Δ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ-ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Β.ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ

440
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ
ΜΕ ΑΙΧΜΕς
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΕΡΓΑ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ, Ο.Σ.Ε. -ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
————————————————————————————–
Είναι κοινός τόπος, ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει ούτε ένας Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που να αφορά ένα εμβληματικό έργο του Δήμου μας. Η τελευταία μακέτα που είδαμε ήταν το 2017 για την κεντρική μας πλατεία, η οποία ετέθη και σε διαβούλευση, ασχέτως των προβλημάτων που ακολούθησαν.
Ο κ. Νανόπουλος κατηγορούσε τον προκάτοχό του για το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν σχεδίαζε ούτε ένα έργο, από τα μεγάλα του δήμου μας, χωρίς τη διαδικασία των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών !!!
Μετά από τρία χρόνια θητείας η νέα Δημοτική Αρχή ακολουθεί κατά βήμα την πεπατημένη και μάλιστα προχωρά δέκα βήματα παραπάνω !
Δημοπρατεί ένα έργο 16 στρεμμάτων στην περιοχή του Ο.Σ.Ε. αξίας 1.335.000 € περίπου χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αφού επήλθε και η γνωστή σύγκρουση με το σύλλογο Αρχιτεκτόνων του νομού μας !
Αλήθεια πόση υποκρισία ; Πόση διάσταση έργων και λόγων !
Ο λόγος που αναφέρομαι στην ανάπλαση του Ο.Σ.Ε. είναι προφανής .
Από τη μία παντελής έλλειψη ιδεών, σχεδίων, διαβουλεύσεων σε μια ευαίσθητη περιοχή δίπλα στο παραλιακό μέτωπο αλλά και από την άλλη απουσία κεντρικού στόχου σε σχέση με την ανάπτυξη του παραλιακού τομέα, που εδώ και 25 χρόνια όλοι το αναφέρουν, χωρίς να υλοποιείται τίποτα το ουσιαστικό.
Θα μου πείτε δεν είναι καλό έργο η ανάπλαση του Ο.Σ.Ε. ;
Η απάντησή μου εύκολη. ΟΧΙ για πολλούς λόγους.
Ο κυριότερος λόγος κατά την άποψή μου είναι ότι για μια ακόμη φορά κατασκευάζουμε ένα έργο αποσπασματικά, σε μιά σημαντική περιοχή που ο σχεδιασμός της είναι κομβικός για την μελλοντική ανάπτυξη της Κορίνθου.
Και επειδή, δια στόματος Δημάρχου, είχε εμπλακεί στους σχεδιασμούς το όνομα της καθηγήτριας του Πολυτεχνείου κας Δήμητρας Νικολάου, να αναφέρω εδώ ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας, ουδέποτε της ανετέθη κάποια μελέτη από πλευράς δήμου.
Το αποσπασματικό αυτό έργο αντιμετωπίζεται ως κάποια πλατεία αναψυχής, γειτονιάς, αγνοώντας το όλον , που είναι τα μπαζώματα του Αγίου Νικολάου, η αξιοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής, οι θέσεις στάθμευσης το κυκλοφοριακό και κυρίως η μαρίνα που προβλέπεται στο MASTER PLAN κ.λ.π.
Ο τρίτος λόγος είναι εξίσου σημαντικός. Η Δ.Αρχή αγνοεί βασικές αρχές της βιώσιμης κινητικότητας (ΣΒΑΚ), μία μελέτη που αυτή διάλεξε και πλήρωσε (ΤΖΑΜΠΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ) αλλά ποτέ δεν κατάλαβε (!) τι πρέπει να κάνει για να πάρει αυτή η πόλη μια μορφή.
Προφανώς ή της ήταν ακατανόητη ή δεν πίστεψε σε αυτήν.
Γιατί εάν στοιχειωδώς την ενδιέφερε, θα είχε μελετήσει σοβαρά ολόκληρη την περιοχή με αντίστοιχες μελέτες.
Στους σχεδιασμούς που παρουσιάστηκαν η διασύνδεση του έργου του ΟΣΕ με τον όμορο σχεδιασμό στην Ποσειδωνία (που δεν αφορά καν το παραλιακό μέτωπο), δεν υπάρχει. Είναι άλλο πράγμα; Δεν αφορά άραγε όλη την περιοχή;
Αποσπασματική και ¨ανεξάρτητη¨ η μελέτη του ΟΣΕ, αποσπασματική επίσης και η μελέτη για την Ποσειδωνία του κ.Ταγαρά, χωρίς ουσιαστικό αποτύπωμα στην επισκεψιμότητα στον τουρισμό και στην ανάπτυξη της περιοχής.
Επικαλούνται ο Δήμαρχος αλλά και ο κ.Ταγαράς τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας στα έργα που θα μας κατασκευάσουν…
Όμορφα λόγια χωρίς ουσία!
Θα ήθελα εδώ να τους υπενθυμίσω ότι η μελέτη του κ.Βλαστού για το ΣΒΑΚ εξαιρεί, ναι εξαιρεί (!) την Ποσειδωνία, το στρατόπεδο και την περιοχή Κανταρέ.
Δηλαδή για να καταλάβει ο κόσμος πρόκειται να διαμορφωθούν ποδηλατόδρομοι χωρίς καν τις απαιτούμενες μελέτες σύμφωνα με το ΣΒΑΚ.
Αντί να έχουμε ένα ολιστικό σχέδιο από ειδικούς Αρχιτέκτονες και μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων για την ανάπτυξη της περιοχής, να βάζουμε στόχους και προτεραιότητες, αναλωνόμαστε σε βιαστικούς και μη μελετημένους σχεδιασμούς , γιατί τρία χρόνια δεν φτιάξαμε τίποτα στην πόλη της Κορίνθου και θέλουμε απλά να δείξουμε κάποιο έργο.
Τα ίδια βιαστικά βήματα κάναμε και στην πλατεία με τα γνωστά αποτελέσματα !