Β.ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ”ΤΑ ΕΡΓΑ ΒΙΤΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ «ΕΠΝΙΞΑΝ» ΑΣΣΟ, ΕΞΑΜΙΛΙΑ  ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΗ”ΦΩΤΟ

83

Η επέλαση του καταστροφικού τυφώνα το Σαββατοκύριακο άφησε μεγάλες πληγές στην Κορινθία. Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι πληγές ήταν μικρότερες στον δήμο Κορινθίων, ο οποίος δοκιμάστηκε μεν, με μικρότερη ένταση δε των καιρικών φαινομένων. Ίσως, όμως, αυτό ακριβώς το γεγονός αναδεικνύει και το μέγεθος της αδυναμίας που έδειξε για μίαν ακόμη φορά ο μηχανισμός του δήμου.

Τα στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών και εγώ προσωπικά βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή σε όλα τα όρια του δήμου και ειδικά στον Άσσο, το Λέχαιο, την Αλμυρή, τα Λουτρά Ωραίας Ελένης και τα Εξαμίλια  που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα. Έχουμε λοιπόν ιδίαν αντίληψη των καταστροφών που συντελέστηκαν, αλλά κυρίως την απουσία των απαραίτητων έργων υποδομών, όπως αποδεικνύεται από το συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό αλλά και τα ρεπορτάζ των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης. Ειδικότερα:

  • Η πόλη της Κορίνθου δεν κινδύνεψε. Τα έργα που έγιναν από το υπουργείο Υποδομών στον Ξηριά θωράκισαν την πόλη και αυτό πρέπει να πιστωθεί. Αλλά τα ευχάριστα νέα σταματούν εκεί. Στο τέρμα του ρέματος του Ξηριά, εκεί που στέκεται η περίφημη γέφυρα – τριήρης, «ξηλώθηκε» (όπως φαίνεται στην φωτογραφία) ένα σημαντικό τμήμα της βάσης η οποία υποτίθεται πως είναι ολοκληρωμένη. Ένα έργο που στοίχισε 1,5 εκατομμύρια ευρώ σήμερα παρουσιάζεται ήδη διαλυμένο και θα χρειαστεί ανακατασκευή. Αναρωτιόμαστε τι παρέλαβε -αν παρέλαβε- η επιτροπή παραλαβής του έργου και αν τώρα θα εξετάσει αν τηρήθηκαν η όχι οι προδιάγραφες του έργου .
  • Τα ίδιαστα ρέματα που αποδείχτηκε πως δεν είχαν καθαριστεί. Είχαμε επισημάνει έγκαιρα την ανάγκη καθαρισμού των ρεμάτων στο δήμο , οι σχετικές φωτογραφίες είναι από την αρχή του έτους αναρτημένες στο διαδίκτυο και την ιστοσελίδα μας .
  • Είδαμε όλοι ότι σε όλο το μήκος της, η παραλία του Κορινθιακού, από τα Καλάμια μέχρι την Ιερατική, γέμισε με φερτές ύλες, κλαδιά και άλλα σκουπίδια.
  • Στον Άσσο το καινούργιο γήπεδο του χωριού καταστράφηκε, αποδεικνύοντας για μίαν ακόμη φορά τι συμβαίνει όταν κάνει κάποιος μόνο έργα βιτρίνας χωρίς να τα συνοδεύει με τα απαραίτητα έργα υποδομών που θα τα υποστηρίζουν.
  • Η διπλανήπρος το γήπεδο γέφυρα είναι ημιτελής εδώ και χρόνιαπεριορίζοντας την κοίτη του ποταμού στο μισό που όπως ήταναναμενόμενουπερχείλισε .
  • Οι κατοικίεςδίπλα στη θάλασσαπλημύρισαν και πάλι όπως κάθε χρόνογιατί δεν υπάρχουν αγωγοί ομβρίωνκαι όσοιυπάρχουν δεν καθαρίζονταικαθώς και η κλίση στο δρόμο  δεν έχει διορθωθεί φέρνοντας όλο το νερό στα υπόγεια των σπιτιών των κατοίκων.
  • Στην Αλμυρή το παραλιακό οδικό δίκτυο διαλύθηκε. Ένας ήδη πολύ κακός οδικός άξονας, σε μια από τις τουριστικές περιοχές που διαθέτει ο δήμος είναι πλέον απροσπέλαστος. Και ξαναβάζει στην συζήτηση το μεγάλο πρόβλημα ης κακής κατάστασης των οδικών δικτύων που εδώ και 15 χρόνια δεν έχει λυθεί.
  • Γιατί ο δήμος δεν φρόντισε να μην καταπατηθούν τα ρέματα από ιδιώτες και δεν φρόντισε να καθαριστούν από τα ογκώδηαντικείμενα που κάποιοιαποθέτουνεκεί;
  • Γιατί ο δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία προτιμούν τα έργα βιτρίνας και όχι τα έργα που πραγματικά θα κάνουν την ζωή των δημοτών καλύτερη και ασφαλέστερη;
  • Γιατίδίνουνπροτεραιότητα σε εξυπηρέτησηιδιωτών και ομάδων για λόγουςψηφοθηρικούς ;
  • Γιατί δεν δίνουνπροτεραιότητα σε έργαυποδομών και την προστασία της περιουσίας των πολιτών ;

Η Συμμαχία Πολιτών ζητά:

  • να αναλάβει η δημοτική αρχή την πρωτοβουλία ώστε να κηρυχτεί ο δήμος μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης άμεσα. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και να ακολουθήσει η κατάθεση αιτήσεων από τους πληγέντες για να αποζημιωθούν.
  • Να αποκατασταθεί το συντομότερο η αγροτική οδοποιία γιατί σε πολλά σημεία οι αγρότες δεν μπορούν να επισκεφτούν τις καλλιέργειες τους .
  • Να καθαριστούν οι δρόμοι και οι παραλίες από τα σκουπίδια
  • να υπάρξει επιτέλους Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί κ.λπ). Ο δήμαρχος πρόσφατα πανηγύριζε ότι τέτοιο σχέδιο υπάρχει. Αν υπάρχει πρέπει και να το μάθουν οι πολίτες για να είναι αποτελεσματικό. Η σχετική ενημερωτική καμπάνια πρέπει να ξεκινήσει άμεσα γιατί όπως έχει γίνει σαφές τέτοια φαινόμενα πλέον θα έχουμε ολοένα και συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
  • Να αναλάβει ο δήμος την δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου με την συμμετοχή των υπηρεσιών του δήμου, και εκπροσώπων της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας έστω και σε συμβουλευτικό επίπεδο. Το Όργανο αυτό να συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και να επικαιροποιεί τα Σχέδια Εκτάκτου Ανάγκης, και σε κάθε περίπτωση όταν γνωρίζουμε ότι επίκεινται τέτοια φαινόμενα.

Σε κάθε περίπτωση είναι καιρός η δημοτική αρχή και προσωπικά ο κ. Πνευματικός μέχρι τη λήξη της θητείας τους , να ξεκινήσουν τα έργα υποδομών που έχει ανάγκη ο δήμος και να σταματήσουν να διαφημίζουν τα έργα βιτρίνας που έπνιξαν τις δημοτικές μας ενότητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ