Δρομολογούν «πακέτο» 500 δισ. στις επιχειρήσεις, στέλνοντας βαρύ λογαριασμό στους λαούς

61

Εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών, αλλά και αντιλαϊκής ομοφωνίας για το ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο», συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup για να αποφασίσει νέα «πακέτα» στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Δίνοντας το στίγμα των μέτρων στήριξης που δρομολογούνται, ο επικεφαλής του Eurogroup  Μ. Σεντένο, σε συνέντευξή του σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους παρακάτω αλληλοσυμπληρούμενους μηχανισμούς:

— Αυτόν του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για όλα τα κράτη – μέλη, με δυνατότητα χρηματοδότησης μέχρι 240 δισ. ευρώ. Λόγος γίνεται για αξιοποίηση ποσών στο 2% του ΑΕΠ ως δείκτη αναφοράς για τη διαθέσιμη χρηματοδότηση προς τα κράτη – μέλη, με προσαρμογές ανάλογες με τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης σε κάθε οικονομία.

— Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους έως και 100 δισ. ευρώ, με το όνομα SURE, για τη λεγόμενη «αντασφάλιση της εργασίας», όπως οι ίδιοι αποκαλούν την κρατική επιδότηση των εργοδοτών για τα κάθε είδους προγράμματα «μερικής απασχόλησης», που ξεδιπλώνεται σε αυτή τη φάση από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και αυτής της ΝΔ.

— Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Για την ώρα, το συνολικό πακέτο (μαζί με τις αποφάσεις που αναμένονται σήμερα και αναμένεται να φτάσουν τα 540 δισ. ευρώ) αναμένεται να ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

Ο Μ. Σεντένο δήλωσε πως το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου παραμένει ανοιχτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με την επόμενη φάση, που θα αφορά την ανάκαμψη.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλ. Σολτς, επανέλαβε την αντίθεση του Βερολίνου με την έκδοση «κορονο-ομολόγων», λέγοντας πως με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εργασία μειωμένου χρόνου, θα έχουμε «τρία πολύ ισχυρά μηνύματα αλληλεγγύης». Σε αυτά θα μπορούσε να προστεθεί ακόμη ένα «ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανοικοδόμησης, ώστε η οικονομία στην Ευρώπη να αναπτυχθεί εκ νέου», πρόσθεσε.

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης εντός των υφιστάμενων εργαλείων και  θεσμικών οργάνων. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε πλήρως αυτά τα εργαλεία και να παραμείνουμε ανοιχτοί για να κάνουμε περισσότερα. Καλούμε όλα τα μέλη του Eurogroup να εξετάσουν όλα τα πιθανά μέσα με επινοητικό και εποικοδομητικό τρόπο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά το τέλος τηλεδιάσκεψης που είχε χθες το βράδυ με τους προέδρους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του Eurogroup.

Βεβαίως, η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» που επικαλούνται όλα τα κράτη – μέλη, μοιάζει με ανέκδοτο, όπως επιβεβαιώνουν οι έντονες αντιθέσεις των κρατών – μελών. Σε αυτό που ομονοούν φυσικά είναι ότι ο λογαριασμός για τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου θα φορτωθεί στις πλάτες των λαών, με νέους αυστηρούς όρους και δεσμεύσεις.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Ριζοσπάστης»). 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ