Γ.Νοσοκομείο Κορίνθου-Κραυγή αγωνίας γιατρών, εργαζόμενων και πολιτών της Κορινθίας

1797

Το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο εισόδου και εξόδου από την Πελοπόννησο εξυπηρετώντας τόσο τις ανάγκες των 140.000 μόνιμων κατοίκων της ΠΕ Κορινθίας αλλά και των επισκεπτών του Νομού που τα σαββατοκύριακα και το καλοκαίρι αυξάνουν σημαντικά τον πληθυσμό.

Τα τελευταία χρόνια το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου αντιμετωπίζει επιδεινούμενα προβλήματα στελέχωσης και υποδομών, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες ιατρικής περίθαλψης της Κορινθίας και όχι μόνο. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας του Νομού.

Η αποδυνάμωση του Νοσοκομείου οδηγεί ταυτόχρονα σε εργασιακή υπερκόπωση και παραιτήσεις του ιατρικού προσωπικού εφόσον επιλέγονται από τη Διοίκηση και το Υπουργείο σας πρόχειρες λύσεις μέσω της μετακίνησης ιατρών από το ένα Τμήμα στο άλλο με σχεδόν καθημερινά «εντέλλεσθε», καθώς και με μετακινήσεις γενικών ιατρών από τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας του Νομού.

Μεταξύ των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο είναι τα εξής:

Στην Παθολογική Κλινική υπηρετούν 3 μόνιμοι ειδικοί Παθολόγοι, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την νοσηλεία συχνά άνω των 60 ασθενών αλλά και των ασθενών που νοσηλεύονται στην Κλινική Covid-19. Στην τελευταία  υπηρετεί στα πλαίσια της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, αποσπασμένος Πνευμονολόγος, ο οποίος εντός του επόμενου μήνα αποχωρεί και δεν θα υπάρχει στη συνέχεια κανένας Πνευμονολόγος!

Στην Χειρουργική Κλινική, υπηρετούν αυτή τη στιγμή 4 Χειρουργοί, εκ των οποίων ο ένας θα αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης. Στο Τ.Ε.Π. προβλέπονται 3 οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών, εκ των οποίων 1 μετακινήθηκε ήδη στη Χειρουργική Κλινική και 1 δήλωσε παραίτηση, με αποτέλεσμα να καλύπτονται από άλλα τμήματα ή από πρωτοβάθμιες δομές. Η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική λειτουργούν με 3 ιατρούς αντίστοιχα που είναι στα όρια της εξουθένωσης,αφού εφημερεύουν 10-11 φορές τον μήνα.

Επιπρόσθετα, οι συμβασιούχοι στη φύλαξη, σίτιση και καθαριότητα, που έχουν προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες επί χρόνια  στο Νοσοκομείο, βρίσκονται σε διαρκή ομηρία με τρίμηνες ανανεώσεις των συμβάσεών τους και με τη μόνιμη απειλή εισόδου συνεργείων εργολάβων από τη Διοίκηση και το Υπουργείο.

Τέλος, οι υγεινομικοί σε αναστολή παραμένουν εκτός εργασίας ενώ οι ανάγκες του Νοσοκομείου είναι τεράστιες.

βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας Γ. Ψυχογιός