«Βόμβα»Εφιαλτικές προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

77

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τις επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία του κορονοϊού στον κλάδο. Αναθεωρώντας προς τα πάνω τις εκτιμήσεις που είχε κάνει στα τέλη Μαρτίου για μείωση 20-30% στις τουριστικές αφίξεις το 2020, σήμερα ανακοίνωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των τουριστών διεθνώς μπορεί να μειωθεί κατά 60% έως 80% φέτος. Επιπλέον, ο UNWTO εκφράζει φόβους ότι θα τεθούν σε κίνδυνο 100 με 120 εκατ. άμεσες θέσεις εργασίας στον κλάδο.

«Είναι μακράν η πλέον σοβαρή κρίση που έχει αντιμετωπίσει ο παγκόσμιος τουρισμός από την έναρξη των μελετών αυτών» το 1950, ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός.

Οι αφίξεις μειώθηκαν ήδη κατά 22% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση και 57% τον Μάρτιο αφού τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού σε πολλές χώρες, διευκρίνισε ο UNWTO.

Ο κλάδος έχει χάσει έτσι 80 δισεκ. δολάρια (74 δισεκ. ευρώ) τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Συνολικά, οι απώλειες σε έσοδα μπορεί να φθάσουν τα 910 δισεκ. δολάρια (843 δισεκ. ευρώ) έως το 1,2 τρισεκ. δολάρια (1,111 τρισεκ. ευρώ).

«Ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός σε διαφορετικό βαθμό στις διαφορές περιοχές και με χρονική αλληλεπικάλυψη, με την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού να είναι μεταξύ των πρώτων που αναμένεται να ανακάμψουν», σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Οι νέες προβλέψεις βασίζονται σε τρία σενάρια για έξοδο από την κρίση: άνοιγμα και πάλι των συνόρων και άρση των περιορισμών στα ταξίδια στις αρχές Ιουλίου (μείωση 58% των αφίξεων), στις αρχές Σεπτεμβρίου (-70%) και στις αρχές Δεκεμβρίου (-78%).

Οι ειδικοί του Οργανισμού «αναμένουν να δουν ενδείξεις ανάκαμψης στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 και κυρίως το 2021», με την ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης να είναι ταχύτερη από αυτή της εξωτερικής ζήτησης.

«Τα ταξίδια αναψυχής, και ειδικότερα αυτά που αφορούν τις επισκέψεις σε φίλους και γονείς, αναμένεται να ανακάμψουν ταχύτερα απ’ ό,τι τα επαγγελματικά ταξίδια», σύμφωνα με την έκθεση.

Οι πιο θετικές προοπτικές αφορούν την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με «την πλειονότητα των ειδικών να προβλέπει ανάκαμψη το 2020», ενώ για την Αμερική οι προοπτικές είναι οι πλέον απαισιόδοξες, καθώς θεωρείται δύσκολη μια ανάκαμψη το 2020. Σχετικά με την Ευρώπη και την Ασία, «οι προοπτικές είναι μικτές, με το ήμισυ των ειδικών να αναμένει ανάκαμψη κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ