Ειρήνη Παπά: αφιέρωμα στην Κορίνθια Καρυάτιδα του θεάματος με την Οδύσσεια

252

Με την προβολή της ιστορικής τηλεοπτικής μεταφοράς του ομηρικού έπους της Οδύσσειας στην Ιταλική τηλεόραση του 1968, το Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Θεάματος και Ακροάματος (ΚΕΤΘΑ) τίμησε την σπουδαία Ελληνίδα πρωταγωνίστρια Eιρήνη Παππά  χθες Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, στο «Σχολείο της Αθήνας – Ειρήνης Παπά».

 

Σχολείον της Αθηνάς: το όραμα της Ειρήνης Παππά

Από το 2014 το Εθνικό Θέατρο έχει επεκταθεί στο «Σχολείον της Αθήνας»-Ειρήνη Παπά, επί της οδού Πειραιώς 52.

Μέσω της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ της ΕΤΑΔ, του ΚΕΤΘΑ (Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Θεάματος Ακροάματος-Ειρήνη Παπά) και του Εθνικού Θεάτρου, ο χώρος θα φιλοξενεί παραστάσεις και δράσεις του στρατηγικού σχεδιασμού του Εθνικού έως και το 2027.

«Η στιγμή είναι ιστορική για το Εθνικό Θέατρο. Παραδίδουμε στις τωρινές και στις μελλοντικές γενιές καλλιτεχνών ένα χώρο οκτώ στρεμμάτων, από τους ωραιότερους της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Το όραμα της Ειρήνης Παπά συνεχίζεται και διασφαλίζεται από το Εθνικό Θέατρο, το οποίο θα συνεργαστεί με το ΚΕΤΘΑ για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του χώρου και της ευρύτερης περιοχής. Δημιουργούνται, επίσης, θέσεις εργασίας καλλιτεχνικού και λοιπού προσωπικού σε μια περίοδο που η ανεργία υπονομεύει την ενότητα της κοινωνίας» είχε σχολιάσει το 2014 ο καλλιτεχνικός  διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

 

 

Η σειρά οκτώ επεισοδίων «L’Odissea», σε σκηνοθεσία Φράνκο Ρόσι και παραγωγή του θρύλου της ιταλικής κινηματογραφικής βιομηχανίας Ντίνο ντε Λαουρέντις, προβλήθηκε από το 1968 μέχρι το 1970 από τη RAI και προσέλκυσε, μόνο στην Ιταλία, περισσότερα από 16 εκατομμύρια τηλεθεατές. Δέκα χρόνια αργότερα, προβλήθηκε και στις ΗΠΑ από το CBS, όμως, η αγγλική βερσιόν χάθηκε.

PINTEREST

PINTEREST

PINTEREST

Η Ειρήνη Λελέκου γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1926 στο μικρό ορεινό Χιλιομόδι Κορινθίας.

Η Ειρήνη Παππά συμμετείχε σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ πρωταγωνίστησε και στο θέατρο Μπρόντγουεϊ.

Τρεις από τις ταινίες στις οποίες η Ειρήνη Παππά πρωταγωνίστησε προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, με την γαλλόφωνη Ζ του Κώστα Γαβρά να το κατακτά, ενώ υποψήφιες υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές στην μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών, η Ηλέκτρα και η Ιφιγένεια.

Η Ειρήνη Παππά, η πολυβραβευμένη «Bella Greca», η «ζωντανή Καρυάτιδα» με τις 100 ταινίες, η Ηλέκτρα, η Μήδεια, η Ιφιγένεια, που συμπρωταγωνίστησε με τους σταρ του Χόλιγουντ, από τον Μάρλον Μπράντο (με τον οποίον όπως αποκάλυψε δεκαετίες αργότερα, έζησαν έναν παθιασμένο έρωτα και παρέμειναν φίλοι μέχρι το τέλος της ζωής του), τον Γκρέγκορι Πεκ και τον Άντονι Κουίν (έπαιξαν μαζί σε επτά ταινίες), η ηθοποιός της οποίας ο Φεντερίκο Φελίνι δήλωνε θαυμαστής, η πρωταγωνίστρια του Κώστα Γαβρά στο «Ζ» στο πλευρό του Ιβ Μοντάν, γίνεται στις 3 Σεπτεμβρίου 92 χρονών.

 

Σήμερα ζει στην Αθήνα, κοντά στου Φιλοπάππου. Είχε παντρευτεί τον Άλκη Παππά όπου ο γάμος τους διήρκησε από το 1943 μέχρι το 1947, όπου διατήρησε μέχρι και σήμερα τον επίθετό του .

Μεταπολιτευτικά είχε ασχοληθεί και με την πολιτική. Ήταν μέλος του ΚΚΕ.

 

 

PINTEREST

PINTEREST

PINTEREST

PINTEREST

 

Μια ζωντανή Καρυάτιδα

Irene Papas 1956

H Ειρήνη Παππά το 1956/Wikipedia

 

Irene Papas Trojan Women

 

 

 

 

cnn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ