Εκδήλωση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Βραχάτι Κορινθίας-φωτο

116

Στο Συνεδριακό Κέντρο “Μίκης Θεοδωράκης”, στο Βραχάτι Κορινθίας, 200 μέτρα, περίπου, μακριά από τη θερινή κατοικία του Μίκη Θεοδωράκη, πραγματοποιηθείκε εκδήλωση αφιερωμένη στον συνθέτη του “Άξιον Εστί”, την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, στις 7 το βράδυ.

Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί να γίνει πριν από την εκδημία του Θεοδωράκη, ο οποίος ήταν ενήμερος για την πρωτοβουλία αυτή από τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου. Με την απουσία του πλέον υπάρχει ένας επιπλέον λόγος να γίνει η εκδήλωση, αφιέρωμα στη μνήμη του, στην κοινότητα όπου πέρασε ένα μέρος της ζωής του. Γι’ αυτό και η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Βέλου-Βόχας, στον οποίον ανήκει και το Βραχάτι.

Η εκδήλωση αρχίσε με την αφήγηση του Κώστα Σερέζη “Ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο με τον Μίκη Θεοδωράκη και τη μουσική του”. Ο γνωστός δημοσιογράφος, που είχε την πρωτοβουλία για την εκδήλωση, είχε παρακολουθήσει, ως προσωπικός καλεσμένος του Θεοδωράκη, επί 20 χρόνια, τις καλλιτεχνικές περιοδείες του συνθέτη ανά τον κόσμο, από τη Χιλή και τις ΗΠΑ ως την Γερμανία και την Τυνησία, και είχε συνδεθεί μαζί του με μακρά φιλία. Από τις επαφές αυτές προέκυψε το 2002 το βιβλίο του “Μίκης Θεοδωράκης, ο οικουμενικός” από τις εκδόσεις Καστανιώτη, το οποίο είχε παρουσιάσει ο ίδιος ο συνθέτης. Στις εμπειρίες αυτές στηρίζεται το περιεχόμενο του αφηγηματικού λόγου του ομιλητή.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει ερμηνείες έργων του Μίκη Θεοδωράκη από τον συνθέτη Στέφανο Κορκολή στο πιάνο και την Σοφία Μανουσάκη στο τραγούδι, στο ύφος ρεσιτάλ κλασικής μουσικής. Ο Θεοδωράκης είχε χαρακτηρίσει σε γράμμα του τον Στέφανο Κορκολή, “ιδανικό ερμηνευτή και πρεσβευτή της μουσικής του προς το ελληνικό και το διεθνές κοινό”, και την Σοφία Μανουσάκη “μια καινούργια μεγάλη αποκάλυψη, τόσο φωνητικά όσο και ερμηνευτικά”.