Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ- Διπλό ατόπημα του υπ. Παιδείας εν μέσω θέρους!

91

Ανακοίνωση

 Διπλό ατόπημα του υπ. Παιδείας εν μέσω θέρους!

Το υπουργείο παιδείας εν μέσω θέρους προέβη σε δυο κινήσεις με τις οποίες το εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα διαφωνεί σφόδρα! Συγκεκριμένα:

Α) Στο νόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση ψηφίστηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία θ’ αντικατασταθούν οι νυν Δντες Εκπ/σης των Δνσεων εκπ/σης των νομών της χώρας με προσωρινούς Διευθυντές (με θητεία το πολύ μέχρι 31-8-2021) και, επίσης, θ’ αντικατασταθούν τα 2 διορισμένα μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΥΣ) Αβάθμιας και Βθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε. και Π.Υ.Σ.Δ.Ε.). Ουσιαστικά θα πρόκειται για διορισμό των προσωρινών Δντων Εκπαίδευσης αφού η επιλογή τους θα πραγματοποιηθεί από ένα 5μελές συμβούλιο διορισμένο από την υπουργό παιδείας, στο οποίο δεν θα λαμβάνουν μέρος οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπ/κών ούτε θα ζητηθεί η γνώμη των εκπαιδευτικών. Επίσης για την επιλογή των προσωρινών Δντών Εκπαίδευσης δεν θα χρησιμοποιηθούν μετρήσιμα κριτήρια (μόρια)! Όσο για τους 2 εκπαιδευτικούς μέλη των ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ θα αντικατασταθούν μόνο με εν ενεργεία Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, αφού για το ΥΠΑΙΘ ένας απλός μάχιμος εκπαιδευτικός δεν είναι αρκετά ικανός για να είναι μέλος ΥΣ!

Θεωρούμε τους λόγους που προβάλει το υπουργείο για αυτές τις αντικαταστάσεις ως δικαιολογίες επειδή το ίδιο πριν λίγο διάστημα με το αρθρ. 52 του ν. 4692/2020, έστω και καθυστερημένα, παρέτεινε τη θητεία όλων των στελεχών εκπαίδευσης μέχρι να κατατεθεί προς ψήφιση ο νέος νόμος για την επιλογή στελεχών εκπ/σης, που μεταξύ των άλλων θα καθόριζε και τα κριτήρια επιλογής. Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω έγιναν με στόχο η κυβέρνηση να ελέγχει πλήρως όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια, τοποθετώντας κομματικά στελέχη της σε αυτά εν όψει και των επιλογών των δντων σχολείων.

Δηλώνουμε αντίθετοι με την μετατροπή της Δημόσιας Διοίκησης σε κομματικό λάφυρο, πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι ουδέτερη κομματικά και ότι τέτοιες διαδικασίες και τ’ αποτελέσματα που παράγουν δεν νομιμοποιούνται στις συνειδήσεις όλων των συναδέλφων.

Β) Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΑΙΘ στις 30/7/20 εκλήθησαν τα υπηρεσιακά συμβούλια να ολοκληρώσουν τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών μέχρι τις 14 Αυγούστου! Παρά το γεγονός ότι κάποιες λειτουργίες πρέπει να ολοκληρώνονται έγκαιρα ώστε να ξεκινάει ομαλά το κάθε σχολικό έτος, πρόκειται για ανεφάρμοστη εγκύκλιο, επειδή η πολιτεία δεν έχει φροντίσει να θεσμοθετήσει διατάξεις που ολοκληρώνουν εγκαίρως μια σειρά ενεργειών. Μέχρι τώρα δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των τμημάτων επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μετεγγραφές, δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των μαθητών/τμήμα, δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι επιλογές των κατευθύνσεων, δεν έχει εγκριθεί η λειτουργία ολιγομελών τμημάτων, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάκλησης αποσπάσεων κλπ. Χωρίς να είναι γνωστά όλα τα δεδομένα ενδέχεται να δημιουργηθούν λάθη ή/και παραλήψεις, να προκύψουν πολλές ενστάσεις και η όλη διαδικασία εκ των πραγμάτων να χρειαστεί να επαναληφθεί αρχές Σεπτέμβρη.

Επίσης η εγκύκλιος αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία καθώς το ΠΔ 50/96 όπως αντικαταστάθηκε με το ΠΔ 100/97 ορίζει ότι οι λειτουργικές υπεραριθμίες θα ρυθμίζονται κατά την έναρξη του σχολικού έτους και όχι μέχρι 14/8! Το άρθρο 14 παραγρ. 9 αναφέρει ότι «…στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι εκπ/κοί δεν καλύπτουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας στην οργανική τους θέση (λειτουργικές υπεραριθμίες) κατά την έναρξη του σχολικού έτους …» διατίθενται σε άλλες σχολικές μονάδες για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους.

Όμως προκύπτουν και άλλα πρακτικά και ανθρώπινα ζητήματα που καθιστούν την εγκύκλιο ανέφικτη όπως: τα μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων και οι αναπληρωματικοί τους βρίσκονται σε νόμιμη άδεια θερινών διακοπών, που ουσιαστικά πρέπει να διακοπεί ή να ματαιωθεί ανατρέποντας κάθε οικογενειακό προγραμματισμό, και κυρίως δεν μπορεί να διασφαλιστεί η πλήρης ενημέρωση όλων των συναδέλφων που και αυτοί βρίσκονται σε νόμιμη άδεια θερινών διακοπών προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις για την τοποθέτησή τους.

Θεωρούμε την εγκύκλιο αυτή, όπως εξηγήσαμε εκτενώς, παράλογη, παράτυπη και ανεφάρμοστη και για αυτό καλούμε τους αιρετούς αλλά και τα υπόλοιπα μέλη των ΠΥΣΔΕ, τα οποία μάλιστα πρόκειται σε λίγες ημέρες να αντικατασταθούν,  να μη συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των ΠΥΣΔΕ για τις υπηρεσιακές μεταβολές στα λειτουργικά κενά. Πιστεύουμε ότι για τις υπηρεσιακές μεταβολές, όπως και για όλα τα μεγάλα ζητήματα της δημόσιας ΔΕ χρειάζεται να πραγματοποιηθεί εξαντλητικός διάλογος μεταξύ εκπαιδευτικών και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας. Από την πλευρά των εκπαιδευτικών υπάρχει αρκετή εμπειρία και γνώση και προπάντων διάθεση για να εξευρεθούν λύσεις, που να υπηρετούν το στόχο της δημόσιας εκπ/σης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ο πρόεδρος       Αλέξης Τρίμης  

 

Ο γεν. γραμματέας       Δημήτρης Ηλιόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ