Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για το εκλογικό αποτέλεσμα (VIDEO)

70

Σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας το βράδυ της 26ης Μάη για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών ανέφερε:

«Πρώτα απ΄ όλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους και όλες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και συμπορεύτηκαν μαζί του. Όλους και όλες που μας τίμησαν συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια του Κόμματος, αλλά και αυτούς που σε δύσκολες συνθήκες έφτασαν ως την κάλπη, ψήφισαν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τους συνδυασμούς της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά, τους νέους και τις νέες που έδωσαν την πρώτη τους ψήφο στο Κόμμα μας.

Κυρίως η μάχη των ευρωεκλογών, αλλά και εκείνη των τοπικών εκλογών εκ των πραγμάτων πήραν χαρακτηριστικά που παρέπεμπαν σε εθνικές εκλογές.

Το εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφει μια ακόμα αντιλαϊκή εναλλαγή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δηλαδή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.

Η αντιπαράθεση, η πόλωση, οι ψεύτικες υποσχέσεις, τα εκβιαστικά διλήμματα, ανάμεσα κυρίως στα δύο κόμματα του διπολισμού, διαμόρφωσαν ένα τέτοιο κλίμα που επέδρασε σε λαϊκό κόσμο ο οποίος δεν έχει ακόμη πιστέψει στη δύναμη που έχει, αφήνοντάς την ανεκμετάλλευτη.

Όπως ξέρετε, το ΚΚΕ -από την πρώτη στιγμή- αντιμετώπισε με ενιαίο πολιτικό κριτήριο όλες τις εκλογικές μάχες και όλες τις κάλπες. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, η ΕΕ δίνει τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις, οι κυβερνήσεις τις υλοποιούν, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές τις εξειδικεύουν, μέσα από ένα ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο, που έχουν συνδιαμορφώσει όλα τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν.

Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει περίπου 6% και εκλέγει 2 ευρωβουλευτές. Τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” περνάνε στο β’ γύρο και στους 5 δήμους που είμαστε πλειοψηφία την προηγούμενη πενταετία. Αλλά και σε άλλους δήμους, που δεν περάσαμε στο β’ γύρο, τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κατέγραψαν μια σημαντική παρουσία σε όλους τους δήμους που κυμαίνεται από παρουσία με εκατοντάδες νέους δημοτικούς συμβούλους στα Δημοτικά Συμβούλια.

Είναι θετικό ότι το ΚΚΕ παραμένει σταθερή δύναμη για τα λαϊκά συμφέροντα, με τάση αναπλήρωσης των δυνάμεών του.

Φυσικά, δεν υποτιμάμε καθόλου το γεγονός ότι ο συσχετισμός παραμένει πολύ αρνητικός, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ότι το εργατικό – λαϊκό κίνημα δεν έχει περάσει ακόμη σε φάση δυναμικής και πιο μαζικής αντεπίθεσης. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι σε πλατιά τμήματα του λαού κυριαρχούν οι μειωμένες απαιτήσεις, η ηττοπάθεια, η μοιρολατρία ως αποτέλεσμα της αποστράτευσης και μειωμένης συμμετοχής στις διαδικασίες του κινήματος.

Θεωρούμε ότι ένας τέτοιος κόσμος σήμερα, πολύ πιο θετικά στέκεται απέναντι στο ΚΚΕ, παρακολουθεί τις θέσεις του, προβληματίζεται, έστω κι αν ακόμη δεν έχει πειστεί να κάνει ένα πιο αποφασιστικό βήμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει στις εκλογές λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνησή του η οποία τα τελευταία χρόνια υλοποίησε την αντιλαϊκή πολιτική, συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας μάλιστα με παροχές “ψίχουλα”, πράγμα που και η ΝΔ με τον δικό της τρόπο εξάγγειλε.

Δεν είναι ωστόσο θετικό το γεγονός ότι ένας κόσμος στρέφεται σε παλιότερες δοκιμασμένες και αποτυχημένες επιλογές, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ή σε άλλες δυνάμεις που στηρίζονται και προετοιμάζονται για να παίξουν το ρόλο είτε του αναχώματος είτε του συμπληρώματος στην αντιλαϊκή κυβερνητική διαχείριση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί με την πολιτική του επέτρεψε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται δικαιωμένοι για το προηγούμενό τους αντιλαϊκό έργο. Στην ουσία τους έδωσε συγχωροχάρτι.

Είναι θετικό ότι η ΧΑ καταποντίστηκε από την τρίτη θέση στην πέμπτη και το ΚΚΕ προηγείται. Βέβαια, μετακινήσεις όπως αυτές προς την Ελληνική Λύση συνιστούν ανασύνθεση ενός συνολικά αντιλαϊκού, αντιδραστικού πολιτικού σκηνικού.

Το αποτέλεσμα του ΚΚΕ στέλνει το μήνυμα της ελπίδας σε Κομμουνιστικά Κόμματα και αγωνιστικές δυνάμεις σε άλλες χώρες, που παλεύουν σε δύσκολες συνθήκες, για να χαραχθεί μια ριζοσπαστική γραμμή ανάκαμψης και ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη, μακριά από τον θανάσιμο εναγκαλισμό του με τη σοσιαλδημοκρατία, την ωραιοποίηση της ΕΕ ή την αυταπάτη για διόρθωσή της προς όφελος του λαϊκού συμφέροντος και την πολιτική ενσωμάτωσης και συμμετοχής στην αστική αντιλαϊκή διαχείριση.

Είναι θετικό το γεγονός ότι σε αυτές τις εκλογές εκφράστηκε μια ορισμένη τάση συμπόρευσης με το ΚΚΕ, με ανθρώπους που παλέψαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια στο εργατικό και αγροτικό κίνημα, με ανθρώπους της Τέχνης, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, από το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ορισμένοι εκ των οποίων παλιότερα έκαναν άλλες πολιτικές επιλογές.

Αυτή η τάση συμπόρευσης με το ΚΚΕ εκφράζει θετικές διεργασίες που θα δουλέψουμε να πολλαπλασιαστούν στους τόπους δουλειάς, στις εργατικές – λαϊκές γειτονιές, στις αγροτικές περιοχές, μέσα στο κίνημα και όχι στα κοινοβουλευτικά παρασκήνια. Είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιες και περισσότερες θετικές διεργασίες υπάρχουν στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές. Αυτή η τάση πρέπει να διευρυνθεί όσο πλησιάζουμε στις βουλευτικές εκλογές.

Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει και νέες δυνάμεις στο δρόμο της αντεπίθεσης, στο δρόμο της πολιτικής και μαζικής πάλης. Οι ψήφοι του ΚΚΕ να είστε σίγουροι θα κατατεθούν από αύριο το πρωί σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία, στις σχολές για να εμποδιστούν νέα μέτρα, για να διεκδικήσουμε μέτρα ανακούφισης για τους ανέργους, για την ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, για την Κοινωνική Συμμαχία.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δείχνει το δρόμο της πραγματικής φιλολαϊκής διεξόδου για το λαό μας, μαζί με την ετοιμότητα, από αύριο κιόλας, για σκληρή αναμέτρηση και αγώνα για ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών, των συνταξιούχων, της νεολαίας, όλων όσοι υποφέρουν. Για να αποτρέψουμε χειρότερα μέτρα από αντιλαϊκές Τοπικές Διοικήσεις στους δήμους και Περιφέρειες. Να αποτρέψουμε νέα κυβερνητικά αντιλαϊκά μέτρα. Να διεκδικήσουμε ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Να υπάρξει επαγρύπνηση και ετοιμότητα για τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή στους οποίους συμμετέχει ενεργά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ουσιαστική συμφωνία των άλλων κομμάτων.

Μπροστά μας τώρα έχουμε τη μάχη των βουλευτικών εκλογών τέλη Ιουνίου. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη με αισιοδοξία, κόντρα σε διλήμματα, που θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο, στο όνομα κάποιων επιμέρους διαφορών που δεν αλλάζουν την ουσία της στρατηγικής σύμπλευσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τα άλλα κόμματα. Ιδιαίτερα καλούμε τους εργαζόμενους, τους προοδευτικούς, τους ριζοσπάστες να μην ενδώσουν στα εκβιαστικά διλήμματα που θα ενταθούν αυτό το μήνα.

Παραμένει αναγκαίο και επίκαιρο το σύνθημά μας:

Με ισχυρό ΚΚΕ μπορούμε να κάνουμε την πραγματικά μεγάλη διαφορά, για να υπάρχει μια πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, πραγματικό αποκούμπι, στήριγμα του λαού απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει, για να μπει πραγματικό τείχος στην ακροδεξιά και το φασισμό, τη συντήρηση, για να ανοίξουμε το δρόμο, με το λαό πραγματικό πρωταγωνιστή των εξελίξεων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ