Διαγραφές και νέα συνοικέσια μετά το «διαζύγιο» Τσίπρα – Καμμένου

93

Ως επιταχυντής των προσπαθειών αναδιάταξης του αστικού πολιτικού συστήματος και του ενδοαστικού παζαριού λειτούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ο τρόπος που επιτεύχθηκε το «διαζύγιο» ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Καμμένο αναμφισβήτητα αποπνέει μία αίσθηση σκηνοθεσίας, προκειμένου ο πρωθυπουργός να διατηρήσει την κυβέρνηση και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρωθυπουργός θα εξασφαλίσει τη στήριξη τεσσάρων βουλευτών των ΑΝΕΛ που θα του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Η υπουργός Τουρισμού Έλ. Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μετά την δήλωση τους ο Π. Καμμένος τους διέγραψε από τους ΑΝΕΛ και τέθηκαν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλος εκτίμησε πως τέσσερις βουλευτές του κόμματός του θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Δηλαδή ο ίδιος, η Έλ. Κουντουρά, ο Β. Κόκκαλης και ο Κ. Ζουράρις ο οποίος έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά υπέρ της κυβέρνησης.

Δύο ακόμη βουλευτές φέρεται να συγκαταλέγονται στους «πρόθυμους», η Κ. Παπακώστα  που είναι υφυπουργός (έχει αποχωρήσει από τη ΝΔ και έχει ιδρύσει το κόμμα «Νέα Ελληνική Ορμή») και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης.

Πάντως, ο Π. Καμμένος είναι πολύ πιθανό να μη διαγράψει όλους τους βουλευτές που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προκειμένου να εξακολουθήσει να έχει τον αριθμό των πέντε βουλευτών που απαιτούνται για να διατηρήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να «ψαρέψει» στα θολά και επικίνδυνα νερά του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αρ. Φωκάς έσπευσε να δηλώσει ότι θα συνεργαστεί «με οποιονδήποτε από το δημοκρατικό τόξο αντιστέκεται στη Συμφωνία των Πρεσπών», μη αποκλείοντας τη συνεργασία με τον Π. Καμμένο.

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να παρουσιάσουν το «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ ως ευκαιρία για την «ανασύνθεση» της κυβέρνησης προς κεντροαριστερή κατεύθυνση. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη ταιριάζει «γάντι» με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παγιωθεί ως το κόμμα που ηγείται της σοσιαλδημοκρατίας και να τονώσει το νέο δίπολο.

Ήδη μια σαφή πρόγευση έδωσε ο Αλ. Τσίπρας με την εκδήλωση της Κυριακής, όταν μαζεύτηκαν για να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν διαφοροποιηθεί με την επίσημη θέση του Κινήματος Αλλαγής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ