Δέν έχει πάτο η “ξεφτίλα μας”… Κόβουν το ρεύμα σε Γηροκομείο

85

Εντολή να κοπεί το ρεύμα στο Γηροκομείο Αθηνών έχει δώσει η ΔΕΗ, καθώς το ίδρυμα χρωστά περισσότερα από 1,3 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στις 3 Ιανουαρίου, αφού ενημέρωσε με επιστολή της το σωματείο «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών»,  η ΔΕΗ έδωσε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για την απενεργοποίηση του μετρητή. Η εντολή για αποκοπή ρεύματος εντάσσεται- όπως αναφέρει η επιστολή- στην αντιμετώπιση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών, που αποτελεί προτεραιότητα, ως γνωστόν, για τη ΔΕΗ.

Στην επιστολή της προς το σωματείο «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών» η ΔΕΗ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «παρά τις συνεχείς και τακτικές οχλήσεις μας τα τελευταία επτά χρόνια καθώς και της πρόσφατης εξώδικης πρόσκλησής μας δεν έχει καταστεί δυνατή η τακτοποίηση του υπερβολικά υπέρογκου χρέους σας, από καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας και ανεξόφλητους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς πολλών χρονικών περιόδων, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σας να υφίστανται από τον Αύγουστο του 2013, δηλαδή πέραν των έξι ετών».

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, η οφειλή ανέρχεται σε 1.313.574 ευρώ, με την τελευταία καταβολή να έχει γίνει τον Μάιο του 2014. Από τότε, η οφειλή εξαπλασιάστηκε και συνεχίζει να βαίνει μηνιαία αυξανόμενη.

Με αφορμή την εντολή για απενεργοποίηση του μετρητή του Γηροκομείου Αθηνών λόγω υπέρογκων ληξιπρόθεσμων οφειλών ο δημοσιογράφος και δικηγόρος Γιάννης Ντάσκας, κατέθεσε αναφορά προς τον εισαγγελέα του Εφετείου Αθηνών, στην οποία αναφέρει ότι στο ίδρυμα ζουν σήμερα περισσότεροι από 140 ηλικιωμένοι και αν το ρεύμα κοπεί το αποτέλεσμα, προφανώς, μπορεί να είναι μοιραίο για τη ζωή των πιο ευαίσθητων από αυτούς.

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι το Γηροκομείο βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και ένα βήμα πριν από την αναστολή της λειτουργίας του και την απομάκρυνση των 140 ηλικιωμένων και 90 εργαζομένων. Όπως τονίζει στην αναφορά του, η προσωρινή διοίκηση του ιδρύματος έχει καταθέσει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, τις τελευταίες 30 ημέρες, αιτήσεις για την παροχή αδείας για την εκμίσθωση συγκεκριμένων ακινήτων του Γηροκομείου. Στους λόγους, σημειώνει, που καθιστούσαν αναγκαία την προσφυγή αυτή για έκδοση προσωρινών διαταγών περιλαμβανόταν η οφειλή στη ΔΕΗ και η επαπειλούμενη διακοπή ρεύματος. Το δικαστήριο, όμως, απέρριψε τις σχετικές αιτήσεις. Ο Γιάννης Ντάσκας, με την αναφορά του ζητεί από τον εισαγγελέα να διασφαλίσει τη ζωή των ηλικιωμένων, με όποιον τρόπο κρίνει πρόσφορο, προστατεύοντας το Δημόσιο συμφέρον.

Προτείνει μάλιστα ως λύση τη σύνδεση του ρεύματος του Γηροκομείου κατευθείαν με τα αρμόδια υπουργεία, αφού – όπως επισημαίνει – «η διερεύνηση των σκανδάλων κακοδιαχείρισης βρίσκεται ακόμα σε πρώτο βαθμό εκδίκασης στο Εφετείο Κακουργημάτων κατά της πρώην αιρετής, μέχρι το 2016, διοίκησης, ενώ αναφορές του προσωρινού προέδρου του Δ.Σ. του Γηροκομείου για την έκθεση ηλικιωμένων σε κίνδυνο ζωής που έχουν κατατεθεί από το καλοκαίρι του 2018, εκκρεμούν».

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο του Γηροκομείου Αθηνών βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η υπόθεση αφορά στο μεγάλο «πάρτι» που είχε στηθεί στο πολύπαθο Γηροκομείο κατά τη διάρκεια της διοίκησης του αρχιμανδρίτη Προκόπιου Μπούμπα. Στο κατηγορητήριο περιγράφονται σοβαρές διαχειριστικές παραβάσεις, με αιχμή την ακίνητη περιουσία του γηροκομείου, καθώς, για παράδειγμα, πολλά οικήματα μισθώνονταν με αδιαφανείς διαδικασίες, με συνέπεια να εμφανίζονται ως κενά, ενώ στην πραγματικότητα κατοικούνταν. Έτσι, δεν εισπράττονταν μισθώματα, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ