Βόμβα» Παπασπύρου: Κάνουν προαιρετική την άρση απορρήτων για τον έλεγχο δηλώσεων πόθεν έσχες

71

Αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μ. Παπασπύρου, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «Επιτελικό Κράτος».

Η επικεφαλής της υπό κατάργησης Αρχής από το εν λόγω νομοσχέδιο και αντικατάστασής της από την «Εθνική Αρχή Διαφάνειας» έφερε στην επιφάνεια τη θέσπιση προαιρετικής άρσης του τραπεζικού, χρηματιστηριακού και φορολογικού απορρήτου αντί του υποχρεωτικού καθεστώτος που ισχύει, γεγονός που δύναται να επιφέρει ευνοϊκή ή διακριτή μεταχείριση υπόχρεων της δήλωσης. Μάλιστα, ανέφερε περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που βρέθηκαν με εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς τους και χωρίς τη θεσπισμένη υποχρεωτικότητα της άρσης των απορρήτων δεν θα είχαν διαλευκανθεί.

«Προκύπτουν κίνδυνοι στη λειτουργία και στην αποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες. Δεν υπάρχουν σαφείς προβλέψεις για τους υπόχρεους που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Δίνεται ευρύτατη ευχέρεια στον διοικητή να καθορίζει τη μέθοδο και τα μέσα ελέγχου. Δεν προβλέπεται υπαγωγή σε όργανο ελέγχου των ελεγκτών επιθεωρητών της Αρχής» σημείωσε και επισήμανε: «Έχει ήδη αρχίσει η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης χωρίς να προβλέπεται μεταβατική κατάσταση ελέγχου για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν και το κυριότερο: θεσπίζεται προαιρετική άρση των πάσης φύσεως απορρήτων -φορολογικού, τραπεζικού και χρηματιστηριακού- κατά τη διάρκεια ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες. Άρα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταργηθούν οι προβλέψεις περί υποχρεωτικής άρσης απορρήτου στις δηλώσεις. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται έλεγχος πόθεν έσχες χωρίς άρση απορρήτου».

Επίσης, η κα Παπασπύρου τόνισε ότι δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη που να αφορά τις 40 εκκρεμείς πειθαρχικές προσφυγές της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες έχουν ασκηθεί ενώπιον του ΣτΕ και του Διοικητικού Εφετείου. «Συνέπεια της εν λόγω παράλειψης, που ελπίζουμε να έγινε από αβλεψία, ενδέχεται να είναι η απόρριψη των προσφυγών ελλείψει ενεργητικής νομιμοποίησης του προσφεύγοντος οργάνου, γεγονός που θα πλήξει το δημόσιο συμφέρον» συμπέρανε.

Αντισυνταγματικότητα, μπόνους και προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Συνεχίζοντας, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης υποστήριξε ότι τόσο η ρύθμιση που αφορά τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας για την κατάληψη της θέσης του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας όσο και η αντίστοιχη για την κάλυψη των θέσεων επιθεωρητών ελεγκτών είναι αντισυνταγματικές. Κατά τα λεγόμενά της, ο λόγος είναι γιατί εισάγουν δυσμενή μεταχείριση συνδεόμενη με την ηλικία που αντίκειται στις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, όπως αυτές κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα.

Ως προς το κόστος λειτουργίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η κα Παπασπύρου παρέθεσε πως το ύψος προϋπολογισμού θα ισοσκελιστεί κατά 100% με τους καταργούμενους φορείς. Επομένως, η ίδρυση της νέας Αρχής δεν αποφέρει εξοικονόμηση εσόδων. «Αυξάνονται κατ’ ανέλεγκτο τρόπο οι θέσεις μετακλητών στη νέα Αρχή. Θεσπίζεται αποζημίωση για συμμετοχή σε επιτροπές. Οι θέσεις των συνεργατών μπορεί να αυξάνει ανά κατηγορία ανάλογα με τις ανάγκες και κατά παρέκκλιση των διατάξεων ορίζονται οι απολαβές του διοικητή και προέδρου της αρχής ενώ για τις αποδοχές του πρώτου δεν ισχύουν ανώτατα όρια αποδοχών που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Επίσης, προβλέπεται ειδικό μισθολογικό καθεστώς και μπόνους για το προσωπικό της Αρχής» είπε η κα Παπασπύρου επικρίνοντας εμμέσως τις σχετικές διατάξεις.

Τέλος, η κα Παπασπύρου επιφυλάχθηκε για άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματός της ενόψει της ρητής κατάργησης του ΓΕΔΔ πριν τη λήξη της εκ του νόμου οριζόμενης πενταετούς θητείας της.

documentonews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ