήμα της τάξεως των 250-300 εκατ. ευρώ. Μόνο η πρώτη διμηνία του επιδόματος τέκνων υπολογίζεται στα 160 εκατ. ευρώ ενώ θα πρέπει να προστεθούν και τα περίπου 75 εκατ. ευρώ του επιδόματος ενοικίου για το πρώτο τρίμηνο.

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα του επιδόματος ενοικίου, θα γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet ενώ θα απαιτείται και ο ΑΜΚΑ προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση. Τα στοιχεία για τα εισοδήματα, θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα. Αρχικά, οι αιτήσεις θα υποβληθούν με βάση τα εισοδήματα του 2017 (δεδομένου ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων) ενώ μετά το καλοκαίρι θα γίνει επανέλεγχος όπως ακριβώς συμβαίνει και με το επίδομα τέκνων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την είσπραξη, πέραν του να πληρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια  (σ.σ 7000 ευρώ για τον άγαμο και 3500 ευρώ επιπλέον για κάθε πρόσθετο μέλος) θα είναι να υπάρχει και ηλεκτρονικό μισθωτήριο κατατεθειμένο στη Δ.Ο.Υ. Χωρίς την αναγραφή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου, η αίτηση δεν θα προχωράει. Επίσης, για την ολοκλήρωση της αίτησης θα απαιτείται η συναίνεση και από τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού όπως ανακοινώθηκε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του επιδόματος τέκνων –μέτρο με συνολικό προϋπολογισμό της τάξεως του ενός δις. ευρώ- θα τεθεί και αυτή σε λειτουργία στις 7 Μαρτίου. Και αυτό είναι μέτρο μαζικού ενδιαφέροντος καθώς όπως προκύπτει από τα περυσινά στοιχεία, οι δικαιούχες οικογένειες ήταν 926.000, στις οποίες και ζούσαν 1,6 εκατομμύρια παιδιά. Το επίδομα, δεν θα αλλάξει σε σχέση με πέρυσι κάτι που σημαίνει ότι η πρώτη δόση των δύο μηνών, θα στηριχτεί στα εισοδήματα του 2017 και μετά θα γίνει η «διόρθωση» με βάση τα εισοδήματα του 2018.

 

Περισσότερες πληροφορίες στην Κόρινθο  εδώ

ΜΠΟΝΑΤΣΟΥ ΤΕΤΑ Λογίστρια – Φοροτεχνικός

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ