Γράμμα από την Πεσκάρα…

66

Σήμερα η Ιταλία ξεπέρασε σε αριθμό θανάτων από τον Covid-19 την πρώτη πληγείσα Κίνα.

Η σύγκριση μιας χώρας 60 εκατομμυρίων σε σχέση μιας με 1,3 δισεκατομμύρια πληθυσμό μας κάνει να συνειδητοποιούμε το πόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο έχει η εξάπλωση του θανατηφόρου αυτού ιού δυστυχώς σε εμάς.

Η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι λάθος χειρισμοί, η αδιαφορία για τα πιο ασθενή τμήματα του κοινωνικού συνόλου, («εντάξει μωρέ, συνταξιούχοι είναι, ποσό καιρό θα τους πληρώνουμε» και τι σημαίνει αυτό άραγε σε μια χώρα με το γηραιότερο πληθυσμό στην Ευρώπη…), η ατέρμονη προσπάθεια για το μέγιστο κέρδος από τις μεγάλες επιχειρήσεις ειδικά σε πόλεις της βόρειας Ιταλίας όπως το Μιλάνο όπου παράγεται σχεδόν το 30% του ιταλικού ΑΕΠ, οδήγησαν στο να μη σταματήσουμε τη βιομηχανία, να μη σταματήσουμε άλλες κερδοφόρες επιχειρήσεις, ας συνεχιστεί η οικονομία να κυλάει με το ρίσκο όποιων παράπλευρων απωλειών.

Βέβαια, όταν γνώμονας για τις αποφάσεις μιας κυβέρνησης μιας χώρας είναι τα συμφέροντα των λίγων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι όπως θα έπρεπε, να έχει προτεραιότητα η δημόσια υγεία, τότε το κύριο ζήτημα είναι να μην διακοπεί η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Έτσι, πολλοί τομείς της βιομηχανίας της Β. Ιταλίας, που θα μπορούσαν άνετα να διακοπούν λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης ,συνεχίζουν κανονικά και απρόσκοπτα τη λειτουργία τους χωρίς ταυτόχρονα να παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Πληροφορήθηκα ότι ένα τηλεφωνικό κέντρο που κάνει εξυπηρέτηση πελατών για συνδρομητική τηλεόραση σε μια περιοχή του Μιλάνο με 5.000 προσωπικό, συνεχίζει απρόσκοπτα καθώς οι εργαζόμενοι του πηγαίνουν κάθε μέρα με τρόμο παίζοντας ρωσική ρουλέτα για την επιβίωση τους, σε έναν χώρο χωρίς εξαερισμό και χωρίς τήρηση κανενός από τους κανόνες υγιεινής (παρουσία και εργαζομένων με συμπτώματα γρίπης).

Και βέβαια όταν, θα αποφασιστεί η διακοπή της λειτουργίας τους, πάλι οι εργαζόμενοι θα την πληρώσουν αφού θα περάσουν αυτομάτως στο επίδομα ανεργίας, χωρίς ελπίδα επαναπρόσληψης. Στην περιοχή μου, το εργοστάσιο «Petrarca» που παρασκευάζει έπιπλα πολυτελείας συνεχίζει κανονικά τις εργασίες του. Το εργοστάσιο εμφιάλωσης της «Ferrero» δεν τηρεί τους κανόνες προστασίας των εργαζομένων όπως η χορήγηση μασκών ή η μείωση των βαρδιών και του αριθμού των εργαζομένων. Μικρή εξαίρεση μια φαρμακευτική εταιρεία, προσπαθεί να εφαρμόσει λίγο περισσότερο τα μέτρα, καθώς δε μπορεί να διακινδυνεύσει να μπει σε καραντίνα καθώς παρασκευάζει φάρμακα που ίσως χρειαστούν και για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Οι υποτιθέμενες ρήτρες και της ιταλικής, όπως και της ελληνικής κυβέρνησης για να μην χάσει κανείς εργαζόμενος την απασχόλησή του εν μέσω της πανδημίας τις ακούει το κεφάλαιο και γελάει, ο τρόπος θα βρεθεί πάντα.

Μ.Κ. Πεσκάρα, Ιταλία 19/3/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ