Ε΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ-ΦΩΤΟ

100

Xθες Κυριακή, 18 Απριλίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο. Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν οι Ιερείς του Ι. Ναού και ο Αρχιδιάκονος της Ι. Μητροπόλεως μας π. Δαμασκηνός Γεννηματάς.

Λίγο πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών,η οποία αναφέρεται στην προαναγγελία των εκουσίων Παθών του Κυρίου μας και στην φιλοδοξία των δύο μαθητών Του για δόξα και ανάδειξη,χωρίς όμως να έχει προηγηθεί η διαδικασία του «πάθους» τους. Επεσήμανε την ιδιαίτερη μέριμνα του Χριστούνα προετοιμάζει τους μαθητές Του, ώστε αργότερα να είναι έτοιμοι  Αυτοί να κηρύξουνστον κόσμο. Εμείς σήμερα, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, οφείλουμε να προετοιμαστούμε για να συμπορευθούμε με τον Κύριο μας, να συν-σταυρωθούμε και να συν-αναστηθούμε μαζί Τουελπίζονταςστην Βασιλεία Του, καθώς για όλα τα υπόλοιπα θα φροντίσει ο Θεός.Στον επίλογο της ομιλίας του ανακοίνωσε την καθιερωμένη Θ. Λειτουργία στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής, στο Α’ Κοιμητήριο Κορίνθου, το Σάββατο του Λαζάρου,υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των «κεκοιμημένων» συγγενών μας, που είναι ενταφιασμένοι εκεί με την ελπίδα της αναστάσεως, αλλά και υπέρ των ψυχών των «απανταχού της γης θανόντων συμπατριωτών μας Κορινθίων».

Ο ΘεοφιλέστατοςΕπίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος λειτούργησε στην Ι. Μονή Αναστάσεως του Χριστού Λουτρακίου ομιλήσαςεπικαίρως.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον Καθεδρικό Ι. Ν. Απ. Παύλου Κορίνθου,και με την συμμετοχή των Ιερέων του Ι. Ναού, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιοςχοροστάτησε στην Ι. Ακολουθία του ΣΤ΄ Κατανυκτικού Εσπερινού συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, ο οποίος και ομίλησε αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή οδεύει προς το τέλος. Ένεκα τούτου και για τις ευκαιρίες που μας παρέχει η Εκκλησία μας κατ᾿ αυτήν ανέφερε ευχαριστίες προς την Εκκλησία από το, μεταφρασμένο από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κορίνθου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κυρό Μιχαήλ Κωνσταντινίδη, βιβλίο του Αγίου Ιωάννου της Κρονστάνδης «Η ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ, ΖΩΗ», τονίζοντας ιδιαιτέρως·«Ευχαριστώ την Εκκλησία που διατηρεί όλους τους ιδρυμένους από τον Κύριο θεσμούς … την ευχαριστώ που προβάλλει τα παραδείγματα των Αγίων, που μας εμπνέουν και μας κεντρίζουν για μία Ευαγγελική ζωή». Τέτοιο παράδειγμα για τους νωθρούς και ραθύμουςείναι η Οσία Μαρία η Αιγύπτια, η οποία με την ζωή της καλεί αυτούς να εργαστούν για την πνευματική τους πρόοδο έστω και την «ενδεκάτη» ώρα μέσα στον αγιασμένο χώρο της Εκκλησίας, όπως έπραξε αυτή με το να «εκκλησιάσει» τον επί 47 έτη ασκητικό αγώνα της, ζητώντας να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων απο τον Αββά Ζωσιμά, πριν εξέλθει εκ του κόσμου τούτου. Με αφορμή τόσο την ζωή της Οσίας Μαρίας όσο και το περιστατικό από το Γεροντικό με τον Παύλο τον απλούν, που ανέφερε στην ομιλία του, εξήρε το σωστικό έργο της Εκκλησίας, στην οποία εισέρχεται κάποιος «μέλας και ζοφώδης» ένεκα των αμαρτιών του και εξέρχεται από την Εκκλησία «λαμπρός τω προσώπω» και «λευκός τω σώματι» δια της μετανοίας, εάν και ακούσει «του Προφήτου Ησαΐουαναγινωσκομένου» – και μάλιστα κατά την πρώτη ημέρα της Μ. Τεσσαρακοστής- «μάλλον δε του Θεού λαλούντοςδι᾿ αυτού·Λούσασθε, καθαροί γίνεσθε, αφέλετε τας πονηρίας υμών από των καρδιών υμών … και εάν ώσιν αι αμαρτίαι υμών ως φοινίκουν, ως χιόνα λευκανώ». Έκλεισε δε την ομιλία του με ευχές όπως αξιοποιήσουμε τον χρόνο της ΣΤ’ Εβδομάδος των Αγ. Νηστειών δια της μετανοίας και αξιωθούμε οι πάντες να εορτάσουμε τα Άγια Πάθη του Χριστού και την Ανάστασή Του όσο το δυνατόν καθαροί και άξιοι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ