ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ : Ισχυρό ΚΚΕ για να δυναμώσουν η αντίσταση, η αντεπίθεση, η ελπίδα, η κοινωνική ευημερία

85

«Στις 7 Ιούλη κρίνεται πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ για να δυναμώσουν η λαϊκή αντίσταση, η αντεπίθεση, η ελπίδα, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας», τονίζει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Real news» και τη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

— Τι προσδοκάτε ενόψει εθνικής κάλπης στις 7 Ιούλη;

— Είμαστε αισιόδοξοι για ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ. Η αισιοδοξία μας στηρίζεται σε όσους μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές, αλλά και στις κάλπες των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Σε όσους συμπορεύονται σήμερα μαζί μας στα ψηφοδέλτια και στους αγώνες μας, παρόλο που στο παρελθόν έκαναν άλλες επιλογές. Πολύ περισσότερο στηρίζεται στους χιλιάδες που δείχνουν ενδιαφέρον για τις θέσεις του ΚΚΕ, αναγνωρίζουν την εντιμότητα και τη συνέπειά του, βλέπουν ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει και ξέρουν ότι στα δύσκολα ο λαός χρειάζεται ένα πιο δυνατό ΚΚΕ.

— Υπό ποιες συνθήκες θα συζητούσατε για τυχόν κυβερνητικές συνεργασίες, ώστε να αλλάξετε στην πράξη τις αποφάσεις που αφορούν τους πολίτες;

— Το ΚΚΕ έχει σύγχρονο, επεξεργασμένο πρόγραμμα για τη διακυβέρνηση της χώρας, με το λαό πραγματικά στην εξουσία, το οποίο δε συναντιέται με τα αντιλαϊκά προγράμματα των σημερινών κομμάτων του συστήματος, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Στις εκλογές της 7ης Ιούλη κρίνεται, εκτός των άλλων, αν θα δυναμώσει η προοπτική να φτάσουμε εκεί. Με τον υπάρχοντα συσχετισμό δύναμης σήμερα προβλέπουμε ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι από χέρι αντιλαϊκή. Το ΚΚΕ θα είναι η μαχητική δύναμη μέσα και έξω από τη Βουλή για τα δικαιώματα του λαού. Να σας θυμίσω, μάλιστα, ότι αυτό το ερώτημα μάς είχε τεθεί κατά κόρον πριν το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονταν στην εξουσία πουλώντας ψεύτικες ελπίδες «με το κιλό». Σήμερα, 4 χρόνια μετά, υπάρχει χρήσιμη πείρα που πρέπει να αξιοποιηθεί, παρά τη μεγάλη ζημιά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην απαξίωση υψηλών ιδανικών. Η ιστορία αποδεικνύει ότι οι αντιλαϊκοί νόμοι αλλάζουν κυρίως στους δρόμους του αγώνα. Και το ΚΚΕ είναι το μόνο σίγουρα παρών εδώ.

— Γιατί να επιλέξει κανείς το ΚΚΕ στις εκλογές της 7ης Ιούλη;

— Στις 7 Ιούλη κρίνεται πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ για να δυναμώσουν η λαϊκή αντίσταση, η αντεπίθεση, η ελπίδα, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας. Γιατί την ψήφο στο ΚΚΕ θα τη βρει δίπλα του, όπως την έχουν βρει οι απολυμένοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι αγρότες που παλεύουν ενάντια στο ξεκλήρισμα κ.λπ. Αντίθετα, την ψήφο στα κόμματα του συστήματος θα την βρει απέναντί του. Στους νόμους που έχουν ήδη ψηφίσει για να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο, στους φόρους που απογειώνονται, αδειάζοντας τις δικές μας τσέπες για να φουσκώνουν οι τσέπες των λίγων. Ποιος άλλος μπορεί να αντιπαλέψει αποτελεσματικά τη συντηρητική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης; Ο ΣΥΡΙΖΑ που την εφάρμοσε; Το ΚΙΝΑΛ που δηλώνει διαθέσιμο για συμπλήρωμα στη ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Κόμματα μιας χρήσης όπως του Βαρουφάκη, που μας έφερε 3ο μνημόνιο, ως υπ. Οικονομικών και σήμερα αξιοποιείται ως ανάχωμα στον όποιο ριζοσπαστισμό ή του Βελόπουλου που ισχυρίζεται ότι αλληλογραφεί με τον Ιησού Χριστό;

— Ποιες οι προτεραιότητες του ΚΚΕ στην επόμενη Βουλή, δεδομένων των αντεργατικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, της ισχνής ανάπτυξης στην χώρα, αλλά και της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης και της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας;

— Θέλω να θυμίσω ότι στο διάστημα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατάθεσε συνολικά έξι προτάσεις νόμου και δεκάδες τροπολογίες για την πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, των νέων, των γυναικών, των συνταξιούχων, για την αναπλήρωση των απωλειών που είχαν αυτά τα χρόνια, για την επίλυση κρίσιμων λαϊκών προβλημάτων. Όλα αυτά τα οποία  αποτελούν βασικές λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και στοιχειώδη ανακούφιση, απορρίφθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τη δήθεν «προοδευτική», «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έκαναν πως δεν τα άκουσαν. Από την άλλη, οι προτάσεις νόμου της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων είχαν στο επίκεντρο τους είτε την υλοποίηση αντεργατικών μέτρων και μέτρων στήριξης του κεφαλαίου, είτε το ξεγέλασμα, μέσα από τη γνωστή τακτική «σου αφαιρώ 10 και σου επιστρέφω 1». Γι’ αυτό, άλλωστε και πολλές προτάσεις ψηφίστηκαν από κοινού από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα. Να λοιπόν γιατί ο λαός μας πρέπει να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ για να να συνεχίσει πιο αποφασιστικά το δρόμο της διεκδίκησης, μέσα και έξω από τη Βουλή, έτσι ώστε απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση να υπάρχει μια πραγματική δύναμη πίεσης, αντίστασης, οργάνωσης του αγώνα.

— Ο πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί πως στην περίπτωση νίκης της ΝΔ, έρχεται νέο μνημόνιο. Το φοβάστε;

— Τα όσα με αποκρουστικό τρόπο, ορισμένες φορές, εξαγγέλλει η ΝΔ βρίσκουν έδαφος στην πολιτική που ακολούθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι στον αντίποδά της. Για παράδειγμα, και σήμερα υπάρχει 7ήμερη εργασία στον κλάδο του τουρισμού και μάλιστα προβλέπεται από την κλαδική Σύμβαση που έχει και την υπογραφή της υπουργού Εργασίας. Όμως, το τέταρτο μνημόνιο, οι δεσμεύσεις για ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060 είναι έτσι κι αλλιώς πραγματικότητα και είναι το κοινό σχέδιο τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

— Στον αντίποδα, σας πείθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν μιλά στο όνομα της ανάπτυξης και της ενότητας όλων των Ελλήνων;

— Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για «βιώσιμη ανάπτυξη», όπως και αυτό του κ. Τσίπρα για «δίκαιη ανάπτυξη» δεν αφορά «όλους τους Έλληνες». Ανάπτυξη για όλους δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος. Όσο και να μεγαλώσει “η πίτα” της κερδοφορίας, οι εκμεταλλευτές δεν πρόκειται ποτέ να μοιραστούν τα κέρδη τους με τους εργαζόμενους. Αντίθετα, προϋπόθεση για να μεγαλώσει αυτή η πίτα είναι να βρίσκονται συνεχώς “στην πρέσα” μισθοί, συντάξεις και δικαιώματα. Απλώς προσπαθούν να αποσπάσουν τη στήριξη του λαού παραμυθιάζοντάς τον για ακόμη μία φορά. Φτάνουν τα παραμύθια!

— Τελικά, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;

— Εάν το νόμισμα είναι το εκμεταλλευτικό σύστημα που στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, τότε ναι, μιλάμε για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που φυσικά δεν είναι και δεν μπορούν να είναι απόλυτα ίδιες. Γιατί αλλιώς δεν μπορεί ούτε το παιχνίδι της δικομματικής εναλλαγής να παίζεται ούτε φυσικά να μεταγγίζονται οι λαϊκοί ψήφοι από το ένα κόμμα στο άλλο για να εγκλωβίζεται η λαϊκή δυσαρέσκεια για να μη φτάσει στην αμφισβήτηση και τελικά στην απόφαση για την ανατροπή του. Αντί ο λαός να παίζει τη ζωή του κορώνα – γράμματα στις εκλογές μπορεί να κάνει μια σίγουρη επιλογή για τη ζωή του να ψηφίσει το ΚΚΕ.

— Θα βλέπατε ίσως και ενδεχόμενο «μεγάλου συνασπισμού» σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ενός κόμματος;

— Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πράγματα που σε πολλούς φάνταζαν απίθανα, όπως η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ έχουν ομολογήσει ότι συζητήσεις για μια πιθανή συγκυβέρνηση γίνονταν ήδη από το 2015. Επίσης ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή του για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Δεξιά υπό προϋποθέσεις. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι κύριο μέλημα το συστήματος στη συγκεκριμένη φάση φαίνεται να είναι η σταθεροποίηση ενός διπόλου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, το οποίο θα τροφοδοτεί την κυβερνητική εναλλαγή.

— Σας ανησυχεί η τουρκική προκλητικότητα; Θεωρείτε πιθανό ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή την ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας;

— Σαφώς και μας ανησυχεί, διότι είναι ένα υπαρκτό ζήτημα, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό το αντιμετωπίζει, όπως η στρουθοκάμηλος, που βάζει το κεφάλι της στην άμμο. Ίσως και χειρότερα, με την έννοια, πως πέρα από τον απαράδεκτο εφησυχασμό που καλλιεργεί, έχει αναλάβει σε κοινή «εργολαβία» με τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα να πείσει πως την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας, τα σύνορα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα τα υπερασπιστούν δήθεν οι ξένοι «προστάτες», οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ. Η τουρκική επιθετικότητα χτυπά «κόκκινο» και το «πράσινο φως» γι’ αυτό το έχουν δώσει εδώ και καιρό με τη στάση τους αυτές οι λυκοσυμμαχίες της χώρας που αντιμετωπίζουν κι επιδιώκουν να κρατήσουν την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ως στρατηγικό σύμμαχό τους.

— Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο;

— Ο ελληνικός λαός, όπως και οι άλλοι λαοί της περιοχής, μπορεί και πρέπει να αγωνιστεί πιέζοντας την κυβέρνηση και παλεύοντας να απεγκλωβιστεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να αντιταχθεί στους απαράδεκτους συμβιβασμούς σε ζητήματα υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και στους «λεονταρισμούς», στις κάθε λογής πολεμοκάπηλες μεθοδεύσεις. Ο λαός μας πρέπει να υποστηρίξει το δρόμο των αμοιβαία επωφελών σχέσεων με άλλες χώρες και λαούς και στις εκλογές της 7ης Ιούλη να γυρίσει την πλάτη σε όσους για δεκαετίες τον «παραμυθιάζουν» πως μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και αυτό το ζήτημα θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, μιας και η επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας, πατά στη σχέση συνεργασίας κι ανταγωνισμού με την άρχουσα τάξη της Ελλάδας, εξελίσσεται μέσα σε χοντρά παιχνίδια και συγκρούσεις ισχυρών ξένων δυνάμεων και ενεργειακών «μεγαθηρίων» για τον έλεγχο της ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων, για μερίδια αγορών και γεωπολιτικά στηρίγματα. Μόνο απελευθερώνοντας τη χώρα απ’ αυτό το βεβαρυμένο κι επικίνδυνο για το λαό πλαίσιο, θα μπορέσουμε να ανασάνουμε από τον κίνδυνο του πολέμου. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνον με πολύ ισχυρό ΚΚΕ, που προτάσσει την κοινή πάλη των λαών Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας κόντρα στα συμφέροντα που οδηγούν στον πόλεμο.

902.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ