Γιώργος Οικονόμου-Νέα εποχή για το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου

103
Νέα εποχή για το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου!
Η αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών του Αστρονομικού Σταθμού Κρυονερίου -έργο για το οποίο η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα επενδύσει περί τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ- αποτελεί το αντικείμενο της στενής συνεργασίας την οποία η έχουμε αναπτύξει ως Περιφέρεια με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).
Την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μόλις μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχαμε στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη με τον πρόεδρο του ΕΑΑ Μανώλη Πλειώνη και τον Σπύρο Βασιλάκο διευθυντή του ΙΑΑΔΕΤ (Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης) και επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος αναβάθμισης του εν λόγω Αστρονομικού Σταθμού.
Μακροπρόθεσµο στόχο αποτελεί η δηµιουργία ενός πρότυπου Αστρονομικού Πάρκου στο οποίο θα μπορούν να λάβουν χώρα δράσεις ερευνητικού, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αλλά και το οποίο θα αποτελέσει σηµείο αναφοράς για την οργάνωση συνεδρίων και παρουσιάσεων.
Ηδη οι επιστημονικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις είναι λειτουργικές και θα εμπλουτιστούν με την δηµιουργία εξεδρών για την τοποθέτηση οργάνων παρατηρήσεων.
Στην παρούσα φάση, αντικείµενο της µελέτης αποτελεί ο σχεδιασμός του κτηρίου, του περιβάλλοντα χώρου του κτηρίου καθώς και ο φωτισμός του δρόμου προσέγγισης στο κτήριο, οι επιπλέον διαδρομές και διαμορφώσεις που διαλαμβάνονται καθώς και την περιοχή στάθμευσης αυτοκινήτων.