Γάνδη: Tαξίδι μέσα από τον φακό των VAS-VAL στην αρχαιότερη πόλη του Βελγίου -φωτό

92

Η Γάνδη (ΟλλανδικάGentΓαλλικάGand) είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις του Βελγίου. Είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Επαρχίας Ανατολική Φλάνδρα. Η πόλη οικοδομήθηκε ως καταυλισμός στη συμβολή των ποταμών Σκάλδη και Λυς περί τον 7ο αιώνα και κατέληξε τον Μεσαίωνα μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις στην βόρεια Ευρώπη. Η πόλη με τα περισσότερα ποδήλατα.

Σήμερα αποτελεί μια πολυάσχολη πόλη με μεγάλο λιμάνι. Η πόλη συνδέεται με τη θάλασσα με τη Διώρυγα Γάνδης-Τερνέζεν, βρίσκεται στη διασταύρωση των Ευρωπαϊκών εθνικών οδών Ε17 και Ε40 και έχει έναν από τους πιο πολυσύχναστους σιδηροδρομικούς σταθμούς στο Βέλγιο.

Με περίπου 230.000 κατοίκους η Γάνδη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος του Βελγίου και η τρίτη μεγαλύτερη αστική περιοχή της χώρας. Σημερινός της δήμαρχος είναι ο Ντανιέλ Τερμόντ. Το 20% του πληθυσμού της είναι φοιτητές, το κέντρο της πόλης είναι πεζοδρομημένο και οι κάτοικοι κινούνται με τα πόδια, τα ποδήλατα ή το τραμ,τεράστια ποδηλατο-παρκινκ υπάρχουν στην πόλη.

Η πόλη βασίζει την οικονομία της τόσο στην θέση της (σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος) όσο και στις βιομηχανίες που την περιβάλλουν. Είναι το σταυροδρόμι δύο μεγάλων αρτηριών του Βελγίου (Ε40 ΜπρυζΟστάνδη, Γάνδη, ΒρυξέλλεςΛιέγη και Ε17 Αμβέρσα, Λιέγη). Είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι του Βελγίου και ο σιδηροδρομικός σταθμός της είναι ο πρώτος σε κίνηση στη χώρα. Στην Γάνδη εδρεύουν εργοστάσια της Βόλβο τόσο για επιβατηγά όσο και για φορτηγά αυτοκίνητα, της Χόντα και της χαρτοβιομηχανίας Stora Enso. Υπάρχουν, επίσης, αρκετές ερευνητικές εταιρείες, οι οποίες εδρεύουν στην περιοχή του Πανεπιστημίου.

Πρόσφατα, και λόγω της εξαίρετης συντήρησης και διατήρησης των μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής των κτισμάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ο τουρισμός ήλθε να προστεθεί στις πλουτοπαραγωγικές της πηγές.

Η πόλη διαθέτει πολύ όμορφο ιστορικό κέντρο με χαρακτηριστικά κτίσματα μεσαιωνικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, τα οποία, ευτυχώς, δεν υπέστησαν καταστροφές από τους πολέμους, αλλά και αναπαλαιώθηκαν και συντηρούνται άψογα. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι η μεγαλύτερη περιοχή στο Βέλγιο όπου δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων. Σημαντικό είναι, επίσης, το Μουσείο Καλών Τεχνών, το οποίο στεγάζει, μεταξύ άλλων, έργα του Ιερώνυμου Μπος και άλλων Φλαμανδών ζωγράφων, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Designmuseum. Στην πόλη υπάρχουν επίσης, αρκετά θέατρα και Όπερα, το κτήριο της οποίας σχεδίασε ο διασημότερος αρχιτέκτονας της πόλης τον 19ο αιώνα, ο Λουίς Ρόελαντ.

πηγή- korinthostv.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ